Suradnja nevladinih udruga i zatvorskog sustava
Suradnja nevladinih udruga i zatvorskog sustava
  • Vijesti
  • Objavljeno
  • Pročitano 1037 puta

Suradnja nevladinih udruga i zatvorskog sustava

Suradnja zatvorskog sustava s organizacijama civilnog društva koje se bave problemima ovisnosti i resocijalizacijom, sve je bolja, zaključio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić na okruglom stolu održanom u srijedu u Ministarstvu pravosuđa. Skupu su se odazvali brojni predstavnici organizacija civilnog društva te kaznenih tijela Ministarstva pravosuđa, predstavnici Ministarstva socijalne politike i mladih, Ureda za suzbijanje zlouporabe droga, kao i Pučkog pravobranitelja, ureda pravobraniteljica za djecu i osobe s invaliditetom.
"Sustav sigurnosti i tretman u zatvorima osnovno je čime se bavi Uprava za zatvorski sustav koji je opterećen nedostatkom novca, osoblja i prostora. To nastojimo poboljšati i u tim okvirima dobro funkcioniramo", kazao je uvodno ministar pravosuđa Orsat Miljenić.
Miljenić. Istaknuo je da su u hrvatskim zatvorima incidenti rijetki i da je povratništva sve manje u usporedbi sa situacijom u zatvorima drugim europskim zemalja te dodao kako je razlog tome i bolja suradnja zatvorskog sustava s nevladinim udrugama.
"Nama koji smo represivni sustav pomažete da budemo bolji i humaniji“, poručio je predstavnicima organizacija civilnog društva resorni ministar. Također je zaključio kako se zatvorenici kroz rad s udrugama prvi puta obučavaju u nekim vještinama ili pak suočavaju s time što ih je dovelo u sadašnju situaciju, kako bi izašli iz kruga u kojem se dugo nalaze.
Sporazum o suradnji s Ministarstvom pravosuđa prije nekoliko godina potpisala je Humanitarna organizacija  "Zajednica Susret", a njezina predsjednica Bernardica Juretić pojasnila je kako se zatvorenicima daje mogućnost  da za vrijeme uvjetnog otpusta ostatak kazne provedu u terapijskoj zajednici.
Predstavila je i novi, aktualni projekt postpenalnog prihvata zatvorenika koji su odslužili kaznu, a ne mogu se vratiti u nekadašnje sredine u kojima bi opet bili izloženi riziku alkohola i droge. Isprva je, kaže, bio mali interes zatvorenika da nakon kazne dođu u terapijski centar  Zajednice Susret u Paučju jer se radi o zajedničkom obliku stanovanja s 15 do 20 ljudi. „No, kako bismo ih motivirali predstavili smo im u mini turneji po kaznionicama i projekt i kuću za prihvat, okruženu zelenilom, s mogućnošću organiziranja tečajeva pčelarstva, uzgoja povrća i voća te perspektivom osnivanja zadruga i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Vjerujemo da će se ipak odazvati potreban broj zainteresiranih“, dodala je Juretić napominjući kako bi „Zajednica Susret“ kuću u Paučju otvorila ako bi se stvorila grupa od najmanje 15 korisnika.
Suradnju s Upravom za zatvorski sustav predstavile su i Udruga za kreativni socijalni rad, Udruga "Pet plus-Stambena zajednica", udruge  "Igra" i "Roda" te organizacija Status-M.
 

Okrugli stol u Min. pravosuđa

 

Poslijednja izmjena dana Utorak, 06 Rujan 2016 20:49
(0 glasova)

Puni naziv: Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

Adresa: Zagreb II. Cvjetno naselje 17A

Skraćeni naziv:  Zajednica Susret

OIB: 57535412801

Žiro račun: Privredna banka Zagreb d.d., IBAN: HR80 2340 0091 1107 5539 2

e-mailzagreb@zajednica-susret.hr

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.