• Vijesti
  • Objavljeno
  • Pročitano 2275 puta

Elektroničko nasilje nad i među djecom

Nasilje preko interneta (engl. cyberbullying) ili elektroničko nasilje je „opći pojam za svaku komunikacijsku aktivnost internetskom tehnologijom koja se može smatrati štetnom kako za pojedinca, tako i za opće dobro. Tim oblikom nasilja među vršnjacima obuhvaćene su situacije kad je dijete ili tinejdžer izloženo napadu drugog djeteta, tinejdžera ili grupe djece, putem interneta ili mobilnog telefona“ (Buljan Flander i sur., 2010.).

Cilj cyberbullinga uvijek je povrijediti, uznemiriti ili naštetiti djetetu na bilo koji način, bilo u obliku tekstualnih ili video poruka, fotografija ili poziva ili neugodnih komentara (Crnković, 2012.).

Prema Crnković (2012.), elektroničko nasilje obuhvaća: poticanje grupne mržnje, širenje uvredljivih komentara, kreiranje internetskih stranica koje sadrže priče, slike i šale na račun vršnjaka, slanje tuđih fotografija, otkrivanje osobnih informacija o drugima, „provaljivanje“ u tuđe e-mail adrese, slanje zlobnih i neugodnih sadržaja drugima, prijetnje smrću, izlaganje dobi neprimjerenim sadržajima i seksualno namamljivanje.

Elektroničko nasilje se od vršnjačkog nasilja razlikuje po tome da je prisutno 24 sata na dan  i to svih 7 dana u tjednu, bilo kod kuće ili na radnom mjestu te je namjenjeno većem broju ljudi. Upravo zbog toga posljedice mogu biti teže i ozbiljnije od onih prouzročenih klasičnim vršnjačkim nasiljem koji se događa u realnom svijetu budući da sami počinitelji, a i publika, ne vide stvarnu težinu i ozbiljnost izgovorene riječi.

Dosadašnjim istraživanjima je utvrđeno da elektroničko nasilje ostavlja ozbiljne posljedice na djecu koja u njemu izravno, ali i neizravno sudjeluju i to u vidu pojave internaliziranih problema kao što su depresija, beznađe, socijalna izolacija, depresija pa čak i suicidalne misli i ponašanja te agresija. Isto tako, osim internaliziranih i eksternaliziranih ponašanja djeca vrlo često proživljavaju psihosomtske probleme kao što su problemi sa spavanjem, bolovi u trbuhu, umor, napetost, glavobolja, hiperaktivnost. Upravo zbog toga što ove posljedice utječu na buduće mentalno zdravlje dijece, bitno je pristupiti izradi preventivnh progrmana namijenjenih djeci i mladima (Husremović i Koso-Drljević, 2017.).

Crnković (2012.) navodi kako roditelji mogu zaštititi djecu tako što ih mogu naučiti više internetu i osnovnim pojmovima koja se koriste u virtualnom svijetu, dogovorit pravila korištenja interneta, razgovarati s djecom i imati uvid u aktivnosti u kojima njihova djece sudjeluju na internetu, razgovarati o čuvanju tajnu pred roditejima i drugim odraslim osobama.

Pravila ponašanja koja djecu štite na internetu:

- Izbjegavati stavljanje osobnih informacija i fotografija na internet                                      

- Nikome ne govoriti svoje lozinke                                       

- Ne odgovarati na prijeteće poruke već pokazati odrasloj osobi u koju imaju povjerenja

- Ne otvarati e-mailove nepoznatih osoba ili od ranije poznatih zlostavljača

- Ne slati poruke u ljutnji       

(Poliklinika za zaštitu djece i mladih grada Zagreba, 2012.).

Lea Verdel, mag soc.rada

LITERATURA

- Buljan Flander, G., Krmek, M., Borovec, K., i Muhek, R. (2010). Nasilje preko interneta (cyberbullying). Zagreb: Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba.

- Crnković, M. (2012). Što je to elektroničko nasilje odnoso Cyberbullying? Posjećeno 11.06.2020. na mrežnim stranicama Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba: https://www.poliklinika-djeca.hr/za-djecu-i-mlade/nasilje/sto-je-to-elektronicko-nasilje-odnosno-cyberbullying/

- Alajbeg, A. (2017). Posljedice klasičnog i elektroničkog vršnjačkog nasilja za žrtve, počnitelje te počinitelje/žrtve. U: Husremović, Dž., Koso - Drljević, M. (ur.), Zbornik sažetaka (112-112). Sarajevo: Udruženje društvo psihologa u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 12 Kolovoz 2020 14:01
(0 glasova)

Puni naziv: Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

Adresa: Zagreb II. Cvjetno naselje 17A

Skraćeni naziv:  Zajednica Susret

OIB: 57535412801

Žiro račun: Privredna banka Zagreb d.d., IBAN: HR80 2340 0091 1107 5539 2

e-mailzagreb@zajednica-susret.hr

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.