Korizmena tribina u Požegi - Obiteljski i društveni problemi novih oblika ovisnosti
Požega
  • Vijesti
  • Objavljeno
  • Pročitano 249 puta

Korizmena tribina u Požegi - Obiteljski i društveni problemi novih oblika ovisnosti

27.02.2015. _ U organizaciji Požeške biskupije, 26 . veljače, u Dvorani sv. Terezije Avilske održana je druga korizmena tribina na kojoj je govorila Bernardica Juretić, predsjednica  Humanitarne organizacije „Zajednica Susret“. Na početku sve prisutne pozdravio je Ivica Žuljević, voditelj Odgojno-obrazovnog centra Požeške biskupije, zaželjevši brojnim nazočnima da im sadržaj tribine bude zanimljiv i koristan. Potom je Ivan Bedeničić, profesor Katoličke gimnazije u Požegi kratko predstavio predavačicu Bernardicu Juretić, iznoseći podatke o njezinu životu i djelovanju.

 

Iz svojega višegodišnjeg iskustva i rada s ovisnicima u kojem se susretala s različitim teškim životnim situacijama i ranjenostima pojedinaca, progovorila je o aktualnosti problema ovisnosti. Prikazala je ponajprije ovisnosti o drogama, bilo prirodnim ili sintetičkim, a potom suvremene oblike ovisnosti poput kocke, interneta i sličnog. Njezino izlaganje bilo je usmjereno na prevenciju, na pomoć koju roditelji trebaju pružiti svojoj djeci i korake koje trebaju poduzimati u odgoju, ne dopuštajući da ona ostanu sama u kriznim godinama svojega života. Istaknula je kako je silno važno ne prepustiti djeci neograničen pristup kompjuteru te tako na neizravan način predati drugima da odgajaju njihovu djecu i izgrađuju  stavove. Rekla je,  između ostalog,  kako je ponekad vrlo teško prepoznati ovisnost, ali da je osnovna karakteristika promjena ponašanja  koje nije u skladu s temperamentom pojedinca. Nakon izlaganja Bernardice Juretić, svoje životno svjedočanstvo izrekao je korisnik  Dušan, rodom iz Požege, koji je i sam bio teški ovisnik o heroinu  te je prisutnima prikazao svoju životnu priču od ulaska u pakao droge pa sve do dolaska u „Zajednicu Susret“ u Ivanovcu koja mu je pomogla da se othrva od droge i „nauči ponovno živjeti“. Dušan je posvjedočio kako kroz godine borbe s obiteljskim i društvenim problemom  drogom nije samo patio on nego i njemu najbliže osobe, njegova obitelj, supruga i djeca te se i sam čudi kako su uspjeli ostati uz njega. U tom smislu ustvrdio je kako je napose u fazi odvikavanja od velike važnost blizina obitelji i njezina potpora da ne izgubi povjerenje u samoga sebe. Njegovo emotivno svjedočanstvo okupljeni su nekoliko puta prekidali pljeskom podrške i ohrabrenja. Nazočni su mogli postavljati pitanja te na taj način produbiti poznavanje problema ovisnosti i mogućnosti njegova liječenja. 

Poslijednja izmjena dana Utorak, 06 Rujan 2016 20:49
(0 glasova)
Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.