• Vijesti
  • Objavljeno
  • Pročitano 260 puta

Benjaminove aktivnosti kroz prve mjesece 2022. godine

Benjaminove aktivnosti kroz prve mjesece 2022. godine

S početkom 2022. godine smo ušli u treću, zadnju godinu provedbe programa “Benjamin” kojem je glavni cilj suuzbijanje i sprečavanje pojave ovisnosti među djecom i mladima te suzbijanje i sprečavanje rizičnog ponašanja djece i mladih vezano uz eksperimentiranje sa sredstvima ovisnosti. Program financira Ministarstva zdravstva.

U trećoj godini provedbe nastavili smo s kontinuiranom suradnjom s Centrima za socijalnu skrb, a kao i prošle godine, uspješno je nastavljena i suradnja s više osnovnih i srednjih škola s područja Grada Zagreba te smo tako program uspjeli proširiti na još veći broj djece i mladih.

U prvim mjesecima 2022. godine preventivne radionice smo provodili u Osnovnoj školi Žitnjak, Osnovnoj školi Grigor Vitez te Tehničkoj školi Ruđer Bošković. Teme nekih od preventivnih radionica koje smo provodili su: „Što je ovisnost i koje su njezine posljedice?“, “Nošenje s neugodnim emocijama,“ "Rješavanje sukoba“, “Postavljanje ciljeva”, “Odolijevanje vršnjačkom pritisku” i sl. Neki od ciljeva spomenutih radionica su utvrđivanje početnog znanja i stavova o ovisnostima, razvijanje kritičkog mišljenja prema sredstvima ovisnosti, poučavanje sudionika o kratkoročnim i dugoročnim posljedicama ovisnosti, prepoznavanje vlastitih potreba, želja i ciljeva, razvijanje vještina planiranja, razvijanje samopouzdanja, učenje koraka vještine prepoznavanja i iskazivanja emocija te učenje njihove demonstracije, učenje nošenja s neugodnim emocijama: ljutnjom, tugom, stresom, savladavanje osnova rješavanja problema, unapređenje komunikacijskih kompetencija, usvajanje osnova rješavanja sukoba, unapređenje logičkog i konstruktivnog razmišljanja i slično.

U najvećoj mjeri učenici dobro reagiraju na radionice, žele sudjelovati i pristupaju im  odgovorno. Prema dostupnim evaluacijskim listićima, većina učenika smatra kako su im radionice korisne te kako su iz njih uspjeli nešto naučiti.

U travnju smo također održali i prvi stručni sastanak s partnerom na projektu, Udrugom sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mlade na temu “Djeca, mladi i ovisnosti” koji je bio namijenjen stručnim suradnicima sudova i državnih odvjetništava s ciljem razmjene mišljenja o tome kako se nose s problemima ovisnosti mladih te znaju li u svojoj lokalnoj zajednici kamo djecu koja su u sukobu sa zakonom uputiti. Na sastanku je sudjelovalo oko 15 stručnih suradnika sudova i državnih odvjetništava iz različitih hrvatskih gradova poput Siska, Velike Gorice, Zagreba, Dubrovnika, Splita, Varaždina i Čakovca. Zaključak sastanka jest da uglavnom svi stručni suradnici znaju kome u svojoj lokalnoj zajednici mogu uputiti mlade s problemom ovisnosti, a najčešće su navodili savjetovališta za mlade, Centre za socijalnu skrb, Centre za prevenciju ovisnosti te različite udruge koje se bave problemima ovisnosti među kojima je i Zajednica Susret s kojom Udruga sudaca za mladež i obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež niz godina uspješno surađuje u programu „Benjamin“.

(0 glasova)

Puni naziv: Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

Adresa: Zagreb II. Cvjetno naselje 17A

Skraćeni naziv:  Zajednica Susret

OIB: 57535412801

Žiro račun: Privredna banka Zagreb d.d., IBAN: HR80 2340 0091 1107 5539 2

e-mailzagreb@zajednica-susret.hr

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.