• Vijesti
  • Objavljeno
  • Pročitano 830 puta

Završni susret partnera u OLDIM projektu

Šesti susret partnera u međunarodnom projektu OLDIM, u kojem sudjeluju i predstavnici Humanitarne organizacije "Zajednica Susret", održan je od 6.do 9.lipnja 2018. u njemačkom Hagenu.

Riječ je o završnom susretu u organizaciji Klinike Deerth (AWO) kao nositeljice projekta koji je započeo 01.08.2016. i traje do 31.08. 2018. godine.

Uz Njemačku kao državu voditeljicu projekta partneri su još Danska, Austrija, Slovačka i Hrvatska. Erasmus+ projekt OLDIM nastavak je projekta OLDI, a nastao je na temelju ranijih iskustava koja su pokazala potrebu za novim projektom kroz koji bi partneri europskih zemalja razmjenjivali iskustva u motivaciji starijih ovisnika. Upravo tu temu naglasio je Markus Stremmel-Thoran, ravnatelj Klinike u Kaisbergu koju su posjetili projektni timovi. Osim što smatra kako je motivacija kod starijih ovisnika vrlo bitna, Markus Stremmel-Thoran podupro je rad projektne skupine izrazivši uvjerenje kako su kroz protekle mobilnosti i radom na projektu došli do novih saznanja i uvidjeli kako potaknuti starije ovisnike da se uključe u tretman i postignu apstinenciju. Voditeljica projekta Marion Wassermann sažela je dosadašnji tijek provedbe projekta, a radni dio nastavljen je kroz radionice i prezentacije. Glavno predavanje o procesu motivacije korisnika održao je Uwe Stricker, psiholog u Klinici Deerth naglasivši važnost motivacije samih stručnih djelatnika za daljnju motivaciju korisnika.

Austrijanci su podsjetili na činjenicu da često postavljamo pitanje kako motivirati klijenta, a zaboravljamo se zapitati kako motivirati sebe. Kao metodu motivacije predstavili su motiviranje putem doživljaja prirode, sportske aktivnosti te kreativnost.

Hrvatski tim je također predstavio svoj način rada pri čemu je osnivačica Zajednice Susret Bernardica Juretić Rožman podsjetila na specifičnosti tretmana prema filozofiji „Projekt Čovjek“ kao okosnice terapijskog programa. Predstavila je motivaciju kroz terapiju životinjama, terapijsko bubnjanje i kreativne aktivnosti.

Danci su naglasili specifičnost prevladavanja ambulantnog pristupa uz mali broj hospitalizacija korisnika, a Njemačka je svoj rad predstavila kroz sport kojem je cilj pripremiti korisnike da po izlasku izdrže u savladavanju prepreka i postizanju životnih ciljeva. Slovačka se predstavila kroz znanstveno-istraživački rad.

Nakon završetka radionica i predavanja te obilaska Klinike i njezine okoline, bilo je prilike i za turističko razgledavanje Hagena te „Sauerland Park“ u Hemeru.

Uoči završetka projekta razmotrene su preostale projektne aktivnosti ususret rujnu kad se očekuje završno izvješće.

Podsjetimo, prvi sastanak partnera održan je od 28.10. do 01.11.2016. u Hagenu u Njemačkoj, drugi u Österreichu (Payerbach) od  08.03.2017. do 11.03.2017.Treći sastanak partnera održan je u Slovačkoj, u Holíču od  07.05.2017. do 10.05.2017. Zajednica Susret bila je domaćin četvrtog susreta o u Splitu od 20.09.2017.do 23.09.2017. Peti susret partnera održan je u Danskoj, u Tønderu od 04.04.2018. do 07.04.2018.

Zaključno je i na ovom susretu predloženo da se suradnja dosadašnjih partnera nastavi kroz druge projekte što će biti naknadno dogovoreno.

 

 

Poslijednja izmjena dana Utorak, 20 Studeni 2018 23:25
(0 glasova)
Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.