Logo
Ispiši ovu stranicu
Klinička slika ovisnika danas
Klinička slika ovisnika danas
  • Vijesti
  • Objavljeno
  • Pročitano 1189 puta

Klinička slika ovisnika danas

Prof. dr. Zoran Zoričić, pročelnik Zavoda za alkoholizam i druge ovisnosti KBC Sestre milosrdnice održao je u četvrtak, 26.11.2015. u savjetovalištu Zajednice Susret u Zagrebu predavanje na temu „Klinička slika ovisnika danas“ za liječnike obiteljske medicine okupljene u Udruzi KoHOM i zaposlenike udruge i zaposlenike zainteresiranih projektnih partnera udruge.

 

U razmjeni iskustava iz prakse, priznao im da je veliki teret liječenja na njima, a dao im je i savjete  vezane uz davanje pravilne doze terapije. Upozorio je na opasnosti „overdose“, miješanja lijekova, a razmijenili su iskustva vezana uz razne oblike supstitucijske terapije. „Tableta ne liječi dušu, ne rehabilitira i zato su nam potrebne terapijske zajednice“, zaključio je Zoričić poručivši da je „terapija samo štaka koja ovisnike privremeno pridrži“, a prava podrška dolazi kroz resocijalizaciju i psihoterapiju.

Naglasio je važnost civilnih udruga i za primjer iznio dobru suradnju sa Zajednicom Susret. Liječnici obiteljske medicine također su se upoznali s mogućnošću usmjeravanja ovisnika u terapijske zajednice, a neki od njih imaju dobro iskustvo upravo s ovisnicima koje su slali u Zajednicu Susret.  Upoznali su dr. Zoričića s činjenicom da im je veliko opterećenje terapija koju moraju „drobiti“ ovisnicima u ambulantama u kojima im ionako  prosječno dnevno prođe i stotinjak pacijenata. Stoga im je kroz zaključak poručio: „Imate autonomiju u dijeljenju terapije, no vodite računa o mogućnostima zlouporabe“.

Predavanje dr. Zoričića je samo dio aktivnosti kojim Zajednica Susret obilježava Mjesec borbe protiv ovisnosti.

Klinička slika ovisnika danas

Poslijednja izmjena dana Utorak, 06 Rujan 2016 20:52
(0 glasova)

Puni naziv: Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

Adresa: Zagreb II. Cvjetno naselje 17A

Skraćeni naziv:  Zajednica Susret

OIB: 57535412801

Žiro račun: Privredna banka Zagreb d.d., IBAN: HR80 2340 0091 1107 5539 2

e-mailzagreb@zajednica-susret.hr