„Neaktivni NEET-ovci i neaktivni OSI ponovo na tržištu rada“, Humanitarna organizacija "Zajednica Susret" kao jedan od Partnera na projektu Udruge (na)gluhih osoba Videatur

Dana 6.7.2021. Udruga (na)gluhih osoba Videatur potpisala je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt iz Poziva „Pronađi me!“-provedba aktivnosti dosega i obrazovanja neaktivnih mladih osoba u NEET statusu pod nazivom Neaktivni NEET-ovci i neaktivni OSI ponovo na tržištu rada. Projekt je financirala EU iz Europskog socijalnog fonda OP Učinkoviti ljudski potencijali, a Humanitarna organizacija "Zajednica Susret" kao Partner omogućuje neaktivnim NEET osobama pristup tržištu rada, te ih osnažuje da u njemu aktivno sudjeluju..

Ciljna skupina ovog projekta su neaktivne mlade NEET osobe do 29 godina starosti koje obuhvaćaju i ovisnike, te osobe s invaliditetom. NEET je akronim (engl. Not in Employment, Education or Training) koji označava mlade do 29 godine koji nisu zaposleni, ne obrazuju se niti usavršavaju. Često su mladi koji pripadaju ovoj skupini teško zapošljivi što zbog manjka obrazovanja, što zbog sve veće inertnosti koja obuzima mladu populaciju nove generacije, a čiji je uzrok nepovjerenje u sustav, manjak mjesta gdje se mogu izraziti ili prevelika očekivanja koja su u nesrazmjeru s dostupnim resursima. Zbog toga su mladi sve češće neaktivni, te su zbog toga izloženi riziku od siromaštva i neizvjesne budućnosti. Osobe s invaliditetom koje pripadaju ovoj skupini jedna su od najugroženijih skupina na tržištu rada budući da im se jako teško može pristupiti i na taj način ih potaknuti na promjene. Isti je slučaj i s liječenim ovisnicima koji se jako često susreću s predrasudama, te zbog toga bivaju obeshrabreni i odustaju.

Kako bi se utjecalo na promjenu njihova statusa i ojačalo ih se za (ponovo) uključivanje na tržište rada, kroz projekt će se provesti nekoliko skupina aktivnosti i to: 

1. Aktivnosti dosega i aktivacije neaktivnih osoba u NEET statusu koje uključuju:

– mobilni tim čija će zadaća uvijek biti na „prvoj crti“ za sve informacije i pomoć prilikom ulaska u projekt, ali i tijekom trajanja provedbe.

– neformalne edukacije jačanja mekih i transverzalnih vještina koje su se u novije vrijeme pokazale izuzetno važnima, ponekad čak i važnijima od samog obrazovanja i tzv. tvrdih vještina.

– kulturne i sportske aktivnosti.

2. Aktivnosti podrške neaktivnih osoba u NEET statusu uključujući i one najudaljenije od tržišta rada koje uključuju:

– Uvijek dostupno besplatno savjetovanje i psihosocijalna podrška

– Mentoriranje

3. Aktivnosti obrazovanja pripadnika ciljane skupine, te informiranja o stanju na tržištu rada koje uključuju:

– Radionice informiranja o kretanjima na tržištu rada  

– Besplatne verificirani programe obrazovanja i osposobljavanja provedene od strane za to nadležnih institucija (Pučko otvoreno učilište, Algebra)

– Program poduzetništva i pokretanja vlastitog posla

Trajanje projekta je 24 mjeseca, točnije od 6.7. 2021. do 6.7.2023., a sudjelovati mogu svi od 15 do 29 godina starosti, a koji se u trenutku ulaska u projekt ne obrazuju (redovno i vanredno), nisu zaposleni i ne vode se u evidenciji nezaposlenih osoba u HZZ-u duže od 4 mjeseca. Sve dodatne informacije o sudjelovanju na projektu možete dobiti kontaktom na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., na kontakt brojeve članova mobilnog tima: 0957419115 Mateja i 0953835661 Ivana ili nas možete posjetite u našoj udruzi na adresi Martićeva 67, 1.kat.

Uključivanjem u projekt postaje se svojevrsni ambasador koji doprinosi osvještavanju zajednice o problemu osoba u NEET statusu uključujući i one marginalizirane, te svojim primjerom ukazuje na jedan od načina kako doprinijeti rješavanju problema.

Projekt je nastao u partnerstvu sa Savezom gluhih i nagluhih Grada Zagreba, Udrugom Zaželi, Humanitarnom organizacijom „Zajednica Susret“, te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područna služba Zagreb. Svi partneri spremni su uložiti maksimalne napore kako bi se ostvario postavljeni cilj, a to je omogućiti neaktivnim NEET osobama pristup tržištu rada, te ih osnažiti da u njemu aktivno sudjeluju.

Kako bi se prijenos informacija i znanja učinio dostupnim svim osobama s invaliditetom uključenima u projekt, osigurat će se potrebni kanali komunikacije.

Projekt se vodi principima ravnopravnosti spolova i nediskriminacije, te će svi imati osnovu za sudjelovanje u aktivnostima. Isto tako, projekt je zasnovan na poštovanju rodne ravnopravnosti u svim oblicima i potiče se tolerancija prema različitostima.

„Pronađi me!“

(0 glasova)

Puni naziv: Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

Adresa: Zagreb II. Cvjetno naselje 17A

Skraćeni naziv:  Zajednica Susret

OIB: 57535412801

Žiro račun: Privredna banka Zagreb d.d., IBAN: HR80 2340 0091 1107 5539 2

e-mailzagreb@zajednica-susret.hr

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.