Logo
Ispiši ovu stranicu
Pandemija koronavirusa i povećan rizik od elektroničkog nasilja i ovisnosti o računalima kod djece
  • Vijesti
  • Objavljeno
  • Pročitano 137 puta

Pandemija koronavirusa i povećan rizik od elektroničkog nasilja i ovisnosti o računalima kod djece

Utjecaj pandemije koronavirusa zasigurno pridonosi povećanom riziku štetnosti društvenih mreža i virtualnog svijeta na djecu jer se njihovi životi u velikoj mjeri odvijaju online.

Globalno partnerstvo za zaustavljanje nasilja nad djecom navodi kako je pandemija koronavirusa dovela do velikog porasta vremena koje djeca provode na Internetu. Zatvaranje škola, prebacivanje na online nastavu i strože mjere dovode do toga da se djeca i njihove obitelji sve više oslanjaju na tehnologiju. Budući da nemaju sva djeca znanja i vještine kako bi se zaštitila na svojim računalima, potrebno je uložiti dodatne napore i educirati djecu kako bi i sami razvili alate pomoću kojih se mogu zaštitit. Nedostatak kontakta licem u lice dovodi djecu u rizik od sve veće izloženosti elektroničkom nasilju.

Unicef u suradnji sa svojim partnerima navodi sljedeće mjere za ublažavanje internetskih rizika za djecu tijekom COVID-19:

• Vlade: Nužno je osigurati da temeljne službe za zaštitu djece budu aktivne i tijekom pandemije; educirati zdravstvene, obrazovne i socijalne radnike o učincima koje Covid-19 može imati na dobrobit djece, uključujući povećane rizike na internetu; pojačati inicijative za podizanje svijesti i edukacije o sigurnosti na internetu i osigurati da pružatelji socijalnih usluga, škole, roditelji i djeca budu upoznati s načinima putem kojih mogu prijaviti potencijalne probleme.

• Industriju informacijske tehnologije, uključujući platforme za društvene mreže: Osigurati da internetske platforme poboljšaju mjere zaštite, posebno alate za virtualno učenje, i da budu jasno dostupne nastavnicima, roditeljima i djeci; promovirati i olakšati upućivanje sigurnosnih službi i linija za pomoć; provoditi politiku umjerenosti korištenja interneta koja je u skladu s pravima djece; koristiti ugrađene mjere zaštite, istovremeno uvodeći inovacije, kao i osigurati internetsku povezanost kojom bi se poboljšao pristup djeci u nepovoljnom položaju, u kućanstvima s niskim primanjima.

• Škole: Ažurirati postojeću zaštitu koja bi se prilagodila uvjetovanoj svakodnevici djece koja uče od kuće; promovirati i nadzirati dobro ponašanje na mreži i osigurati djeci stalan pristup školskim savjetovalištima.

• Roditelje: Osigurati da dječji uređaji imaju najnovija ažuriranja softvera i antivirusne programe; ostvarivati otvoren dijalog s djecom o tome kako i s kim komuniciraju na mreži; raditi s djecom na uspostavljanju pravila o tome kako, kada i gdje se internet može koristiti; budite svjesni znakova nevolje kod djece koji se mogu pojaviti s njihovim povećanim mrežnim aktivnostima i budite upoznati s pravilima škole te pronađite pristup linijama za pomoć i telefonima koji su u tu svrhu dostupni.

 

Poslijednja izmjena dana Utorak, 08 Prosinac 2020 17:17
(0 glasova)

Puni naziv: Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

Adresa: Zagreb II. Cvjetno naselje 17A

Skraćeni naziv:  Zajednica Susret

OIB: 57535412801

Žiro račun: Privredna banka Zagreb d.d., IBAN: HR80 2340 0091 1107 5539 2

e-mailzagreb@zajednica-susret.hr