Prvi susret partnera OLDI projekta u Njemačkoj
Prvi susret partnera OLDI projekta u Njemačkoj
  • Vijesti
  • Objavljeno
  • Pročitano 927 puta

Prvi susret partnera OLDI projekta u Njemačkoj

EU-Projekt “OLDI” (older addicts in progress)

Humanitarna organizacija Zajednica Susret sudjeluje u projektu Agencije za mobilnost i programe EU u okviru natječaja “Gruntviga” - Programa za cjeloživotno učenje. Gruntvig omogućuje suradnju između ustanova povezanih s obrazovanjem odraslih diljem Europe.

 

Predstavnici Humanitarne organizacije ”Zajednica Susret” bili su na sastanaku korisnika odobrenih projekata koji se održao 2. listopada 2013. godine u prostorijama Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža u Zagrebu na kojem su dane smjernice i daljnja procedura u svezi uspješne provedbe projekta.

Naime, Zajednica Susret zajedno sa još četiri partnera iz Njemačke, Slovačke, Danske i Švicarske krenula je s provođenjem projekta „OLDI“ (older drug addicts in progress) koji će trajati do 31.07.2015.

Projekt „OLDI“ odnosi se na specifične zahtjeve starijih ovisnika, uključujući njihovu socijalnu integraciju i poboljšanje životnog standarda, ali uz njih projektom su obuhvaćeni i zaposlenici u zdravstvenim i ostalim ustanovama za skrb ovisnika. Cilj projekta je sve navedene sudionike senzibilizirati za ovu temu te ih motivirati da preispitaju vlastite stavove i način rada. Prvi susret partnera organizira Koordinator projekta, Fachklinik Deerth; Hagen, u Njemačkoj na kojem su bili i predstavnici HOZS. (http://www.deerth.de) u perodu od 16. do 19.10.2013. godine čime su odrađene ukupno tri mobilnosti.

Motivacija za naše sudjelovanje u ovom projektu proizlazi iz rada sa sve većim brojem starijih ovisnika. Iskustva pokazuju kako konvencionalni tretman i savjetovališni pristup samo djelomično zadovoljavaju specifične potrebe ciljane skupine starijih ovisnika jer je ponovno uključivanje u tržište rada uglavnom okrenuto mlađim korisnicima. Zloupotreba droga i ovisnost nisu rijetkost u zreloj dobi. Zloupotreba i ovisnost te uzimanje lijekova i alkohola rasprostranjena je među ljudima iznad 50-te te je u stalnom porastu u zadnjih nekoliko godina. I u ustanovama za liječenje ovisnosti broj korisnika starijih od 50 godina raste. Zbog zamjenske terapije, bolje zdravstvene skrbi, ali i veće moći ilegalnih droga, ovisnici su danas znatno stariji nego što su to bili prije 20 godina. Stoga se sudjelovanjem u OLDI projektu nastoji raditi na cjeloživotnom obrazovanja starije populacije kako bi ih ponovno uključili na tržište rada.

Kako stariji ovisnici mogu biti uspješni u programima koji im se nude? Kako bi programi koji promiču aktivno sudjelovanje u socijalnom životu trebali izgledati? Neke su od tema koje će Zajednica Susret, sudjelovanjem u OLDI projektu, nastojati primjeniti u radu sa svojim korisnicima.

Više o projektu “Oldi”pročitajte na:

http://www.derwesten.de/staedte/hagen/eu-projekt-zur-drogentherapie-startet-in-hagen-id8564286.html
http://www.awo-ha-mk.de/mastercms/templates/index.php5?Select_id=70201371-140e-7d76-d7b1-ec0ca985f828&mid=d86415fa-9ec9-3c33-8c71-fd210f3b9e13&oldyear

Oldi u Njemačkoj

Poslijednja izmjena dana Utorak, 06 Rujan 2016 20:45
(0 glasova)

Puni naziv: Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

Adresa: Zagreb II. Cvjetno naselje 17A

Skraćeni naziv:  Zajednica Susret

OIB: 57535412801

Žiro račun: Privredna banka Zagreb d.d., IBAN: HR80 2340 0091 1107 5539 2

e-mailzagreb@zajednica-susret.hr

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.