• Vijesti
  • Objavljeno
  • Pročitano 633 puta

Tribina „Djeca, mladi i droga“

„Djeca, mladi i droga“ tema je tribine održane u četvrtak, 3.12.2020. u terminu od 13.00 do 14.30 sati. Tribina je održana povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti u organizaciji Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež te suorganizaciji Humanitarne organizacije „Zajednica Susret“.  Uvodničari u tribinu bili su: dr. sc. Sabljić Lucija, NZJZ „Dr. Andrija Štampar”, dr. sc. Ksenija Butorac, Visoka policijska škola, sutkinja Dijana Rizvić, Općinski kazneni sud u Zagrebu, politologinja Miroslava Rožanković, predsjednica Humanitarne organizacije „Zajednica Susret“, te psihologinja Ana Harabajsa, stručna suradnica Humanitarne organizacije „Zajednica Susret“. Kroz zanimljivu raspravu i razmjenu iskustava sudionike je provela dr .sc. Lana Petö Kujundžić, predsjednica Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež. 

Na tribinu su pozvani stručnjaci za djecu i mlade kako bismo raspravili posljedice pandemije bolesti COVID-19 na ponašanja djece i mladih koji su korisnici ili ovisnici o drogama.

Odazvalo se 70 stručnjaka, mahom socijalnih radnika iz CZSS, socijalnih pedagoga i pedagoga iz škola te psihologa iz različitih ustanova. Dotakli smo se tema koje se tiču mentalnog zdravlja mladih za vrijeme pandemije, odnosa u obitelji, potreba za socijalizacijom, ljubavnih veza kod mladih, nošenja sa stresom, obrambenih mehanizama, vrijednosnih stavova roditelja, eksperimentiranja s drogom te kaznenim prijavama za posjedovanje i uživanje droge kod mladih.

Stručnjaci tribine u raspravi su zaključili da je izolacija veliki izvor stresa te da nipošto ne smijemo zanemariti posljedice pandemije na mentalno zdravlje djece i mladih . Kod rada s djecom ili mladim osobama u problemima vrlo je važan multidisciplinaran pristup – važno je čuti socijalne pedagoge, socijalne radnike, psihologe, stručne radnike iz Centra za socijalnu skrb, oba roditelja i na samom kraju – vrlo važno je poslušati i samo dijete. „Ostanimo prijatelji našoj djeci, pomozimo im upućivanjem na razgovore sa stručnjacima, ali nemojmo ih zatvarati jer to može dovesti do još gorih situacija, još veće delinkvencije“, jedna je od poruka s ovog stručnog skupa .

Tribina je održana kao jedna od aktivnosti partnera na programu „Benjamin“ koji provodi Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“ u partnerstvu s Udrugom sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež. „Benjamin“ je namijenjen prevenciji svih vrsta ovisnosti kod djece i mladih. Uloga partnera na programu, Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, je upravo informiranje i povezivanje stručnih suradnika koji rade s djecom i mladima.

Zahvaljujemo svima na sudjelovanju!

Držimo fizičku distancu, ali ne i socijalnu, ostanimo bliski!

(0 glasova)

Puni naziv: Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

Adresa: Zagreb II. Cvjetno naselje 17A

Skraćeni naziv:  Zajednica Susret

OIB: 57535412801

Žiro račun: Privredna banka Zagreb d.d., IBAN: HR80 2340 0091 1107 5539 2

e-mailzagreb@zajednica-susret.hr

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.