Održana edukacija za stručnjake
Održana edukacija za stručnjake Zajednica Susret
  • Vijesti
  • Objavljeno
  • Pročitano 1621 puta

Održana edukacija za stručnjake

Trodnevnu edukaciju pod nazivom „Tehnike motivacije za promjenu i razvoj odgovornosti za odnos i postignuće“, održao je  Izv. prof.dr.sc. Zoran Zoričić , voditelj Referentnog centra za ovisnosti i o drogama Ministarstva zdravstva pri KBC „Sestre milosrdnice“ u Zagrebu, specijalist  psihijatar, od 6. do 8. veljače 2019. godine u prostoru Humanitarne organizacije „Zajednica Susret“ u Zagrebu.

Sudionici edukacije su stručni djelatnici koji rade s nezaposlenim osobama, pripadnicima marginaliziranih skupina ovisnika iz redova ovisnika i beskućnika.

 

 „Zajednica Susret“ od 1. rujna 2018. godine provodi projekt  „Upoznaj me, nauči me, zaposli me!“  (kodni broj: UP.02.1.1.06.0005). Projekt se provodi uz potporu Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u okviru natječaja „Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina“, a financiran je u 100% iznosu (1.499.276,68 kuna). Provodit će se 24 mjeseca s ciljem povećanja razine znanja, vještina i kompetencija 30 nezaposlenih liječenih ovisnika i beskućnika kako bi im se olakšao pristup tržištu rada, smanjila socijalna isključivost i povećala zapošljivost. Namijenjen je i povećanju znanja i kompetencija 20 stručnih djelatnika koji rade s ovisnicima i beskućnicima kao ciljanom skupinom.

Edukacija „Tehnike motivacije za promjenu i razvoj odgovornosti za odnos i postignuće“ drugi je ciklus predavanja u sklopu EU projekta „Upoznaj me, nauči me, zaposli me“,  a sudjelovanje na edukaciji bilo je besplatno. Okupili smo 23 sudionika iz različitih institucija i udruga koje se bave navedenom ciljanom skupinom: udruge Terra, Oaza, Vida, PET PLUS, Mondo Nuovo, Udruga za kreativan i socijalni rad, Dom za ovisnike ZAJEDNICA SUSRET, Hrvatska mreža za beskućnike, Kaznionica u Lepoglavi, Neuropsihijatrijska bolnica „Dr. Ivan Barbota“ Popovača te Centar  za socijalnu skrb Zagreb (podružnica Dubrava).

„Propitivanje stavova o ovisnosti i ličnosti ovisnika“, „Razvoj adiktoloških škola u RH“, „Sistemska terapija u obitelji ovisnika“, „Karakteristike alkoholizma i ličnosti ovisnika o alkoholu“, „Usporedba ličnosti ovisnika:alkoholičar, narkoman, kockar“, teme su trodnevnog predavanja prof.dr.sc. Zoričića. Uz predavanja održao je i niz radionica: „Uspjeh u životu, znamo li što je to“, „Životne uloge tzv. Play role radionice, „Vještine inicijalnog razgovora s ovisnikom“, „Motivacija ovisnika za liječenjem“, „Motivacija obitelji za sudjelovanje u tretmanu“ , „Osjećam li se motivirano“.

Evaluacijske upitnike ispunili su svi sudionici (23). Na pitanje u kojoj mjeri ciljevi odgovaraju njihovim potrebama, s obzirom na zaposlenje, njih 52% odgovorilo je da izvrsno odgovaraju, 39% vrlo dobro te 9% da dobro odgovaraju njihovim potrebama vezanim uz radno mjesto.

Prikladnost prezentiranih tema 74%  smatra izvrsnim, 17% vrlo dobrim, dok 9% sudionika prikladnost smatra dobrim.

Vrijeme posvećeno pojedinim temama 61% smatra izvrsnim, 26% vrlo dobrim te 13% dobrim.

Kao teme koje su im se posebno svidjele te ih smatraju važnima za rad, navodili su: motivacijski intervju, inicijalni razgovor s korisnikom, motivaciju nedobrovoljnih korisnika i/ili članova obitelji, motivaciju terapeuta/stručnih djelatnika, grupni rad s korisnicima, suradnju i umrežavanje, elemente sistemske psihoterapije, usporedbu ličnosti ovisnika o različitim supstancama.

Znanje i primjerenost predavača s obzirom na temu svi sudionici ocijenili su odličnim.Prezentacijske vještine predavača 95% sudionika ocijenilo je odličnim dok je 5% dalo ocjenu vrlo dobar. Vještine predavača u odgovaranju na pitanja sudionika 87% ocijenilo je odličnim te 13% vrlo dobrim.

Zaključno, sudionici su izrazito zadovoljni  temom i predavačem , a  edukaciju smatraju korisnom za daljnji rad.

Edukacija je završila podjelom potvrda o sudjelovanju te prigodnim druženjem kroz koje se također nastojalo potaknuti suradnju i umrežavanje stručnjaka iz različitih institucija i udruga.

 

 

Lenta1Lenta2

Poslijednja izmjena dana Utorak, 12 Veljača 2019 17:54
(0 glasova)

Puni naziv: Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

Adresa: Zagreb II. Cvjetno naselje 17A

Skraćeni naziv:  Zajednica Susret

OIB: 57535412801

Žiro račun: Privredna banka Zagreb d.d., IBAN: HR80 2340 0091 1107 5539 2

e-mailzagreb@zajednica-susret.hr

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.