• Vijesti
  • Objavljeno
  • Pročitano 3379 puta

Ovisnost o internetu kod djece i mladih

Današnja djeca i mladi čine „digitalnu generaciju“ - odrastaju u društvu zaslona televizora, računala, tableta i mobilnih telefona. Dok su se prijašnje generacije koristile novim tehnologijama u svoje slobodnom vrijeme ili za obavljanje različitih zadataka, ova ih generacija upotrebljava svakodnevno kao način života (Mandarić, 2012). Djeca i mladi u velikom su riziku da ih prekomjerna upotreba ovog medija odvede u socijalnu izolaciju, što je dobra podloga za stvaranje ovisnosti (Robotić, 2015).

Internet neupitno ima mnogo pozitivnih strana. Omogućava edukaciju, komunikaciju i zabavu - sve u isto vrijeme. Preko njega moguće je upoznati druge ljude i kulture, kupovati, informirati se o temama koja nas zanimaju i razmjenjivati iskustva s drugima. Popis mogućnosti koje nudi internet velik je i stalno raste. Ipak, ono na što treba obratiti posebnu pažnju su opasnosti koje vrebaju na internetu. Jedna od najčešćih je zlostavljanje djece putem interneta (najčešće od druge djece, tzv.cyberbullying) i izlaganje seksualnim ili nasilnim sadržajima. Tu su i opasnosti pristupa neprimjerenim sadržajima za djecu (materijali koji potiču diskriminaciju i mržnju, nasilne scene, poticanje na uživanje droge i dr.), ali i stranice koje ne štite privatnost djece i gdje djeca mogu objaviti važne ili osobne podatke te biti izložena krađi identiteta i zloupotrebi osobnih podataka, a tu je i opasnost od virusa i hakera. Svakako je jedan od rizika i pretjerana izoliranost djeteta zbog dugotrajnog korištenja internetom, koja može voditi u ovisnost o internetu (Rabotić, 2015 prema Aftab, 2003).


Za razliku od dijagnoze ovisnosti o psihoaktivnim tvarima, dijagnoza ovisnosti o internetu znatno je složenija, s obzirom na to da je, za razliku od alkohola i droga, internet dio našeg svakodnevnog života te je samim time znakove ovisnosti lakše sakriti i opravdati (Rabotić 2015, prema Young, Nabuco de Abreu, 2011). Ipak, ovisnost o internetu pokazuje slična obilježja kao i ovisnost o kockanju i psihoaktivnim tvarima: jaku želju za stalnim korištenjem, povišenu toleranciju, psihičku ovisnost, štetno djelovanje na osobu, obitelj i društvo, smanjenu učinkovitost u školi ili na fakultetu, a u slučaju prekida korištenja izvorom ovisnosti javljaju se simptomi apstinencijske krize. Neki od psiholoških znakova i simptoma ovisnosti o internetu: gubitak pojma o vremenu provedenom na internetu, problemi u izvršavanju zadataka kod kuće ili u školi, izoliranje od obitelji ili prijatelja, osjećaj krivnje i pronalaženje izgovora o vremenu provedenom na internetu, osjećaj euforije ili opuštenosti prilikom korištenja internetom, neraspoloženost i ljutiti ispadi kod prekida korištenja izvorom ovisnosti, gubitak interesa za ostale aktivnosti, financijski problemi (npr. veliki telefonski računi) (Stanić, 2010).


Zbog ovisnosti o internetu mogu se javiti mnogobrojni zdravstveni i socijalni problemi kao što su: problemi sa spavanjem, umor zbog neispavanosti, pad imuniteta i podložnost bolesti, a zbog sedacijskog načina života javlja se manjak bavljenja tjelovježbom, povećan je rizik od sindroma karpalnog kanala, problema s leđima i zamora očiju (Jurman, Boričević Maršanić, Paradžik, Karapetrić Bolfan i Javornik, 2017 prema Young, 2000). Nadalje, ovisnost o Internetu značajno je povezana i s problemima mentalnog zdravlja te su konkretno socijalna anksioznost, depresija i ADHD najčešće dijagnoze u komorbiditetu s ovisnosti o Internetu (Mandić, Dodig Hundrić i Ricijaš, 2017 prema Kuss i Pontes, 2019).


Djeca i adolescenti skloniji su zamijeniti aktivnosti iz stvarnog života s onima iz virtualnog svijeta. Također, skloniji su koristiti internet kao oblik socijalizacije i moguće je da su manje svjesni problema koji se razvija kad korištenje interneta zauzme velik dio njihovog vremena te utječe na njihovo raspoloženje i ugrozi akademsko i socijalno funkcioniranje (Jurman i sur., 2017). Pretjerano korištenje interneta povećava osjećaj osamljenosti u studentskoj populaciji, a online socijalni kontakti s prijateljima i obitelji nisu adekvatna alternativa za smanjivanje osjećaja usamljenosti za socijalne kontakte uživo (Jurman i sur., 2017 prema Yao MZ, Zhong Z, 2014).


Iako su istraživanja provođena u različitim zemljama i kulturama te se razlikuju po metodologiji, podatci ukazuju da se početak razvoja prekomjernog korištenja interneta često uočava u kasnom djetinjstvu i ranoj adolescenciji kad korištenje interneta počinje služiti kao mehanizam za lakše suočavanje sa stresnim razdobljem života (Jurman i sur., 2017). Ovisnost o internetu značajno raste tijekom adolescencije što označava da je to kritični trenutak za početak rada na prevenciji.


Ana Harabajsa, mag.psih.
Stručna suradnica u Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

 

Literatura:
Jurman, J., Boričević Maršanić, V., Paradžik, Lj., Karapetrić Bolfan, LJ. i Javornik, S. (2017) Ovisnost o internetu i video igrama. Socijalna psihijatrija, 45 (1), 36-42.
Mandarić, V. (2012). Novi mediji i rizično ponašanje djece i mladih. Bogoslovska smotra, 82(1), 131 –149.
Mandić, S., Dodig Hundrić, D. i Ricijaš, N. (2019) Tematski pristupi ovisnosti o internetu. Kriminologija i socijalna integracija, 27(2), 235-255.
Robotić P. (2010). Zamke virtualnog svijeta: zaštita djece i mladih na internetu i prevencija ovisnosti. JAHS, 1(2), 81-96.
Stanić I. (2010). Ovisnost o internetu, cyber kockanju – kako ih sprječavati. Napredak, 151(2), 214-235.

Poslijednja izmjena dana Utorak, 24 Ožujak 2020 14:20
(1 Glasaj)

Puni naziv: Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

Adresa: Zagreb II. Cvjetno naselje 17A

Skraćeni naziv:  Zajednica Susret

OIB: 57535412801

Žiro račun: Privredna banka Zagreb d.d., IBAN: HR80 2340 0091 1107 5539 2

e-mailzagreb@zajednica-susret.hr

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.