• Vijesti
  • Objavljeno
  • Pročitano 78 puta

Resocijalizacijom liječenih ovisnika i podrška njihovim roditeljima i članovima obitelji

Projekt „Novi početak“ nastavljamo provoditi i u ovoj godini. Projekt je namijenjen ovisnicima i bivšim ovisnicima te članovima njihovih obitelji, a cilj mu je poboljšanje provedbe projekta resocijalizacije, smanjenje stigmatizacije te što uspješnija reintegracija u društvenu zajednicu te obiteljsko funkcioniranje. Provodi se uz financijsku potporu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike od 1.12.2019. do 30.11.2022.

Kad dio resocijalizacije liječenih ovisnika, kroz projekt se redovito održavaju sociopedagoške grupe te grupe samopomoći, gdje su korisnici do sada imali prilike izmijeniti svoja iskustva o raznim svakodnevnim izazovima s kojima se susreću kao rehabilitirani ovisnici, kako traže pomoć te što ih sada posebno veseli u životu. Osim grupa, kroz nadolazeće proljeće u planu su razna druženja za liječene ovisnike izvan Savjetovališta kroz posjete kinima, kazalištima, muzejima i izletima u prirodu. Ovisnicima i liječenim ovisnicima kroz individualne razgovore često pomažemo oko pronalaska posla tako što s njima radimo na izradi kvalitetnog životopisa i molbi za posao. Također, ne izostaju ni teme vezane uz obiteljske odnose i roditeljstvo.

Osim rada s ovisnicima i liječenim ovisnicima, koji su glavni korisnici ovog projekta, kroz  projekt redovito održavamo individualne razgovore te grupe s roditeljima i članovima njihovih obitelji. Roditelji, a prije svega majke liječenih ovisnika, dolaze dva puta mjesečno na organizirane psihološke i sociopedagoške grupe te grupe samopomoći. Kroz siječanj i veljaču 2021. roditelji su kroz rad u grupama imali prilike razgovarati o stresu i kako ga osjećaju, roditeljstvu i osjećaju krivnje, educirati se o bolesti ovisnosti te spoznati činjenice o tome kako „ovisnički mozak“ razmišlja.

Kroz prethodne godine, pa sve do sada, pokazalo se upravo kroz redovite dolaske velikog broja roditelja ovisnika koliko su im potrebne i važne ovakve grupe, na kojima često izjavljuju da je to jedino mjesto gdje se mogu iskreno otvoriti, razmijeniti iskustva, postavljati pitanja te biti ujedno i shvaćeni u svim dimenzijama svojih problema.

(0 glasova)

Puni naziv: Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

Adresa: Zagreb II. Cvjetno naselje 17A

Skraćeni naziv:  Zajednica Susret

OIB: 57535412801

Žiro račun: Privredna banka Zagreb d.d., IBAN: HR80 2340 0091 1107 5539 2

e-mailzagreb@zajednica-susret.hr

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.