Susret partnera OLDI projekta u Hrvatskoj
Susret partnera OLDI projekta u Hrvatskoj
  • Vijesti
  • Objavljeno
  • Pročitano 969 puta

Susret partnera OLDI projekta u Hrvatskoj

Split, 20.rujan 2014. - U nastavku suradnje u kojoj Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“ sudjeluje u projektu Agencije za mobilnost i programe EU u okviru natječaja “Gruntviga” - Programa za cjeloživotno učenje, u Splitu je održan treći susret sudionika EU projekta „OLDI“.

Domaćin je bila “Zajednica Susret“ od 17. rujna 2014. do 20. rujna 2014., a nazočni su bili predstavnici četiriju zemalja partnera: Njemačke, Slovačke, Švicarske i Danske. Projekt „OLDI“(older drug addicts in progress) će trajati do 31.07.2015. i odnosi se na specifične zahtjeve starijih ovisnika, uključujući njihovu socijalnu integraciju i poboljšanje životnog standarda.

Cilj projekta je sve sudionike senzibilizirati za ovu temu te ih motivirati da preispitaju vlastite stavove i način rada. Nakon što su nazočne goste pozdravili Petar Smajić, ravnatelj Doma za ovisnike „Zajednica Susret“ i Bernardica Juretić, predsjednice Humanitarne organizacije „Zajednica Susret“, u trodnevnom druženju razmotreni su evaluacijski upitnici vezani za stariju populaciju ovisnika, a prokomentirani su i dosadašnji rezultati. Dok je u Hrvatskoj većina ispitanika općenito zabrinuta za svoju budućnost, rezultati upitnika provedenog u Njemačkoj pokazuju kako se njihovi ispitanici bave temama prilagođenijim njima (žele izlaske, knjige, druženja prilagođena starijoj dobi). Slovačka predstavnica Maria Kovalova izvijestila je kako kod njih veliki dio populacije, posebice u nekim regijama, puno pije pa se ovisnost o alkoholu ne smatra problemom ni bolešću, ali se kao posljedica javlja bolest zvana alkoholna demencija.

Gosti su tijekom boravka u Hrvatskoj obišli žensku terapijsku zajednicu na Čiovu te mušku terapijsku zajednicu u Cisti Velikoj. Terapeuti i korisnici su ih upoznali s programom koji se provodi u „Zajednici Susret“. Tijekom njihova boravka u Splitu organizirano je stručno predavanje dr. Željka Ključevića u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo na temu „Ovisnost i starenje“ u kojoj je prikazao statistiku broja starijih ovisnika praćenih u posljednjih pet godina, razvrstanu prema stupnju obrazovanja, statusu, radnom statusu, terapiji i duljini apstinencije.

Podsjetimo, prvi susret partnera iz „OLDI“ projekta organizirao je koordinator projekta, Fachklinik Deerth u Hagenu u Njemačkoj na kojem su bili i predstavnici Humanitarne organizacije „Zajednica Susret“ (http://www.deerth.de) u razdoblju od 16. do 19.10.2013.g Drugi susret održan je kod domaćina u Danskoj od 26.03.do 29.03. ove godine, a slijedeći sastanak partnera trebao bi se održati u Slovačkoj u siječnju ili ožujku iduće godine

Poslijednja izmjena dana Utorak, 06 Rujan 2016 20:46
(0 glasova)

Puni naziv: Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

Adresa: Zagreb II. Cvjetno naselje 17A

Skraćeni naziv:  Zajednica Susret

OIB: 57535412801

Žiro račun: Privredna banka Zagreb d.d., IBAN: HR80 2340 0091 1107 5539 2

e-mailzagreb@zajednica-susret.hr

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.