Saborski odbor za zdravstvo i socijalnu politiku će predložiti Vladi preispitivanje odluke o ukidanju  Ureda za suzbijanje zlouporabe droga
Ured za suzbijanje zlouporabe droga drogeiovisnosti.gov.hr
  • Vijesti
  • Objavljeno
  • Pročitano 1022 puta

Saborski odbor za zdravstvo i socijalnu politiku će predložiti Vladi preispitivanje odluke o ukidanju Ureda za suzbijanje zlouporabe droga

Na sjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku održanoj u srijedu u Hrvatskom saboru zaključeno je kako će resorni odbor predložiti Vladi preispitivanje odluke o pripajanju Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Kako se moglo čuti na sjednici Odbora, prvotna odluka pripajanja Ureda Ministarstvu zdravstva sada je promijenjena i ured bi se trebao naći u sustavu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Predstavnici Inicijative za opstanak ovog Vladinog ureda, iza koje stoji 28 potpisnica udruga civilnog društva, upoznali su nazočne članove Odbora sa štetnim posljedicama Vladinog prijedloga.

Prof. dr. sc. Zoran Zoričić, specijalist  psihijatar,  voditelj Referentnog centra za ovisnosti o drogama istaknuo je da Inicijativu podržava kao stručnjak te zaključio: „Ured za droge je vitalna točka sustava za borbu protiv ovisnosti i ovim se urušava sustav koji je uz transplantaciju organa najbolji brand hrvatskog zdravstva. Ovisnost je multidisciplinarni, a ne samo zdravstveni problem i stavljanje Ureda pod kapu bilo kojeg ministarstva korak nas vraća barem 20 godina unatrag i otežava rad na tom području.“ S tim se složila i mr.  Bernardica Juretić Rožman, predstojnica Vladinog ureda za droge od 2003. do  2008. i utemeljiteljica Zajednice Susret, prve terapijske zajednice za odvikavanje od ovisnosti.  „Ne trebamo se uspoređivati s iskustvima drugih država jer one imaju uređene sustave, a naš sustav ovisnosti priznat je kao primjer dobre prakse svima u okruženju“, objasnila je Juretić Rožman suprotstavivši se time nekim mišljenjima da ni u drugim državama EU slični uredi nisu samostalna tijela.

Predsjednica Odbora Ines Strenja Linić zaključila je da je riječ o važnoj temi koja zaslužuje raspravu na saborskom odboru, zbog čega je apel Inicijative i uvrstila u dnevni red. „U svjetlu ovih činjenica  Vladi ćemo kao resorni odbor uputiti prijedlog razmatranja Odluke o ukidanju Ureda“, zaključila je Strenja Linić.

Također je zaključeno kako Vlada još ima prostora za preispitivanje odluke o sudbini Ureda za suzbijanje zlouporabe droga uvažavajući mišljenja struke koja smatra da bi se time ozbiljno ugrozio sustav borbe protiv svih vrsta ovisnosti koje prijete našoj djeci, a koje nisu vezane samo uz ovisnost o drogama.  „Zdravlje naše djece nema cijenu“, poručila je na kraju sjednice predsjednica Odbora Ines Strenja Linić.    

Poslijednja izmjena dana Utorak, 20 Studeni 2018 23:24
(0 glasova)

Puni naziv: Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

Adresa: Zagreb II. Cvjetno naselje 17A

Skraćeni naziv:  Zajednica Susret

OIB: 57535412801

Žiro račun: Privredna banka Zagreb d.d., IBAN: HR80 2340 0091 1107 5539 2

e-mailzagreb@zajednica-susret.hr

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.