Vijesti

Vijesti

Predstavljen projekt Upoznaj me, nauči me, zaposli me! stars

Europski projekt Humanitarne organizacije Zajednica Susret pod nazivom „Upoznaj me, nauči me, zaposli me“ koji će za 30 liječenih ovisnika i beskućnika olakšati zapošljavanje  predstavljen je u  ponedjeljak, 15.10.2018. u zagrebačkom hotelu Panorama. Projekt je odobren u sklopu ESF natječaja namijenjenog podršci socijalnog uključivanja i zapošljavanja marginaliziranih  skupina u iznosu od 1.499.276,68 kuna. Provodit će se  dvije godine u Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, Splitsko-dalmatinskoj županiji i Brodsko-posavskoj županiji. Partneri u projektu su i Hrvatska mreža za beskućnike i Udruga Vestigium .

U okviru ovog projekta bivši ovisnici i beskućnici će steći kvalifikacije koje će ih na tržištu rada  učiniti konkurentnijima. Kroz projekt će se osnovati Radni centar za  procjenu zapošljivosti nezaposlenih liječenih ovisnika, individualno  savjetovanje, osposobljavanje, educiranje i radne pripreme za uključivanje na tržište rada u Zagrebu i Splitu. „Provest će se edukcije za 30 korisnika koji će, između ostalog, završiti  edukaciju za računalnog operatera , steći će vještine rada s keramikom, uzgojem bilja, izrade predmeta od drva i pruća.  Proizvodi će se predstaviti na Sajmu rukotvorina  gdje će sudjelovati i poduzetnici“, rekla je Ela Megla, jedna od izvoditeljica projektnih aktivnosti tijekom predstavljanja projekta. U okviru projekta predviđena je edukacija za 20 stručnjaka koji rade s liječenim ovisnicima i beskućnicima  kroz radionice  o tehnikama motivacije, posttretmanskom prihvatu i mentalnom zdravlju.

Predstavljanju projekta odazvali su se predstavnici Vladinog Ureda za suzbijanje zlouporabe droga, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, gradskog Ureda za obrazovanje, CZSS Zagreb te predstavnici srodnih udruga.

Provođenjem projekta Humanitarna organizacija Zajednica Susret doprinijet će smanjenju nezaposlenosti i siromaštva te socijalnom uključivanju ovisnika i beskućnika kao marginalizirane skupine.

Upoznaj me, nauči me,zaposli me! stars

Humanitarna organizacija Zajednica Susret predstavlja  projekt   UP.02.1.1.06.0005 Upoznaj me, nauči me, zaposli me!  u ponedjeljak, 15. listopada 2018. godine u 12,00 sati u Panorama Zagreb Hotelu, dvorana Kaptol 2 (Trg Krešimira Ćosića 9).  Projekt se provodi uz potporu Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“  2014.-2020. u okviru natječaja Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina u 100 % iznosu od  1.499,276,68 kuna. Partneri u projektu su Udruga Vestigium i Hrvatska mreža za beskućnike. Projekt će se provoditi dvije godine s ciljem povećanja razine znanja , vještina i kompetencija 30 nezaposlenih liječenih ovisnika i beskućnika kako bi im se olakšao pristup tržištu rada, smanjila socijalna isključenost i povećala zapošljivost. Bivši ovisnici i beskućnici će steći kvalifikacije koje će ih na tržištu rada  učiniti konkurentnijima. Kroz projekt će se osnovati Radni centar za  procjenu zapošljivosti nezaposlenih liječenih ovisnika, individualno  savjetovanje, osposobljavanje, educiranje i radne pripreme za uključivanje na tržište rada u Zagrebu i Splitu. Provest će se edukacije za 30 korisnika koji će, između ostalog, završiti  edukaciju za računalnog operatera , steći će vještine rada s keramikom, uzgojem bilja, izrade predmeta od drva i pruća.  Provođenjem projekta Humanitarna organizacija Zajednica Susret doprinijet će smanjenju nezaposlenosti i siromaštva te socijalnom uključivanju ovisnika i beskućnika kao marginalizirane skupine.

Humanitarna organizacija "Zajednica Susret" dobila europski projekt stars

Humanitarna organizacija "Zajednica Susret" od 01.09.2018. godine počinje provoditi projekt „Upoznaj me, nauči me, zaposli me“ koji je odobren u sklopu ESF natječaja namijenjenog podršci socijalnog uključivanja i zapošljavanja marginaliziranih skupina u iznosu od 1.499.276,68 kuna.

Projekt će se provoditi dvije godine s ciljem povećanja razine znanja , vještina i kompetencija 30 nezaposlenih liječenih ovisnika i beskućnika kako bi im se olakšao pristup tržištu rada, smanjila socijalna isključenost i povećala zapošljivost.

Partneri u projektu su Udruga Vestigium i Hrvatska mreža za beskućnike.

Ovisnici i beskućnici su specifična skupina koju karakterizira dugotrajna nezaposlenost, nedostatak radnog iskustva i praktičnih vještina, a to  ih čini posebno ranjivom skupinom. Zbog svega su izloženi čestim odbijenicama poslodavaca i nagomilanim frustracijama. Bivši ovisnici su stigmatizirani za cijeli život i to posljedično dovodi do sve većeg broja slučajeva zabilježene depresije i pojave recidivizma. Čak i ako liječeni ovisnici nađu posao, on gotovo  u  pravilu ne odgovara njihovim sposobnostima, te su često osuđeni na obavljanje kratkoročnih poslova za koje nisu potrebne nikakve kvalifikacije ili se traži niža razina obrazovanja od one koju imaju.

Iako postoji opće prihvaćen stav da bivše ovisnike i beskućnike treba integrirati u zajednicu, poslodavci im vrlo rijetko pružaju priliku za zaposlenje.

U okviru ovog projekta bivši ovisnici i beskućnici će steći kvalifikacije koje će ih na tržištu rada  učiniti konkurentnijima. Kroz projekt će se osnovati Radni centar za  procjenu zapošljivosti nezaposlenih liječenih ovisnika, individualno  savjetovanje, osposobljavanje, educiranje i radne pripreme za uključivanje na tržište rada u Zagrebu i Splitu. Provest će se edukcije za 30 korisnika koji će, između ostalog, završiti  edukaciju za računalnog operatera , steći će vještine rada s keramikom, uzgojem bilja, izrade predmeta od drva i pruća.  Proizvodi će se predstaviti na Sajmu rukotvorina gdje će sudjelovati i predstavnici OPG-ova, LAG-ova,HOK-a, CROME te  ostali poduzetnici. Korisnici će imati priliku neposrednog kontakta s poslodavcima kako bi dobili konkretne savjete i unaprijedili mogućnosti zaposlenja nakon završetka projekta.

Provođenjem projekta Humanitarna organizacija Zajednica Susret doprinijet će smanjenju nezaposlenosti i siromaštva te socijalnom uključivanju ovisnika i beskućnika kao marginalizirane skupine.

 

Obilježen Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti stars

Tehnologija je fora,  ali igrati se mora!

Međunarodni dan borbe protiv droga i nezakonitog trgovanja drogama Humanitarna organizacija Zajednica Susret obilježila je u utorak u savjetovalištu u Zagrebu edukativnom radionicom „Tehnologija je fora, ali igrati se mora“! Znakovita je to poruka učenika 2. razreda Osnovne škole Cvjetno naselje u kojoj je humanitarna udruga u svibnju ove godine započela kampanju "Neću biti ROBoT".Cilj kampanje je osvještavanje problema ovisnosti o  tehnologiji, a provodit će se u 13 zagrebačkih osnovnih škola uz potporu Ministarstva obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje, Grada Zagreba, Pravobraniteljice za djecu, ERF-a, Vladinog ureda za suzbijanje zlouporabe droga i Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga te drugih oblika ovisnosti.

Zajednica Susret se već 27 godina bavi prevencijom  i tretmanom  raznih oblika ovisnosti. Počela je radom s ovisnicima o opojnim drogama, ali je svoje djelovanje proširila i na kocku, alkohol, nove droge i nove oblike ovisnosti.

Ove godine, obilježavajući međunarodni dan borbe protiv droge i nezakonitog trgovanja drogama, želi skrenuti pažnju na suvremeni problem ovisnosti o tehnologijama na koju stručnjaci upozoravaju kao ozbiljnu ovisnost novog vremena. Upravo zato će se  edukativna radionica "Tehnologija je fora, ali igrati se mora" nastaviti tijekom srpnja i kolovoza. Humanitarna organizacija Zajednica Susret  poziva sve roditelje, bake i djedove da dovedu djecu na poučno druženje bez kompjutora u II Cvjetno  naselje 17a! Cilj radionica je kompjutore zamijeniti igralištima uz iznenađenje za mališane koji nemaju mogućnost boravka na moru ili ne mogu sudjelovati u nekom vidu odmorka organiziranom u Gradu Zagrebu. Radionice u Humanitarnoj organizaciji Zajednica Susret su besplatne, a svi zainteresirani najaviti se mogu na broj 01/ 6040 198.

Tehnologija je fora ali igrati se mora stars

Tehnologija je fora, ali igrati se mora!

U utorak, 26.lipnja 2018. g. obilježava se Međunarodni dan borbe protiv droga i nezakonitog trgovanja drogama. Zajednica Susret se već 27 godina bavi prevencijom i tretmanom raznih oblika ovisnosti. Počela je radom s ovisnicima o opojnim drogama, ali je svoje djelovanje proširila i na kocku, alkohol, nove droge i nove oblike ovisnosti.
Ove godine, obilježavajući međunarodni dan borbe protiv droge i nezakonitog trgovanja drogama, želimo skrenuti pažnju na suvremeni problem ovisnosti o tehnologijama na koju stručnjaci upozoravaju kao ozbiljnu ovisnost novog vremena.

Dragi svi,
pozivamo vas u utorak 26.6.2018. na edukativnu radionicu za djecu pod nazivom 
"Tehnologija je fora, ali igrati se mora"

MJESTO:Humanitarna organizacija Zajednica Susret, II Cvjetno naselje 17a
VRIJEME: od 11 do 13 sati

Igraonica je dio naše kampànje "Neću biti ROBoT", a cilj nam je kompjutore zamijeniti igralištima.

Kroz mjesec srpanj i kolovoz u Zajednici Susret održavat će se igraonica za djecu, svaki radni dan od 10 do 14 sati. Igraonica je besplatna, a djeca će biti pod nadzorom stručnih osoba te će uz igru i zabavu pokušati naučiti nešto novo.

Molimo da nam se najavite na broj 01/ 6040 198.

Veselimo se druženju i tijekom ljeta!

Tim Humanitarne organizacije Zajednica Susret

"Tehnologija je fora, ali igrati se mora" znakovita je poruka učenika 2. razreda Osnovne škole Cvjetno naselje u kojoj smo prije mjesec dana započeli kampanju "Neću biti ROBoT" . Kampanjom želimo osvijestiti problem ovisnosti o tehnologiji, provodit ćemo ju u 13 zagrebačkih osnovnih škola uz potporu Ministarstva obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje, Grada Zagreba, Pravobraniteljice za djecu, ERF-a, Vladinog ureda za suzbijanje zlouporabe droga i Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga te drugih oblika ovisnosti.

Dovedite djecu na poučno druženje bez kompjutora!

S radošću vas očekuje Zajednica Susret!

Završni susret partnera u OLDIM projektu stars

Šesti susret partnera u međunarodnom projektu OLDIM, u kojem sudjeluju i predstavnici Humanitarne organizacije "Zajednica Susret", održan je od 6.do 9.lipnja 2018. u njemačkom Hagenu. Riječ je o završnom susretu u organizaciji Klinike Deerth (AWO) kao nositeljice projekta koji je započeo 01.08.2016. i traje do 31.08. 2018. godine.

Uz Njemačku kao državu voditeljicu projekta partneri su još Danska, Austrija, Slovačka i Hrvatska. Erasmus+ projekt OLDIM nastavak je projekta OLDI, a nastao je na temelju ranijih iskustava koja su pokazala potrebu za novim projektom kroz koji bi partneri europskih zemalja razmjenjivali iskustva u motivaciji starijih ovisnika. Upravo tu temu naglasio je Markus Stremmel-Thoran, ravnatelj Klinike u Kaisbergu koju su posjetili projektni timovi. Osim što smatra kako je motivacija kod starijih ovisnika vrlo bitna, Markus Stremmel-Thoran podupro je rad projektne skupine izrazivši uvjerenje kako su kroz protekle mobilnosti i radom na projektu došli do novih saznanja i uvidjeli kako potaknuti starije ovisnike da se uključe u tretman i postignu apstinenciju. Voditeljica projekta Marion Wassermann sažela je dosadašnji tijek provedbe projekta, a radni dio nastavljen je kroz radionice i prezentacije. Glavno predavanje o procesu motivacije korisnika održao je Uwe Stricker, psiholog u Klinici Deerth naglasivši važnost motivacije samih stručnih djelatnika za daljnju motivaciju korisnika.

Austrijanci su podsjetili na činjenicu da često postavljamo pitanje kako motivirati klijenta, a zaboravljamo se zapitati kako motivirati sebe. Kao metodu motivacije predstavili su motiviranje putem doživljaja prirode, sportske aktivnosti te kreativnost.

Hrvatski tim je također predstavio svoj način rada pri čemu je osnivačica Zajednice Susret Bernardica Juretić Rožman podsjetila na specifičnosti tretmana prema filozofiji „Projekt Čovjek“ kao okosnice terapijskog programa. Predstavila je motivaciju kroz terapiju životinjama, terapijsko bubnjanje i kreativne aktivnosti.

Danci su naglasili specifičnost prevladavanja ambulantnog pristupa uz mali broj hospitalizacija korisnika, a Njemačka je svoj rad predstavila kroz sport kojem je cilj pripremiti korisnike da po izlasku izdrže u savladavanju prepreka i postizanju životnih ciljeva. Slovačka se predstavila kroz znanstveno-istraživački rad.

Nakon završetka radionica i predavanja te obilaska Klinike i njezine okoline, bilo je prilike i za turističko razgledavanje Hagena te „Sauerland Park“ u Hemeru.

Uoči završetka projekta razmotrene su preostale projektne aktivnosti ususret rujnu kad se očekuje završno izvješće.

Podsjetimo, prvi sastanak partnera održan je od 28.10. do 01.11.2016. u Hagenu u Njemačkoj, drugi u Österreichu (Payerbach) od  08.03.2017. do 11.03.2017.Treći sastanak partnera održan je u Slovačkoj, u Holíču od  07.05.2017. do 10.05.2017. Zajednica Susret bila je domaćin četvrtog susreta o u Splitu od 20.09.2017.do 23.09.2017. Peti susret partnera održan je u Danskoj, u Tønderu od 04.04.2018. do 07.04.2018.

Zaključno je i na ovom susretu predloženo da se suradnja dosadašnjih partnera nastavi kroz druge projekte što će biti naknadno dogovoreno.