• Vijesti
  • Objavljeno
  • Pročitano 1130 puta

Priopćenje za medije

Zajednica Susret i KoHOM predlažu Radnu skupinu za Smjernice za liječenje opijatskih ovisnosti

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama koji se svake godine obilježava 26.lipnja, Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“ i KoHOM, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine organizirali su Okrugli stol na temu  „Pristup liječenju ovisnika u ordinacijama obiteljske medicine“ u prostorijama Savjetovališta Humanitarne organizacije „Zajednica Susret“ u Zagrebu.

Sudionici Okruglog stola – predstavnici obiteljske medicine, specijalisti psihijatri, predstavnici MUP-a, HZZO-a, Službe za suzbijanje zlouporabe droga pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Gradskog ureda za zdravstvo, predstavnici udruga koje se bave ovisnošću te bivši ovisnici zaključili su kako je hitno potrebno oformiti Radnu skupinu za doradu Smjernica za liječenje opijatske ovisnosti.

U razmjeni iskustava iz prakse također je zaključeno kako je veliki teret liječenja ovisnika upravo na obiteljskim liječnicima. Jedan od ključnih problema su pravilne doze terapije, opasnosti „overdose“, miješanja lijekova…. Obiteljskim liječnicima je veliko opterećenje terapija koju moraju „drobiti“ ovisnicima u ambulantama u kojima im ionako prosječno dnevno prođe i stotinjak pacijenata.

Imaju li autonomiju u dijeljenju terapije, kako se nose s opasnostima zlouporabe, mogu li se i kako zaštititi od fizičkih napada?

Samo su neki od problema na koja su ukazali na ovom Okruglom stolu koji će rezultirati prijedlogom formiranja Radne skupine za doradu smjernica za liječenje opijatske ovisnosti, a s tim će prijedlogom izaći i pred resorno ministarstvo.

 

Više iz medija:

Nacional.hr na linku

CROPortal.net na linku

OsijekOnline.com na linku

Dnevnik.hr na linku

 

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 21 Studeni 2019 13:14
(0 glasova)

Puni naziv: Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

Adresa: Zagreb II. Cvjetno naselje 17A

Skraćeni naziv:  Zajednica Susret

OIB: 57535412801

Žiro račun: Privredna banka Zagreb d.d., IBAN: HR80 2340 0091 1107 5539 2

e-mailzagreb@zajednica-susret.hr

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.