• Vijesti
  • Objavljeno
  • Pročitano 279 puta

Je li moguće ostati "čist"

Okrugli stol na temu  Ovisnost  suvremenog doba – je li moguće ostati „čist“ održan je u okviru obilježavanja mjeseca borbe protiv ovisnosti 09.12.2015. godine u prostorijama savjetovališta DZO Zajednica Susret.

 

Skupu se su odazvali stručni suradnici institucija uključenih u tretman ovisnosti (CZSS, HZZZ, Centar za mentalno zdravlje, pripadnici NVO-organizacija). Nakon uvodnog pozdrava svih sudionika Okruglog stola, uslijedila je kratka prezentacija te zaključci. Sudionici rasprave su se složili da se ovisnička scena u Hrvatkoj znatno promjenila te da se u skladu s tim mijenja i pristup u tretmanu ovisnosti. Zaključeno je kako je kompletan sustav dobro osmišljen Nacionalnom strategijom i predviđenim akcijskim planom, no provedba ide sporije i teže.

Cilj Okruglog stola bio je, između ostalog, da se stručni suradnici  svih relevantnih institucija međusobno upoznaju i još više povežu kako bi protočnost ovisnika između institucija bila što lakša i jednostavnija. Poseban naglasak stavljen je na osobne stavove i uvjerenja stručnih suradnika s kojima ovisnik najprije dođe u kontakt, jer o tom prvom iskustvu s institucijama uvelike ovisi daljnji tijek tretmana ovisnika. Naglašena je životna funkcionalnost kao kriterij uključivanja ovisnika na supstitucijskoj terapiji u program resocijalizacije. Osim navedenih zaključaka pokazala se potreba za češćom organizacijom okruglih stolova za stručne suradnike na temu ovisnosti. 

Poslijednja izmjena dana Utorak, 06 Rujan 2016 20:53
(0 glasova)
Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.