• Vijesti
 • Objavljeno
 • Pročitano 1292 puta

Kako pružiti podršku djeci tijekom pandemije?

Ovih dana svi zajedno smo svjedoci globalne epidemije koronavirusa. Naša svakodnevica se promijenila. Konstantno se susrećemo s terminima poput: izolacija, samoizolacija, karantena, i sl. što nikako nisu pojmovi koji su inače dio svakodnevice čovjeka, a posebice ne djece i mladih. Kao posljedicu straha i stresa zbog neizvjesnosti oko razvitka pandemije možemo očekivati neke psihičke posljedice, kako kod odraslih tako i kod djece i mladih. U situacijama kad dijete procijeni opasnost te vlastitu bespomoćnost da išta napravi po tom pitanju očekivano je da će pokazati neke od simptoma akutne stresne reakcije, posttraumatskog stresnog poremećaja ili psihičke traume. Ono što je važno naglasiti – neće se kod svih razviti pravi psihički poremećaj.

U nastavku slijedi nekoliko smjernica koje možemo napraviti tijekom ove izolacije, a koje mogu pomoći djeci da se osjećaju sigurnije, a samim time i da preveniramo spomenute psihičke posljedice.

 • S djecom treba razgovarati o situaciji u kojoj se nalazimo. Nije pametno pustiti ih da si sami objašnjavaju jer to može odvesti u krivom smjeru i izazvati strah. Važno je da ove informacije dobiju od njima najbližih osoba jer će se tako osjećati sigurnije.
 • Način na koji im objašnjavate treba prilagoditi njihovoj dobi (vokabular, kompleksnost). Važno je dati im kratke, jasne i jednoznačne informacije koje će razumjeti.
 • Tijekom razgovora nužno je biti iskren. Ako ste npr.tužni u redu je da to i kažete jer dijete će to ionako uočiti po vašem izrazu lica, tonu glasa i sl. Više od 80% naše komunikacije odvija se neverbalnim putem i zato je važno da ono što izgovorimo bude u skladu s našim neverbalnim znakovima.
 • Ukoliko na neko njihovo pitanje ne znate odgovor u redu je to i priznati. Ovo možete iskoristiti kao priliku da skupa istražite.
 • Nužno je razgovarati s djecom o osjećajima i potaknuti ih da ih iskažu. Svaki iskazani osjećaj treba prihvatiti i ne umanjivati ga niti potiskivati. Naglasiti da je svaki osjećaj u ovom trenutku normalan i da se sve poduzima kako bi se epidemija spriječila.
 • Bitno je djeci pružiti osjećaj sigurnosti i priliku za bliskost, to će sigurno upamtiti.
 • Izolacija djeci ne mora biti potpuna izolacija od svih – uz pomoć modernih tehnologija važno je pružiti im mogućnost da budu u kontaktu s njima bitnim osobama (bake, djedovi, vršnjaci…).
 • S djecom je potrebno planirati svakodnevicu, dan po dan. Pri tome je potrebno da djeca imaju i dio dana koji će provesti u igri ili nekoj drugoj aktivnosti koja im je bitna.
 • Djecu je dobro uključiti u planiranje obroka i one uloge u kućanstvu u kojima mogu sudjelovati. Tako će se osjećati korisnima i važnima u obitelji.
 • U ovoj situaciji djecu usmjerite na stvari koje oni mogu raditi kako bi se više zaštitili: redovno prali ruke, čistili dom, kašljali u lakat ili maramicu, igrali se te radili sve ono što ste se zajedno dogovorili da je dobro.
 • Vrlo je važno naglasiti zašto ovo radimo, a ne i samo nametnuti pravila!
 • Od toga kako se roditelji osjećaju i suočavaju s ovom novom situacijom ovisi i najveći dio toga kako će se djeca s time nositi. Stoga je važno da kao roditelji brinete o sebi kako bi bili dobar model djeci i kako biste im mogli pomoći.

Ukoliko osjećate da se teško nosite s ovom situacijom i ako vam je potrebna pomoć možete nam se obratiti na naš broj telefona 01/6040-198 ili mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. gdje je dostupan naš stručni tim koji je spreman s vama razgovarati od ponedjeljka do petka od 08:00 do 20:00 i subotom od 8 do 18 sati.

Ana Harabajsa, mag.psih.,
Stručna suradnica u Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

 

Izvori:

Zagrebačko psihološko društvo, Društvo za psihološku pomoć, Poliklinika za zaštitu djece i mladih.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 02 Travanj 2020 14:05
(0 glasova)

Puni naziv: Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

Adresa: Zagreb II. Cvjetno naselje 17A

Skraćeni naziv:  Zajednica Susret

OIB: 57535412801

Žiro račun: Privredna banka Zagreb d.d., IBAN: HR80 2340 0091 1107 5539 2

e-mailzagreb@zajednica-susret.hr

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.