zajednica-susret.hr

zajednica-susret.hr

email Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Sažetak 2012.god

Tijekom 2012.godine u terapijskim zajednicama Doma za ovisnike Zajednica Susret održane su prezentacije Projekta resocijalizacije, te je na taj način 53 korisnika upoznato s mogućnostima koje pruža uključivanje u Projekt. 13 korisnika Doma za ovisnike Zajednice Susret završilo je rezidencijalni dio psihosocijalne rehabilitacije, a dvoje se uključilo u doškolovanje i to za kuhara i mesara. Polovinom kolovoza započeo je prvi tečaj za ECDL operatera u terapijskoj zajednici DZO Zajednica Susret - Cista Velika. U tečaj se uključilo 16 korisnika. Drugi informatički tečaj organiziran je u terapijskoj zajednici Ivanovac i uključio se 21 korisnik. U suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, a u svrhu lakše reintegracije korisnika, u terapijskoj zajednici Doma za ovisnike zajednica Susret u Cisti Velikoj održane su tematske radionice na temu: „Kako se predstaviti poslodavcu i kako napisati životopis“. U radionicama je sudjelovalo 15 korisnika. Također u suradnji s HZZ-om četvero korisnika obavilo je profesionalnu orijentaciju i liječnički pregled te su dobili mišljenje/preporuku o uključivanju u obrazovanje. Nastavljena je s radom grupa samopomoći u Splitu i Zagrebu. Na grupama je bilo prisutno do 15 korisnika, što smatramo velikom brojkom s obzirom na disperziranost korisnika. Uočeno je da korisnici koji su uključeni u grupe lakše se nose s socijalnim i ostalim oblicima povratka u društvo koje funkcionira bez korištenja opojnih sredstava.

Sažetak 2013.god

Svim korisnicima na smještaju je pružena psihosocijalna pomoć (143 korisnika), također je kroz individualni i grupni rad pružena podrška i pomoć svim korisnicima koji su završili program (17 korisnika). Svim korisnicima koji su završili program (17 korisnika) kao i članovima njihovih obitelji pružena je podrška i pomoć kroz individualni i grupni rad. Održano je 12 grupa samopomoći za roditelje u Zagrebu i 6 u Splitu. Održano je 12 grupa resocijalizacije u Zagrebu s 15 osoba. Na području Splita radilo se individualno s korisnicima (10) jer ih zbog posla nije bilo moguće skupiti u grupu. Projekt je prezentiran u svim terapijskim centrima i samim tim su svi korisnici na smještaju upoznati s projektom (125 korisnika). Održan je Informatički ECDL tečaj u centrima Cista Velika i Čiovo, sudjelovalo je 30 korisnika. 3 korisnika su upisala prekvalifikaciju za slastičara, turističko-hotelijerskog tehničara i varioca, 2 korisnika doškolovanje za trgovca i 2 korisnika su položila vozački ispit. Održane su radionice na temu kako se predstaviti poslodavcu, pisanje životpisa i molbi za posao, sudjelovala su 63 korisnika. Održane su grupe samopomoći, kreativne radionice (na temu snalaženja u slobodnom vremenu te izrada ukrasnih košarica, izrada svijeća, izrada prigodnih suvenira), interaktivne radionice (reagiranje na neistinite optužbe, hobiji, kako pobijediti tremu, bonton, kako povećati motivaciju), seminari (tolerancija, predrasude, iskrenost, recidiv), sudjelovalo je 28 korisnika. Od korisnika koji su u fazi resocijalizacije, a završili su program terapijske zajednice 9 se zaposlilo, a ostali, iako nisu stalno zaposleni, povremeno rade honorarno pa imaju djelomičnu financijsku neovisnost. Korisnici koji su u fazi predresocijalizacije aktivnije su uključeni u Projekt resocijalizacije.

Provedba

S korisnicima se provode sljedeće aktivnosti:

  • Individualni savjetodavni rad
  • Organizirane psihološke i sociopedagoške grupe te grupe samopomoći za korisnike - ovisnici i liječeni ovisnici
  • Organizirane psihološke i sociopedagoške grupe te grupe samopomoći za korisnike – roditelji i ostali članovi obitelji
  • Radionice unapređenja roditeljskih znanja i vještina ovisnika koji su roditelji
  • „Družionice“ – aktivnosti slobodnog vremena (kreativne radionice, odlasci u kino/kazalište/muzej…)
  • Filmske večeri s tematikom ovisnosti i procesa oporavka
  • Pružanje pomoći u rješavanju stambenog pitanja te oko aktivnog uključivanja na tržište rada (individualno savjetovanje i radionice)
  • Organiziranje pratnje pri zdravstvenim pregledima i ostvarivanju socijalnih usluga
  • Upoznavanje korisnika Doma za ovisnike Zajednica Susret o mogućnostima uključivanja u program po izlasku
  • „Velike vijesti“ – grupni rad s korisnicima usmjeren na podizanje kvalitete i kulture življenja

O projektu

Osobe s problemom ovisnosti kao specifična skupina korisnika se nakon tretmana u terapijskim zajednicama, bolničkim odjelima, održavanjem apstinencije ili pridržavanjem prepisane liječničke terapije i dalje suočavaju s brojnim problemima i iskušenjima, kako u socijalnoj sredini tako i sa samim sobom. Često su marginalizirani na svim područjima socijalnog funkcioniranja, odbačeni i od strane bližnjih, bez dodatne podrške. Na temelju iskustva došli smo do zaključka da je za uspješnu resocijalizaciju potrebno osnažiti korisnika kroz psihosocijalnu podršku, razne radionice i edukacije te informirati ga o njegovim pravima vezanim uz zasnivanje radnog odnosa. Isto tako smo došli do zaključka da ih je potrebno informirati o samom Projektu resocijalizacije i pravima koja iz toga proistječu (pravo na doškolovanje, prekvalifikaciju itd.) o čemu oni često nisu dovoljno informirani. Novi početak je stoga namijenjen ovisnicima i bivšim ovisnicima te članovima njihovih obitelji, a cilj mu je poboljšanje provedbe projekta resocijalizacije, smanjenje stigmatizacije te što uspješnija reintegracija u društvenu zajednicu te obiteljsko funkcioniranje. Projekt resocijalizacije Novi početak uspješno provodimo još od 2012. godine, a trenutno je odobren kao trogodišnji program i provodi se u partnerstvu s Domom za ovisnike Zajednica Susret, Split. Financijsku potporu dalo je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, temeljem Natječaja za prijavu programa udruga u području prevencije ovisnosti, suzbijanja zlouporabe droga i smanjenja šteta za dodjelu financijskih sredstava iz dijela prihoda od igara na sreću u Republici Hrvatskoj za 2019. godinu. Ugovor je potpisan na period od 01.12.2019. do 30.11.2020. a program će se provoditi do 30.11.2022. dok će za svaku godinu provedbe Ugovor o dodjeli financijskih sredstava biti potpisan zasebno.

Pretplati se na ovaj RSS feed

Puni naziv: Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

Adresa: Zagreb II. Cvjetno naselje 17A

Skraćeni naziv:  Zajednica Susret

OIB: 57535412801

Žiro račun: Privredna banka Zagreb d.d., IBAN: HR80 2340 0091 1107 5539 2

e-mailzagreb@zajednica-susret.hr

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.