Zajednica Susret završila  kampanju „Neću biti ROBoT“
Zajednica Susret završila kampanju „Neću biti ROBoT“ zajednica-susret.hr
  • Vijesti
  • Objavljeno
  • Pročitano 1694 puta

Zajednica Susret završila kampanju „Neću biti ROBoT“

Prema anketama provedenim u dijelu zagrebačkih osnovnih škola,39,2 posto dječaka i 33,6 posto djevojčica često ili gotovo svakodnevno dobivaju kritike od svojih bližnjih da se „skinu s interneta“.

 

Čak 43 posto djevojčica i 34,3 posto dječaka  gotovo svakodnevno ostaju pred ekranima dugo u noć i time smanjuju vrijeme koje im je potrebno za kvalitetan odmor i normalno funkcioniranje u školi, obitelji i zajednici. Dječaci (35,6 posto) nešto više od djevojčica (26,9 posto) zanemaruju kućanske i školske obaveze zbog korištenja računala i interneta, a 54 posto ispitanika internet koristi isključivo u zabavne svrhe.

Podaci su iznijeti u srijedu na Okruglom stolu na temu ovisnosti o tehnologiji koji je organizirala Humanitarna organizacija "Zajednica Susret" u Tribinama Grada Zagreba. Ujedno je time završena osmomjesečna kampanja „Neću biti ROBoT“ započeta u travnju ove godine s ciljem osvještavanja problema ovisnosti o mobitelima, računalima, ekranima i sl.

O problemima ovisnosti o tehnologiji kao ovisnosti modernog vremena govorili su sudionici Okruglog stola prof. dr. Danijel Labaš, mr. sc. Luka Maršić iz KBC „Sestre milosrdnice, Alma Rovis Brandić, viša stručna savjetnica iz Agencije za odgoj i obrazovanje te ravnatelji osnovnih škola.

Devet zagrebačkih osnovnih škola sudjelovalo je u kampanji, a rezultati pokazuju, kako se moglo čuti na Okruglom stolu, kako kampanju treba ne samo nastaviti u zagrebačkim školama, nego i proširiti u druge hrvatske gradove. Zasad su zanimanje pokazali Varaždin, Split i Dubrovnik.

„Zajednica Susret kampanjom „Neću biti ROBoT“ skreće pozornost na vrijeme koje djeca, mladi i mi odrasli provodimo uz razne tehnologije i sve što nam one omogućavaju. Jedna od značajnijih stvari koju nam tehnologije daju je  igra  što zasigurno i jest jedna od osnovnih  životnih  potreba. No ovom kampanjom se ne borimo protiv play stationa, igrica, a posebno ne protiv računala i interneta jer je njihova potreba u današnjem društvu neupitna, ali upozoravamo na vrijeme koje dijete provede uz tehnologije. Prema mišljenju stručnjaka to je najviše  dva i pol sata dnevno, a sve više od toga može biti štetno“, izjavila je Miroslava Rožanković, voditeljica kampanje iz Humanitarne organizacije „Zajednica Susret“.

Kampanja se odvijala uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Grada Zagreba, te uz podršku Vladinog ureda za suzbijanje zlouporabe droga, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje, Pravobraniteljice za djecu, Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga te drugih oblika ovisnosti  te uglednih liječnika psihijatara koji se bave ovom problematikom.

„Svjesni problema koji je već prisutan u našim školama uključili smo se u kampanju Zajednice Susret kako bismo preventivno djelovali u sprečavanju posljedica modernih ovisnosti. Štetnost ovisnosti novog vremena moramo približiti ponajprije roditeljima, a potom i djeci i nama stručnim djelatnicima škole koji s njima radimo jer samo zajedničkim snagama možemo osvijestiti ovaj problem. Kampanju smo provodili među učenicima viših razreda osnovne škole, ali vjerujemo da je prevenciju potrebno „spustiti“ i u niže razrede. Svakodnevno svjedočimo tome da su djeca satima u virtualnom svijetu što je višestruko štetno za njihov razvoj. Potrebno je ograničiti vrijeme provedeno pred ekranima, a tehnologiju koristiti umjereno da ne bismo postali ROBoTi“, izjavila je ravnateljica Osnovne škole Cvjetno naselje Nataša Batnožić čija je škola osvojila nagradu za najbolji plakat i crtež kao produkt kampanje.

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 28 Siječanj 2019 11:05
(0 glasova)

Puni naziv: Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

Adresa: Zagreb II. Cvjetno naselje 17A

Skraćeni naziv:  Zajednica Susret

OIB: 57535412801

Žiro račun: Privredna banka Zagreb d.d., IBAN: HR80 2340 0091 1107 5539 2

e-mailzagreb@zajednica-susret.hr

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.