• Vijesti
  • Objavljeno
  • Pročitano 879 puta

Prvi sastanak projektnog tima Handle it!

Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“ dio je Erasmus+ projekta „Handle it! - Strategies for addiction treatment in New Psychoactive Substances in Europe“ (Strategija liječenja ovisnosti o novim psihoaktivnim supstancama u Europi). Projekt je započeo 1. listopada 2019. godine i traje 24 mjeseca, odnosno do 30. rujna 2021. godine, a uz Hrvatsku uključene su Njemačka, Mađarska, Austrija, Portugal i Italija.

Projekt je usmjeren na interdisciplinarno stručno osoblje u sustavu skrbi – terapeute, socijalne pedagoge, socijalne radnike i liječnike, tretman i liječenje ovisnika. Upotreba novih psihoaktivnih supstanci (NPS) je sve veći izazov za liječenje ovisnosti u cijelom svijetu, kako u pogledu pojedinačnog potencijalnog oštećenja zdravlja (kardiovaskularni zastoj, psihoze, dugotrajno oštećenje mozga), tako i zbog praćenja trenda konzumacije, jer uobičajeni brzi testovi često ne pokazuju NPS. Korisnici NPS-a teško su dostupna, vrlo marginalizirana ciljna skupina koja nije povezana sa sustavom zdravstva i socijalne skrbi. Ovisno o nacionalnim zakonskim okvirima, NPS se u mnogim europskim zemljama legalno prodaju u takozvanim smart shopovima, ali su dostupni i putem Interneta i internetskih trgovina.

Reakcije na razini država članica EU-a i same EU obično su ograničene na promjene zakonodavstva kojima se prati i kontrolira trgovina takvih supstanci. S druge strane, često ne postoje adekvatne i učinkovite strategije prevencije/tretmana/ liječenja konzumenata novih psihoaktivnih supstanci. Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) već je ukazao na strukturne nedostatke u skrbi o ovisnosti kroz dva posljednja godišnja izvješća. Korisnici NPS-a rijetko pronalaze odgovarajuće usluge skrbi i liječenja takvog oblika ovisnosti, a i kad koriste ove usluge, profesionalci se s njima i njihovim problemima ne mogu nositi na odgovarajući način jer se oslanjanju na znanje i iskustvo intervencija koje primjenjuju u slučajevima rada s konzumentima „normalnih“ ilegalnih droga.

Projekt „Handle it!“ analizira, povezuje i razvija pristupe te strategije tretmana i liječenja osoba s problemom ovisnosti o novim psihoaktivnim sredstvima između stručnog osoblja sedam organizacija: Bwlv Fachklinik, Tübingen, Njemačka; Therapiesalon im Wald, Reichenau an der Rax, Austrija; Therapieverbund Ludwigsmühle, Landau in der Pfalz, Njemačka; Megálló Csoport Alapítvány, Budapest, Mađarska; IREFREA – Instituto Europeu de Investigacao de Factores de Risco de Criancas e Adolescentes, Lisbon, Portugal; Humanitarna organizacija "Zajednica Susret", Zagreb, Hrvatska; te Comunità di Venezia Società Cooperativa Sociale, Venice, Italija. Kroz projekt, stručno osoblje će učiti i trenirati svoje stručne vještine za osmišljavanje novih, kreativnih rješenja s ciljem poboljšanja strukturnih i konceptualnih strategija u tretmanu konzumenata i osoba s problemom ovisnosti o NPS. Sudionici predviđenih edukacija i treninga postat će time stručniji i kompetentniji u praktičnom radu s osobama koje konzumiraju nove psihoaktivne supstance te će svoje znanje prenositi kolegama s kojima rade, ali i šire. Također, organizirane višednevne aktivnosti učenja i treninga (Learning-Teaching-Training Activities) omogućit će prijenos znanja organizacija s lokalne na međunarodnu razinu. Metode rada koje će se koristiti kroz treninge su stručna predavanja, tematske radionice, radne skupine, istraživački rad, primjeri dobre prakse, studije slučaja i pregledi slučaja te razvoj primjera koncepata tretmana.

Kroz projekt će se stvoriti i internetska platforma (YouTube kanal) koja će služiti i za svojevrsno mobilno izvještavanje s treninga što će omogućiti lakši i brži prijenos znanja, kako između uključenih organizacija, tako i prema društvu u cjelini. Tako će nastajati videozapisi i drugi medijski proizvodi koji će prikazivati rezultate aktivnosti, intervjue sa sudionicima i stručnjacima, ali i anonimno prikazati slučajeve konzumenata i osoba s problemom ovisnosti o NPS. Kroz platformu, šira zajednica bit će u mogućnosti uputiti i pitanja, stavove, ideje i povratne informacije projektnom timu.

Kroz sve projektne aktivnosti naglašava se razmjena dobre prakse s lokalne na međunarodnu, pa čak i digitalnu razinu o novim psihoaktivnim sredstvima i njihovim korisnicima koja će dugoročno biti korisna ne samo za sudionike projekta, već i za cjelokupno stručno usavršavanje o novim psihoaktivnim sredstvima, mogućnostima liječenja i tretmana konzumenata u Europi.

Prvi radni sastanak održao se u Tübingenu u Njemačkoj od 24. do 26. studenog 2019. godine. Cilj sastanka, uz bolje upoznavanje sudionika i voditelja iz organizacija koje sudjeluju, bio je dogovaranje detaljnog plana aktivnosti, proračuna i drugih organizacijskih poslova. Uz rad, domaćini su nas proveli kroz njihovu instituciji u kojoj su smještene osobe s problemom ovisnosti te nas upoznali s njihovim načinom rada i korisnicima.

Poslijednja izmjena dana Utorak, 24 Ožujak 2020 12:57
(0 glasova)

Puni naziv: Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

Adresa: Zagreb II. Cvjetno naselje 17A

Skraćeni naziv:  Zajednica Susret

OIB: 57535412801

Žiro račun: Privredna banka Zagreb d.d., IBAN: HR80 2340 0091 1107 5539 2

e-mailzagreb@zajednica-susret.hr

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.