• Vijesti
  • Objavljeno
  • Pročitano 732 puta

„Benjamin“ u Kući za mlade „Da život imaju“

U okviru aktivnosti Programa „Benjamin koji provodi Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“ u partnerstvu s Udrugom sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, održana je u srijedu još jedna u nizu radionica životnih vještina u Kući za mlade „Da život imaju“ u sklopu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Ciklusom triju radionica obuhvaćene su teme prevladavanja straha od javnog nastupa, vježbe komunikacijskih vještina i upravljanje konfliktima. „Kako svladati strah od javnog nastupa“ tema je prve radionice koja je održana u srijedu, 14.10 2020. u Kući za mlade „Da život imaju“.

Program „Benjamin“ je usmjeren prevenciji (selektivna, inducirana) ovisnosti o alkoholu, drogi, kockanju, igrama na sreću, računalnim igricama, internetu i rizičnim ponašanjima djece i mladih od 14 do 23 godine.

U okviru Benjamina provodi se savjetodavni rad s djecom/mladima i njihovim roditeljima koji su u Zajednicu Susret upućeni od strane Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, kao partnerske organizacije Zajednice Susret, ostalih suradnika ili su u savjetovalište došli dobrovoljno. Cilj je kroz individualno/obiteljsko savjetovanje postići promjenu nefunkcionalnih oblika ponašanja i potaknuti funkcionalno ponašanje, a istovremeno mlade i njihove roditelje educirati o štetnosti sredstava ovisnosti i svim drugim oblicima ovisnosti.

Osim individualnog i obiteljskog savjetovanja, u Programu „Benjamin“ provode se i kreativne radionice i strukturirano provođenje slobodnog vremena za djecu (14 do 16 god) koje imaju za cilj poticanje razvoja posebnih znanja i vještina kod djece rizičnog ponašanja, kreativnog stvaralaštva i konstruktivno provođenje slobodnog vremena. Među aktivnostima su i radionice životnih vještina (za mlade 16 do 23 god) s ciljem jačanja samopoštovanja, uspostavljanja odnosa povjerenja, nenasilnog rješavanja sukoba, zdrave komunikacije. Neke od tema radionica su identitet, zdravlje i zdravstvene navike mladih uključujući i probleme ovisnosti, probleme u školi, obitelji i vršnjačkim skupinama te kako ih prevladati, umijeće komuniciranja, samopoštovanje, uspješni načini nošenja sa stresom, emocionalni odnosi i bliskost, donošenje odluka i slične teme. Kroz radionice roditeljskih vještina nastoji se informirati i osnažiti roditelje ciljane skupine i tako osigurati manju mogućnost za pojavnim recidivizma neprihvatljivog ponašanja njihove djece.
Program „Benjamin“ provodi se uz financijsku potporu Ministarstvo zdravstva, a provodi se od 1.1.2020. do 31.12.2022.

 

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 15 Listopad 2020 15:13
(0 glasova)

Puni naziv: Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

Adresa: Zagreb II. Cvjetno naselje 17A

Skraćeni naziv:  Zajednica Susret

OIB: 57535412801

Žiro račun: Privredna banka Zagreb d.d., IBAN: HR80 2340 0091 1107 5539 2

e-mailzagreb@zajednica-susret.hr

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.