• Vijesti
  • Objavljeno
  • Pročitano 849 puta

Zajednica Susret na Okruglom stolu o rehabilitaciji žena ovisnica

U organizaciji Ureda za suzbijanje zlouporabe droga i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u četvrtak je u ministarstvu održan Okrugli stol na temu „Psihosocijalna rehabilitacija žena ovisnica te skrb o djeci čiji su roditelji ovisnici“.

Istaknut je, među ostalim, problem velikog broja  žena ovisnica koje su ujedno i majke, a ne odlučuju se na tretman u terapijskim zajednicama zbog potrebe skrbi o djeci. Na Okruglom stolu je otvorena rasprava o problemima  specifičnih programa tretmana i rehabilitacije usmjerenih prema ženama ovisnicama, a osobito ženama trudnicama te ženama ovisnicima s malom djecom, kao i pitanja skrbi za djecu čiji su jedan ili oba roditelja ovisnici. S obzirom na to da se velik broj žena ovisnica koje imaju malu djecu ne odlučuje na tretman zbog potrebe skrbi o djeci, jedna od tema Okruglog stola bila je i  inicijativa za osnivanje ili prilagodbu jedne od postojećih terapijskih zajednica koje su u sustavu socijalne skrbi ženama ovisnicama s malom djecom.

 
Željko Petković, predstojnik Vladinog Ureda za suzbijanje zlouporabe droga rekao je kako je Okrugli stol organiziran s ciljem razmatranja   specifičnosti žena ovisnica. Iznio je podatak da je u Hrvatskoj oko 7500 do 8000 ovisnika  te da je u tom broju 1250 žena što je 16,7 posto. „50 posto tog broja su majke s djecom i potrebno vidjeti koje su specifičnosti njihovog problema kako bi im se  pomoglo i povezalo sa zdravstvenim i socijalnim sustavom.  Taj problem nije nov, a o tome se raspravlja i na razini Europske unije“, zaključio je Petković.
 
Dodao je da u Hrvatskoj postoji samo jedna terapijska zajednica koja pomaže ženama ovisnicama da se ne odvajaju od djece tijekom tretmana.
 
Marija Pletikosa, državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, naglasila je potrebu za pokretanje  inicijative da se jedna od terapijska zajednica koje su u sustavu socijalne skrbi prilagodi ženama s malom djecom. Istaknula je potrebu suradnje svih koji se bave ovisnošću poručivši kako je to „zalog za pravovremenu i adekvatnu  pomoć prema izlječenju i resocijalizaciji“.
 
Na skupu su sudjelovali brojni stručnjaci iz ovog područja poput psihologa, socijalnih radnika i drugih.
 
Predstavnici Vladinog ureda za suzbijanje zlouporabe droga napomenuli su kako će zaključci s Okruglog stola predstavljati  podlogu za kreiranje posebnih programa i mjera usmjerenih ženama ovisnicima i djeci ovisnika u okviru nove Nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe droga koja će se izrađivati tijekom 2017. godine.

 

(0 glasova)

Puni naziv: Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

Adresa: Zagreb II. Cvjetno naselje 17A

Skraćeni naziv:  Zajednica Susret

OIB: 57535412801

Žiro račun: Privredna banka Zagreb d.d., IBAN: HR80 2340 0091 1107 5539 2

e-mailzagreb@zajednica-susret.hr

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.