• Vijesti
  • Objavljeno
  • Pročitano 1257 puta

Program "Benjamin" kroz 2021. godinu

Program "Benjamin" je trogodišnji program prevencije ovisnosti i rizičnih ponašanja djece i mladih 14 - 23 godine koji je financiran od strane Ministarstva zdravstva. Program je u ovom obliku s provedbom započeo 2020. godine, tako da je 2021. godina bila druga godina provedbe programa.

Glavni cilj programa "Benjamin" je suzbijanje i sprečavanje pojave ovisnosti među djecom i mladima te suzbijanje i sprečavanje rizičnog ponašanja djece i mladih vezano uz eksperimentiranje sa sredstvima ovisnosti. Vezano uz provođenje projekta, vidljive su promjene kod naših korisnika, tj. djece i mladih 14 - 23 godine: djeca i mladi razvijaju socijalne vještine kroz kreativne radionice i strukturirano provođenje vremena, razvijaju životne vještine (donošenje odluka, asertivna komunikacija, empatija…) kroz radionice životnih vještina, imaju povećano samopouzdanje te poboljšane obiteljske odnose. Roditelji koji dolaze na radionice roditeljskih vještina jačaju svoje roditeljske vještine te izvještavaju o poboljšanim obiteljskim odnosima

Kroz ovaj program ostvarujemo suradnju s podružnicama Centra za socijalnu skrb Zagreb, pa smo tako održali sastanke s 10 centara s područja Grada Zagreba, a o programu smo također informirali i nekoliko osnovnih i srednjih škola s područja Grada Zagreba, a s nekima ostvarili i suradnju. S partnerom na programu, Udrugom sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mlade smo održali dva stručna sastanka, jedan okrugli stol i jednu tribinu, na kojima smo imali veliki odaziv stručnjaka različitih područja koji rade s djecom i mladima.

U 2021. godini smo održali ukupno 11 kreativnih radionica i strukturiranog provođenja slobodnog vremena. Navedene radionice smo provodili u Caritasovoj kući za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi Emaus te Osnovnoj školi Trnjanska. Sudionike radionica iz OŠ Trnjanska smo također u sklopu ove aktivnosti odveli u kino Blitz CineStar, na projekciju Croods 2: Novo doba, koja je djeci bila korisna i zanimljiva.

U istoj smo godini proveli 18 radionica životnih vještina. Radionice životnih vještina smo provodili u Caritasovoj Kući za mlade "Da život imaju", OŠ Trnjanska, Školi za grafiku, dizajn i medijsku produkciju te Veterinarskoj školi. Sudionici su u velikoj mjeri izvještavali o zadovoljstvu i korisnosti radionica.

Održali smo i pet radionica roditeljskih vještina. Teme radionica su bile: "Roditeljski stilovi", "Rješavanje sukoba u obitelji", "Što je ovisnost i kako sredstva ovisnosti utječu na djecu i mlade", "Kako prepoznati i prevenirati rizična ponašanja djece i mladih" i "Dosljednost pravila u odnosu s djetetom - zašto je važno postavljati granice?". Roditelji također iskazuju visok stupanj zadovoljstva radionicama i smatraju da su im radionice korisne i da će ih moći primjenjivati u životu.

S krajem 2021. godine je završila druga godina provedbe programa "Benjamin", a s 2022. godinom smo ušli u treću, posljednju godinu provedbe programa, u kojoj nastavljamo s provođenjem spomenutih aktivnosti.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 27 Siječanj 2022 14:20
(0 glasova)

Puni naziv: Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

Adresa: Zagreb II. Cvjetno naselje 17A

Skraćeni naziv:  Zajednica Susret

OIB: 57535412801

Žiro račun: Privredna banka Zagreb d.d., IBAN: HR80 2340 0091 1107 5539 2

e-mailzagreb@zajednica-susret.hr

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.