Logo
Ispiši ovu stranicu
Zadnja aktivnost LTTA sastanka odrađena u Italiji
  • Vijesti
  • Objavljeno
  • Pročitano 180 puta

Zadnja aktivnost LTTA sastanka odrađena u Italiji

Zadnja aktivnost LTTA sastanka odrađena u Italiji

Peti, posljednji sastanak LTTA-i iz Erasmus+ projekta Handle it! odradili smo u Mestreu u Italiji od 27. do 31. ožujka 2022. Godine. Osim Hrvatske, u projektu su sudjelovale Njemačka, Austrija, Mađarska, Portugal i Italija kao zemlja domaćin zadnje projektne aktivnosti. U središtu sadržaja ovog projekta jest borba protiv novih psihoaktivnih supstanci. Tijekom projekta smo, među ostalim, razvili i upitnik kojeg su popunjavali stručnjaci iz svih zemalja koje su sudjelovale u projektu koji rade s korisnicima/ ovisnicima novih psihoaktivnih supstanci, a koji nam predstavlja plodno tlo za daljnja istraživanja vezana uz konzumaciju novih psihoaktivnih supstanci.

No, zašto se uopće borimo protiv NPS-a? Nove psihoaktivne supstance su, nažalost, u današnjem društvu vrlo raširene, posebno među mlađom populacijom.

Nove psihoaktivne supstance pokušavaju imitirati učinke „starih“ droga poput ecstasyja, heroina i kanabisa, a definiraju se kao „nova opojna ili psihotropna droga koja nije pod nadzorom konvencija Ujedinjenih naroda o drogama, ali koja može predstavljati javnozdravstveni problem“ (Glavak Tkalić, 2018.). One nedvojbeno predstavljaju velik zdravstveni rizik stoga što često imaju višestruko jači utjecaj te su opasnije od starijih droga jer mogu uzrokovati teže zdravstvene i psihološke probleme, ali i time što njihov učinak i djelovanje, kao ni utjecaj na konzumente nije ispitano ni poznato (Marković i Rastović, 2020.).

Problem također predstavlja i činjenica njihove lakše dostupnosti jer su jeftine, ali i činjenica da se na Europskom tržištu svaki tjedan pojavi barem jedna nova supstanca koja nije stavljena na popis ilegalnih supstanci, pa tako popis droga koje spadaju u tu skupinu rapidno raste (Glavak Tkalić, 2018.).

Na ovom LTTA-u, upravo zbog svega navedenog, raspravljali smo o važnosti prevencije konzumacije novih psihoaktivnih supstanci, ali također i o problemima s kojima se europske države bore obzirom na mogućnosti provedbe prevencije. Osim problema s prevencijom, u fokusu je bila i važnost obitelji u tretmanu korisnika novih psihoaktivnih supstanci. Sve države sudionice projekta jednoglasno su se složile o neupitnoj važnosti obitelji korisnika, koja korisniku može biti nepresušni izvor podrške u borbi koju prolazi tijekom tretmana u terapijskom centru.

S obzirom na sve navedeno, jasno je kako nove psihoaktivne supstance (NPS) predstavljaju velik problem današnjeg društva, kojeg bi svi stručnjaci koji se bave problematikom ovisnosti zajedničkim snagama trebali rješavati.

Na posljednjoj Handle it! aktivnosti raspravljali smo i o novim projektima koji će dakako ponovo u fokusu imati problem koji je u europskom, ali i globalnom kontekstu aktualan, a tiče se konzumacije sredstava ovisnosti.

(0 glasova)

Puni naziv: Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

Adresa: Zagreb II. Cvjetno naselje 17A

Skraćeni naziv:  Zajednica Susret

OIB: 57535412801

Žiro račun: Privredna banka Zagreb d.d., IBAN: HR80 2340 0091 1107 5539 2

e-mailzagreb@zajednica-susret.hr