• Vijesti
  • Objavljeno
  • Pročitano 4121 puta

Stupnjevi razvoja ovisnosti

1. Proba ili eksperiment

Jedan broj mladih započinje isprobavati tzv. ilegalne droge, najčešće marihuanu. Nakon što su probali jednom ili nekoliko puta, oni mogu zadovoljiti svoju RADOZNALOST i završiti na tome.

2. Rekreativno konzumiranje

Neki se ne zaustavljaju na isprobavanju, nego nastavljaju uzimati određeno psihoaktivno sredstvo te na uporabu troše sve više energije, novca i vremena. Uzimanje je još uvijek povremeno, uglavnom u društvu i ne ometa značajnije funkcije tijekom dana.

3. Štetna uporaba

Zaokupljenost sredstvom je sve veća. Psihoaktivno sredstvo postaje nepohodno za svakodnevno funkcioniranje. Javljaju se problemi poput: neuspjeh i/ili izostajanje u školi, krađe, narušeni odnosi s roditeljima i prijateljima i dr. Unatoč tomu, u ovom stadiju svi vjeruju da mogu prestati s uzimanjem kad god požele.

4. Ovisnost

Organizam se navikava na sredstvo, dolazi do razvoja tolerancije, što znači da su potrebne sve veće doze sredstva za postizanje istog učinka. Sredstvo se uzima da bi se izbjegle patnje apstinencijskog sindroma ili sindroma ustezanja. Apstinencijski sindrom nastaje pri prestanku uzimanja sredstva ovisnosti i očituje se u nizu fizičkih poremećaja i tegoba. U fazi ovisnosti mogućnost socijalnog funkcioniranja je minimalna, odnosno znatno otežana te je sve podređeno zadovoljenju potrebe za sredstvom.

10.10.2019.
Sarah Šamle Dodić, mag. socijalne pedagogije

Izvor: za 2. Obitelj je jača od droge, brošura Centra za prevenciju ovisnosti, Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije

Poslijednja izmjena dana Petak, 07 Veljača 2020 12:49
(1 Glasaj)

Puni naziv: Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

Adresa: Zagreb II. Cvjetno naselje 17A

Skraćeni naziv:  Zajednica Susret

OIB: 57535412801

Žiro račun: Privredna banka Zagreb d.d., IBAN: HR80 2340 0091 1107 5539 2

e-mailzagreb@zajednica-susret.hr

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.