• Vijesti
  • Objavljeno
  • Pročitano 107 puta

Što poslije terapijske zajednice? Okrugli stol na temu resocijalizacije

Povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“ organizirala je Okrugli stol na temu resocijalizacije:

"Što poslije terapijske zajednice?/Motivacija korisnika za ulazak u program resocijalizacije" koja je dio aktivnosti programa "Novi početak" financiranog od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Na Okruglom stolu su sudjelovale ukupno 23 osobe.

Sudionicima  Okruglog stola predstavili smo rad udruge te iznijeli  zavidnu statistiku o broju korisnika koji su prošli kroz naše savjetovalište: do danas je odrađen  1491 savjetodavni razgovor sa 495 korisnika. Prošle, 2020. godine, u vrijeme korona uvjeta,  odrađeno je 1997 razgovora sa 437 korisnika. U usporedbi s 2019. godinom, u „korona“ godini“ imali smo samo 11 korisnika  manje što je dokaz da smo i u otežanim uvjetima nastavili s nesmanjenim radom na dobrobit korisnika.

Program resocijalizacije „Novi početak“ i aktivnosti u njemu predstavila je Amenadris Rožanković, socijalna radnica - stručna suradnica Zajednice Susret te izvoditeljica aktivnosti u programu. Sudionica okruglog stola je bila i psihologinja Dragana Mandić Subotić, voditeljica terapijskog programa Doma za ovisnike Zajednica Susret koja je iz perspektive stručnjaka koji radi s ovisnicima govorila o važnosti resocijalizacije. Kroz autentična iskustva, te motivaciji  za ulazak u program su govorili i naši bivši i budući korisnici.

Sudjelovanjem u našem programu resocijalizacije "Novi početak" korisnici imaju priliku usvojiti potrebna znanja, vještine i alate kojima će, i nakon prestanaka sudjelovanja u programu, biti u mogućnosti samostalno prepoznati potencijalno opasne situacije (okidače), naučit će se kako na socijalno prihvatljiv način reagirati na iste te na druge nenadane životne okolnosti, ali i gdje potražiti adekvatnu pomoć i podršku ako dođu u situaciju koju ne znaju kako samostalno riješiti.

Korisnici se nakon programa osjećaju spremniji za suočavanje s problemima i izazovima koji im se pojavljuju u ovoj fazi života. Vještine koje stječu pomažu im u osobnom razvoju i utječu na poboljšanje obiteljskih i roditeljskih odnosa. Raznovrsne aktivnosti koje su ponuđene utječu na njihovo generalno zadovoljstvo samim sobom.

Hvala svima na sudjelovanju na Okruglom stolu!

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 29 Studeni 2021 11:33
(0 glasova)

Puni naziv: Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

Adresa: Zagreb II. Cvjetno naselje 17A

Skraćeni naziv:  Zajednica Susret

OIB: 57535412801

Žiro račun: Privredna banka Zagreb d.d., IBAN: HR80 2340 0091 1107 5539 2

e-mailzagreb@zajednica-susret.hr

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.