• Vijesti
  • Objavljeno
  • Pročitano 7 puta

Edukacija „Biti volonter“

Edukacija „Biti volonter“

Zagreb, 3.06.2022. - U sklopu projekta Nauči me, osnaži me, vodi me! (UP.04.2.1.11) elementa 1 Jačanje kapaciteta lokalnih organizacija civilnoga društva, koji je financiran u sklopu programa Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice, održana je trodnevna edukacija „Biti volonter“. Nositelj projekta je Udruga roditelja Zajednica Susret Zagreb, a partner Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“. Edukacija, je namijenjena za deset volontera, a polaznici će po završetku edukacije steći znanja i vještine potrebne za volontiranje. Volontiranje kroz aktivno uključivanje u društvo, s ciljem proaktivnog iniciranja promjena u društvu izuzetno je važno, posebice kada je riječ o neprofitnim organizacijama. Samo Volontiranje, volonterstvo – želja da se nekom pomogne, asocira nas na nešto pozitivno, na dobro, na promjenu. Volonterstvo je jedan od najsnažnijih elemenata koji doprinose razvoju i oblikovanju demokratskih promjena u svakom društvu te je važan dio svakog suvremenog društva. Volontiranje njeguje povjerenje među ljudima, toleranciju i empatiju te poštovanje prema zajedničkom dobru. Naime, kroz volontiranje donosimo svjesnu odluku da ćemo svojim trudom i zalaganjem utjecati na pozitivne promjene u našem društvu, da ćemo preuzeti odgovornost i učiniti našu zajednicu boljim mjestom za život. Osim toga, volonterstvo u sebi sadrži potencijal izgradnje solidarnosti kako bi oni koji imaju otežane životne okolnosti postali ravnopravni članovi zajednice. No, isto tako, volontiranje donosi višestruke dobrobiti i za same volontere. Volontiranjem stječemo ili unaprjeđujemo naša znanja i vještine, stječemo nova poznanstva i prijateljstva – širimo socijalnu mrežu. Praksa je pokazala da je puno lakše prijeći iz stanja angažiranosti u stanje zaposlenosti, nego iz stanja neangažiranosti odnosno neaktivnosti. Volontiranje u neprofitnim organizacijama pruža izuzetno veliki potencijal za stjecanje radnog iskustva. Poslodavci se često žale da iz formalnog obrazovanja izlaze ljudi bez ikakvoga praktičnoga iskustva te ih je potrebno poslu učiti „od nule“. Najčešća znanja i vještine koje poslodavci prepoznaju kao važne i cijene kod svojih zaposlenika su timski rad, razvijene komunikacijske vještine, inicijativnost, sposobnost donošenja odluka. Upravo ovdje dolazi do izražaja volontiranje kao jedno od mogućih rješenja toga nesrazmjera.

Edukacija je održana u organizaci agencije Snaga ideje d.o.o., a predavač je Željka Gomuzek Anić po struci socijalna pedagoginja i volonterka s velikim iskustvom. Kroz projekt Nauči me, osnaži me, vodi me! (UP.04.2.1.11) koji je financiran u sklopu programa Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice, deset volontera imat će priliku razviti svoje vještine, steći konkretno iskustvo te doprinijeti provođenju ovog projekta.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 15 Rujan 2022 20:43
(0 glasova)

Puni naziv: Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

Adresa: Zagreb II. Cvjetno naselje 17A

Skraćeni naziv:  Zajednica Susret

OIB: 57535412801

Žiro račun: Privredna banka Zagreb d.d., IBAN: HR80 2340 0091 1107 5539 2

e-mailzagreb@zajednica-susret.hr

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.