ART TERAPIJA I ESF PROJEKT „UPOZNAJ ME, NAUČI ME, ZAPOSLI ME!“

Liječenje i tretman ovisnosti dugotrajan je i težak proces. Kada osoba odluči potražiti profesionalnu pomoć kako bi se riješila problema ovisnosti, nude joj se različiti oblici pomoći - od savjetovanja kao prvog koraka, hospitalizacije na bolničkim odjelima namijenjenim osobama s problemom ovisnosti, dnevnih bolnica i terapijskih centara. Shodno tome, korisnicima se nude različite metode rada kao što je individualni rad, grupni rad, radionice učenja vještina, radna terapija, terapija kroz umjetničko izražavanje. Navedene metode se često kombiniraju kako bi se korisniku omogućilo više mjesta za izražavanje, a samim time i olakšao proces liječenja i tretmana.

Proces liječenja i tretman uključuje i podrazumijeva mnogo više od „čišćenja organizma“ i uklanjanja droge i/ili alkohola iz tijela. Kroz proces i put prema oporavku, potrebno je razumjeti i otkriti podrijetlo zlouporabe tvari, ali i motiva za tretman i oporavak.  Art terapija služi kao sredstvo psihološke komponente oporavka pružanjem emocionalnog izlaza i načina samoizražavanja. Korisnik kojem su neki osjećaji ili iskustva previše bolna ili sramotna, iste ne mora verbalizirati, već ih može izraziti bojom, potezima kistom, glinom ili nekim drugim medijem. Uz ostale metode tretmanskog rada s korisnicima, art terapija može biti moćan alat za cjelokupni proces oporavka.

Art terapija je oblik psihoterapije koji primjenjuje stvaralački likovni proces kao sredstvo izražavanja i komunikacije. Razvila se iz iskustvenog i intuitivnog prepoznavanja terapijskih učinaka likovnog izražavanja. Likovno izražavanje ne mora biti manje moćno kada ga prakticiraju osobe koje nisu umjetnici i imaju manje umjetničkog talenta i tehničke vještine, ali jednaku potrebu. Nije svako likovno izražavanje terapijsko – terapijski potencijal likovnog izražavanja ovisi o tome koliko je osobnog u njega uloženo i kroz njega ostvareno (Ivanović, Barun i Jovanović, 2014).  Pod stvaralačkim likovnim procesom  art terapiji se podrazumijeva crtanje, slikanje i modeliranje u najširem značenju. To znači da prolijevanje boje po papiru ili kidanje papira i lijepljene istog može imati jednaku terapijsku vrijednost kao i tehnički i estetski najprivlačnija slika. Nije potrebno imati znanja ili umjetničkog talenta, već korisnici trebaju biti otvoreni prema takvom iskustvu i aktivno se uključiti u proces. Kroz likovni proces dolazi do izražavanja svjesnih i nesvjesnih misli i emocija. Komunikacija u art terapiji se odvija između tri „sudionika“ – korisnika, slike i terapeuta.

Prema Američkom udruženju za umjetničku terapiju (AATA), art terapija predstavlja modalitet mentalnog zdravlja koji može pomoći pojedincu na različite načine:

-             Rješavanjem emocionalnih sukoba

-             Izgradnjom samopoštovanja

-             Poticanjem samosvijesti

-             Smanjenjem anksioznosti

-             Razvojem socijalnih vještina (Oxford Treatment Center, 2019).

Art terapija se koristi tretmanu i liječenju od zlouporabe opojnih droga od 50-ih godina prošlog stoljeća, a koristi se kao način za izražavanje emocija, samoizražavanje, upravljanje stresom i prilagođavanje oporavku. “Journal of Addictions Nursing” (prema Oxford Treatment Center, 2019) navodi kako art terapija može pridonijeti procesu oporavka na sljedeće načine:

-             smanjenjem korisnikovog poricanja problema sa sredstvom ovisnosti

-             povećanje korisnikove motivacije za promjenom

-             pruža korisniku siguran izlaz iz bolnih emocija

-             umanjivanjem stida zbog problema sa sredstvom ovisnosti.

Vrste umjetnosti koje se najčešće koriste u art terapiji jesu slikanje, kiparstvo, plesanje, gluma, glazba, poezija...

Iako art terapiju mogu provoditi isključivo licencirani art terapeuti, umjetnost kao način relaksacije i alat za bolje upoznavanje sebe samih, mogu koristiti svi. Kroz projekt „Upoznaj me, nauči me, zaposli me!“ (kodni broj: UP.02.1.1.06.0005) korisnicima projekta (ovisnici i beskućnici) organizirane su radionice kroz koje su se mogli kreativno izražavati te svoje emocije prenijeti kroz razlučite medije. Tako smo organizirali:

Edukacija izrade predmeta od keramike

Provodila od 18. studenog do 28. prosinca 2019. godine u Terapijskom centru Cista Velika. Na edukaciji je sudjelovalo 17 korisnika koji su se upoznali s procesom oblikovanja te različitim tehnikama rada s glinom. Prema mišljenju stručnjaka, tečaj keramike je preporučljiv za relaksaciju kroz kreativan rad s prirodnim materijalom. Upravo se glina, kao prirodni materijal, često koristi u terapijske svrhe jer rad s glinom povoljno utječe na psihu, ima umirujuće djelovanje, pa je idealna terapija protiv stresa kojem smo danas svi izloženi – kazala je voditeljica edukacije. Korisnici koji su sudjelovali na edukciji bili su zadovoljni osjećajem stvaranja konkretnih predmeta od „grude gline“ te su, unatoč prvotnom nespretnom baratanju, postali smireni oblikovači gline.

Edukacija izrade predmeta od pruća

Sama edukacija trajala je 40 sati, a započela je 20. veljače 2020. Na edukaciji je sudjelovalo 15 korisnika, a odvija se u Terapijskom centru Ivanovac. Korpari kažu kako je korparstvo posao u kojem moraš biti uporan i raditi po desetak sati dnevno te kako šiba zahtijeva da ono što danas radiš, danas i završiš, jer se inače osuši.

Ručna izrada suvenira i ostalih predmeta od drva

Suveniri i ostali predmeti od drva izrađivali su se u Terapijskom centru Cista Velika od 17. do 28. veljače 2020. godine. Na edukaciji je sudjelovalo 15 korisnika. Korisnici su, između ostalog, upoznati sa svojstvima drva i načinima odnosno vrstama predmeta koji se mogu izrađivati. Naš edukator je sudionike upoznao sa zahtjevnom obradom drva, gdje se od debla tesanjem odstranjuje višak i potom oblikuje. Na koncu se obrađuje njegova površina do željenog oblika, teksture i po želji boje. Drvorezbarstvo je tehnika ukrašavanja drva plitkim ili dubokim rezom, koje dolazi do izražaja napose pri izradi predmeta umjetničkog obrta (škrinje, klupe, ormari i dr.).

Uramljivanje

Edukacija Uramljivanje provodila se od 14. do 18. listopada 2019. godine. Na edukaciji je sudjelovalo 16 korisnika iz Terapijskog centra Ivanovac. Korisnici su, u sklopu edukacije, najprije slikali različitim tehnikama slike koje ih na neki način opisuju, potom su se upoznavali s tehnikom uramljivanja da bi na kraju uramljivali svoja umjetnička djela. Kroz radionicu je nastalo 16 uramljenih umjetničkih djela koja trenutno krase zidove  terapijskog centra Ivanovac, a koja će se kasnije prezentirati na završnoj izložbi. Korisnici, kroz daljnji terapijski rad su nastaviti s oslikavanjem i uramljivanjem slika samostalno. Dva korisnika koja su pokazala iznimnu spretnost u radu i vještine su ostavljeni kao voditelji te brinuti o opremi i materijalu za uramljivanje i zajedno s drugim korisnicima nastavljaju s uramljivanjem.

Projekt „Upoznaj me, nauči me, zaposli me!“, kojeg Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“ provodi od 01. rujna 2018. godine, projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda – Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u sklopu poziva „Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina“. Partneri na projektu su udruga „Vestigium“ te Hrvatska mreža za beskućnike. Projekt se provodi na području Zagrebačke županije, Brodsko-posavske, Splitsko-dalmatinske županije te Grda Zagreba. Financiran je u 100%-tnom iznosu od 1.499.276,68 kuna.

Ela Megla, mag.paed.soc.

Literatura:

Ivanović, N., Barun, I., Jovanović, N. (2014). Art terapija – Teorijske postavke, razvoj i klinička primjena. Socijalna psihijatrija, 42. 190-198 str.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 25 Ožujak 2020 16:39
(0 glasova)

Puni naziv: Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

Adresa: Zagreb II. Cvjetno naselje 17A

Skraćeni naziv:  Zajednica Susret

OIB: 57535412801

Žiro račun: Privredna banka Zagreb d.d., IBAN: HR80 2340 0091 1107 5539 2

e-mailzagreb@zajednica-susret.hr

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.