Vijesti

Vijesti

Obilježen Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti stars

Tehnologija je fora,  ali igrati se mora!

Međunarodni dan borbe protiv droga i nezakonitog trgovanja drogama Humanitarna organizacija Zajednica Susret obilježila je u utorak u savjetovalištu u Zagrebu edukativnom radionicom „Tehnologija je fora, ali igrati se mora“! Znakovita je to poruka učenika 2. razreda Osnovne škole Cvjetno naselje u kojoj je humanitarna udruga u svibnju ove godine započela kampanju "Neću biti ROBoT".Cilj kampanje je osvještavanje problema ovisnosti o  tehnologiji, a provodit će se u 13 zagrebačkih osnovnih škola uz potporu Ministarstva obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje, Grada Zagreba, Pravobraniteljice za djecu, ERF-a, Vladinog ureda za suzbijanje zlouporabe droga i Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga te drugih oblika ovisnosti.

Zajednica Susret se već 27 godina bavi prevencijom  i tretmanom  raznih oblika ovisnosti. Počela je radom s ovisnicima o opojnim drogama, ali je svoje djelovanje proširila i na kocku, alkohol, nove droge i nove oblike ovisnosti.

Ove godine, obilježavajući međunarodni dan borbe protiv droge i nezakonitog trgovanja drogama, želi skrenuti pažnju na suvremeni problem ovisnosti o tehnologijama na koju stručnjaci upozoravaju kao ozbiljnu ovisnost novog vremena. Upravo zato će se  edukativna radionica "Tehnologija je fora, ali igrati se mora" nastaviti tijekom srpnja i kolovoza. Humanitarna organizacija Zajednica Susret  poziva sve roditelje, bake i djedove da dovedu djecu na poučno druženje bez kompjutora u II Cvjetno  naselje 17a! Cilj radionica je kompjutore zamijeniti igralištima uz iznenađenje za mališane koji nemaju mogućnost boravka na moru ili ne mogu sudjelovati u nekom vidu odmorka organiziranom u Gradu Zagrebu. Radionice u Humanitarnoj organizaciji Zajednica Susret su besplatne, a svi zainteresirani najaviti se mogu na broj 01/ 6040 198.

Tehnologija je fora ali igrati se mora stars

Tehnologija je fora, ali igrati se mora!

U utorak, 26.lipnja 2018. g. obilježava se Međunarodni dan borbe protiv droga i nezakonitog trgovanja drogama. Zajednica Susret se već 27 godina bavi prevencijom i tretmanom raznih oblika ovisnosti. Počela je radom s ovisnicima o opojnim drogama, ali je svoje djelovanje proširila i na kocku, alkohol, nove droge i nove oblike ovisnosti.
Ove godine, obilježavajući međunarodni dan borbe protiv droge i nezakonitog trgovanja drogama, želimo skrenuti pažnju na suvremeni problem ovisnosti o tehnologijama na koju stručnjaci upozoravaju kao ozbiljnu ovisnost novog vremena.

Dragi svi,
pozivamo vas u utorak 26.6.2018. na edukativnu radionicu za djecu pod nazivom 
"Tehnologija je fora, ali igrati se mora"

MJESTO:Humanitarna organizacija Zajednica Susret, II Cvjetno naselje 17a
VRIJEME: od 11 do 13 sati

Igraonica je dio naše kampànje "Neću biti ROBoT", a cilj nam je kompjutore zamijeniti igralištima.

Kroz mjesec srpanj i kolovoz u Zajednici Susret održavat će se igraonica za djecu, svaki radni dan od 10 do 14 sati. Igraonica je besplatna, a djeca će biti pod nadzorom stručnih osoba te će uz igru i zabavu pokušati naučiti nešto novo.

Molimo da nam se najavite na broj 01/ 6040 198.

Veselimo se druženju i tijekom ljeta!

Tim Humanitarne organizacije Zajednica Susret

"Tehnologija je fora, ali igrati se mora" znakovita je poruka učenika 2. razreda Osnovne škole Cvjetno naselje u kojoj smo prije mjesec dana započeli kampanju "Neću biti ROBoT" . Kampanjom želimo osvijestiti problem ovisnosti o tehnologiji, provodit ćemo ju u 13 zagrebačkih osnovnih škola uz potporu Ministarstva obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje, Grada Zagreba, Pravobraniteljice za djecu, ERF-a, Vladinog ureda za suzbijanje zlouporabe droga i Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga te drugih oblika ovisnosti.

Dovedite djecu na poučno druženje bez kompjutora!

S radošću vas očekuje Zajednica Susret!

Završni susret partnera u OLDIM projektu stars

Šesti susret partnera u međunarodnom projektu OLDIM, u kojem sudjeluju i predstavnici Humanitarne organizacije "Zajednica Susret", održan je od 6.do 9.lipnja 2018. u njemačkom Hagenu. Riječ je o završnom susretu u organizaciji Klinike Deerth (AWO) kao nositeljice projekta koji je započeo 01.08.2016. i traje do 31.08. 2018. godine.

Uz Njemačku kao državu voditeljicu projekta partneri su još Danska, Austrija, Slovačka i Hrvatska. Erasmus+ projekt OLDIM nastavak je projekta OLDI, a nastao je na temelju ranijih iskustava koja su pokazala potrebu za novim projektom kroz koji bi partneri europskih zemalja razmjenjivali iskustva u motivaciji starijih ovisnika. Upravo tu temu naglasio je Markus Stremmel-Thoran, ravnatelj Klinike u Kaisbergu koju su posjetili projektni timovi. Osim što smatra kako je motivacija kod starijih ovisnika vrlo bitna, Markus Stremmel-Thoran podupro je rad projektne skupine izrazivši uvjerenje kako su kroz protekle mobilnosti i radom na projektu došli do novih saznanja i uvidjeli kako potaknuti starije ovisnike da se uključe u tretman i postignu apstinenciju. Voditeljica projekta Marion Wassermann sažela je dosadašnji tijek provedbe projekta, a radni dio nastavljen je kroz radionice i prezentacije. Glavno predavanje o procesu motivacije korisnika održao je Uwe Stricker, psiholog u Klinici Deerth naglasivši važnost motivacije samih stručnih djelatnika za daljnju motivaciju korisnika.

Austrijanci su podsjetili na činjenicu da često postavljamo pitanje kako motivirati klijenta, a zaboravljamo se zapitati kako motivirati sebe. Kao metodu motivacije predstavili su motiviranje putem doživljaja prirode, sportske aktivnosti te kreativnost.

Hrvatski tim je također predstavio svoj način rada pri čemu je osnivačica Zajednice Susret Bernardica Juretić Rožman podsjetila na specifičnosti tretmana prema filozofiji „Projekt Čovjek“ kao okosnice terapijskog programa. Predstavila je motivaciju kroz terapiju životinjama, terapijsko bubnjanje i kreativne aktivnosti.

Danci su naglasili specifičnost prevladavanja ambulantnog pristupa uz mali broj hospitalizacija korisnika, a Njemačka je svoj rad predstavila kroz sport kojem je cilj pripremiti korisnike da po izlasku izdrže u savladavanju prepreka i postizanju životnih ciljeva. Slovačka se predstavila kroz znanstveno-istraživački rad.

Nakon završetka radionica i predavanja te obilaska Klinike i njezine okoline, bilo je prilike i za turističko razgledavanje Hagena te „Sauerland Park“ u Hemeru.

Uoči završetka projekta razmotrene su preostale projektne aktivnosti ususret rujnu kad se očekuje završno izvješće.

Podsjetimo, prvi sastanak partnera održan je od 28.10. do 01.11.2016. u Hagenu u Njemačkoj, drugi u Österreichu (Payerbach) od  08.03.2017. do 11.03.2017.Treći sastanak partnera održan je u Slovačkoj, u Holíču od  07.05.2017. do 10.05.2017. Zajednica Susret bila je domaćin četvrtog susreta o u Splitu od 20.09.2017.do 23.09.2017. Peti susret partnera održan je u Danskoj, u Tønderu od 04.04.2018. do 07.04.2018.

Zaključno je i na ovom susretu predloženo da se suradnja dosadašnjih partnera nastavi kroz druge projekte što će biti naknadno dogovoreno.

 

 

Likovna kolonija u Terapijskom centru Ivanovac stars

Humanitarna organizacija Zajednica Susret organizirala je subotu u Terapijskom centru Ivanovac kraj Okučana likovnu koloniju u kojoj je sudjelovalo 26 slikara.

U idiličnom Ivanovcu nastala su prekrasna slikarska djela, a umjetnici su svojom nazočnošću i plemenitim činom nastale umjetnine darovali Zajednici Susret i time dali doprinos borbi protiv ovisnosti i poboljšanju života rada korisnika i djelatnika ovog terapijskog centra.
Likovna kolonija održana je uz donatorsku pomoć Čazmatransa - Nova d.o.o., koji se time upisao u našu Knjigu donatora i podupiratelja Zajednice Susret.
Zahvaljujemo svima što su otvorenog srca, bez predrasuda i stigme, prihvatili poziv za sudjelovanje, poklonili svoje vrijeme, talent i umjetnički rad, čime su ujedno postali naši ambasadori i donatori, koji svojim moralnim kvalitetama nadahnjuju i druge da se posvete humanitarnom radu i pomaganju osobama kojima je to potrebno.

Likovnoj koloniji su nazočili: Koraljka Rajn, Mladen Rajn, Branka Kopeti, Renata Facan pl. Kušec, Ana Cerovski, Stjepan Katić, Živko Toplak, Mira Ivanković, Božidar Škofač, Slavko Blažeković Kilača, Frane Radak, Marija Pukec Žigić, Ivica Kiš, Mate Turić Mata CROata, Stanko Špoljarić. Među slikarima koji nisu nazočili koloniji, a daruju nam svoja djela su: Mato Jurković, Marija Božić, Dijana Mlinarić Daić, Mirjana Marković, Zlatko Čular Telef, Mercedes Bratoš, Milivoj Svoboda, Olena Sokolovska, Oto Kraml, Željko Pribanić, Ivan Vlašić.

 

 

Zajednica Susret započela kampanju o opasnostima ovisnosti modernog doba pod nazivom „Neću biti ROBoT“ stars

Kako bi skrenula pozornost na ovisnosti o mobitelima, računalima, raznim tehnološki pomagalima, Humanitarna organizacija Zajednica Susret pokrenula je kampanju pod nazivom „Neću biti ROBoT“ koja je predstavljena u srijedu u Osnovnoj školi Cvjetno naselje. Odabir škole za početak javne kampanje simbolična je poruka osmoškolcima i njihovim roditeljima kako trebaju osvijestiti problem ovisnosti o tehnologiji koji djecu pretvara u robote i ugrožava njihov razvoj.


„Zajednica Susret kampanjom „NEĆU BITI ROBOT“ skreće pozornost na vrijeme koje djeca, mladi i mi odrasli provodimo uz razne tehnologije i sve što nam one omogućavaju. Jedna od značajnijih stvari koju nam tehnologije daju jest igra što zasigurno i jest jedna od osnovnih životnih potreba. No ovom kampanjom se ne borimo protiv play stationa, igrica, a posebno ne protiv računala i interneta jer je njihova potreba u današnjem društvu neupitna, ali upozoravamo na vrijeme koje dijete provede uz tehnologije. Prema mišljenju stručnjaka to je najviše dva sata dnevno, a sve više od toga može biti štetno“, izjavila je predsjednica Humanitarne organizacije Zajednica Susret Suzana Horvat Kutle.


Kampanja će se provoditi u dvanaest osnovnih škola u svim zagrebačkim gradskim četvrtima, a očekuje se nastavak i u drugim hrvatskim gradovima.


Kampanja će trajati do kraja godine uz podršku Grada Zagreba, Vladinog ureda za suzbijanje zlouporabe droga, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje, Pravobraniteljice za djecu, Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga te drugih oblika ovisnosti, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, te uglednih liječnika psihijatara koji se bave ovom problematikom.
„Svjesni problema koji je već prisutan u našim školama uključili smo se u kampanju Zajednice Susret kako bismo preventivno djelovali u sprečavanju posljedica modernih ovisnosti. Štetnost ovisnosti novog vremena moramo približiti ponajprije roditeljima, a potom i djeci i nama stručnim djelatnicima škole koji s njima radimo jer samo zajedničkim snagama možemo osvijestiti ovaj problem. Kampanju ćemo provoditi među učenicima viših razreda osnovne škole, ali vjerujemo da je prevenciju potrebno „spustiti“ i u niže razrede. Svakodnevno svjedočimo tome da su djeca satima uz kompjutorske igrice, u virtualnom svijetu što je višestruko štetno za njihov razvoj. Stoga vjerujemo da ćemo ovom kampanjom educirati i roditelje i djecu kako je potrebno ograničiti vrijeme provedeno pred ekranima, a tehnologiju koristiti umjereno da ne bismo postali ROBoTi“, izjavila je ravnateljica Osnovne škole Cvjetno naselje Nataša Batnožić.
Dr. Ivan Ćelić, specijalist psihijatar i predsjednik Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga te drugih oblika ovisnosti istaknuo je kako pretjerano i nekontrolirano korištenje tehnologije djeluje na naš mozak i izaziva promjene u ponašanju poput drugih ovisnosti, te poručio: „Kako prepoznati da se radi o ovisnosti o tehnologiji? Ako netko od vas počne dobivati nedovoljne ocjene, prestane se družiti s vršnjacima, biti na igralištu, ne funkcionira kao prije i zatvara se u sebe, zakazuje u svakodnevnim aktivnostima, došlo je do problema ovisnosti. Zato je ova kampanja vrlo važna jer će govoriti o potencijalnim problemima. a, educirat će vaše roditelje i nastavnike o ovom problemu“. Njegova je poruka osmoškolcima jasna: „Odložimo mobitele sa strane i provedimo kvalitetno druženje s bliskim osobama“.
Predstojnik Vladinog ureda za zlouporabu droga Željko Petković također je pozvao sve okupljene da djeci pokušaju omogućiti sigurno djetinjstvo i normalno odrastanje i da se othrvaju svim izazovima.
„Djecu ne treba plašiti tehnologijom jer ona nije problem već je problem čovjek, kako i koliko koristi tehnologiju. Mladi su skloni gubiti svoje vrijeme, a moderna tehnika im to i omogućuje. Igre na kompjutoru su dobra stvar, ali vrijeme provedeno u tome netko treba prekinuti i skratiti kako ne bi došlo do ovisnosti“, zaključio je dr. Maršić te poručio okupljenim osmoškolcima:„Sami smo sebi neprijatelji ako ne koristimo ljepotu života, a to je vaše djetinjstvo koje mora biti kreativno. Moderna tehnologija oduzima kreativnosti, a vi morate biti aktivni u igri“.
Kampanji Zajednice Susret podrškom su se priključile i poznate javne osobe, pjevači, sportaši, glumci čije će poruke podrške biti objavljivane tijekom kampanje na mrežni stranicama udruge. Pjesmom podrške već na početku kampanje odazvali su se Paola Valić Bekić, Matea Kranjčec Angie i Dino Petrić.

 

Zajednica Susret u međunarodnom projektu OLDIM u Danskoj

Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“ od 4. do 7. travnja ove godine sudjelovala je u radu međunarodnog projekta OLDIM (older drug addicts imn motivational proces) u Tønderu u Danskoj. Partneri u projektu u kojem sudjelujemo od rujna 2016. godine su Austrija, Slovačka i Danska, a nositelj projekta je Njemačka (Arbeiterwohlfahrt, Unterbezirk Hagen-Märkischer Kreis, Klinik Deerth).