Program "Benjamin"

Program Benjamin provodi Humanitarna organizacija "Zajednica Susret" u partnerstvu s Udrugom sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, Zagreb. Financijsku potporu dalo: Ministarstvo zdravstva, a temeljem Natječaja za prijavu programa udruga u području prevencije ovisnosti, suzbijanja zlouporabe droga i smanjenja šteta za dodjelu financijskih sredstava iz dijela prihoda od igara na sreću u Republici Hrvatskoj za 2019. godinu. 

Ugovor je potpisan na period od 01.01.2020. do 31.12.2020. a program će se provoditi do 31.21.2022. dok će za svaku godinu provedbe Ugovor o dodjeli financijskih sredstava biti potpisan zasebno.

Cilj programa:

Program Benjamin je usmjeren prevenciji (selektivna, inducirana) ovisnosti o alkoholu, drogi, kockanju, igrama na sreću, računalnim igricama, Internetu i rizičim ponašanjima djece i mladih od 14 do 23 godine.

Opis programa:

Ovisnost je usko povezana s društvenim problemima kao što su delinkvencija, kriminalitet, prostitucija, spolno prenosive bolesti i ostali oblici rizičnog ponašanja. Iznimne napore treba uložiti u rano otkrivanje rizičnih skupina djece te onih koji potječu iz rizičnog obiteljskog i socijalnog okruženja ili pak onih koji pokazuju poremećaje u ponašanju i započeli su s konzumiranjem sredstava ovisnosti, a kako bi se preveniralo rizično ponašanje i spriječila daljnja zlouporaba sredstava s težim posljedicama ovisnosti.

Provedbom ovog projekta namjera nam je upravo učinkovitije djelovanje na što ranijem uključivanju konzumenata droga i alkohola te preveniranju težih posljedica ovisnosti koje u konačnici zahtijevaju složen i dugoročan tretman te prognostički vrlo neizvjesne rezultate. Poseban naglasak stavljen je na konzumaciju tzv. legalnih novih droga, širenju spoznaja o njima i njihovim učincima među mladima, njihovim obiteljima i široj javnosti te djelovanje usmjereno prema institucijama u skladu sa spoznajama stečenim u radu s ovom populacijom. Tijekom prve godine provođenja programa informirat će se minimalno 30 stručnih suradnika 10 CZZS-a grada Zagreba o problemu ovisnosti čime se nastoji ostvariti bolja informiranost i suradnja u lokalnoj zajednici.

Na početku programa radit će se savjetodavni rad s djetetom/mladom osobom i njegovim roditeljima (ako je izvedivo), a koji su upućeni od strane Partnera, ostalih suradnika ili dolaze dobrovoljno. Kroz individualno/obiteljsko savjetovanje kod ciljane skupine nastojat će se postići promjena nefunkcionalnih oblika ponašanja i potaknuti funkcionalno ponašanje, a istovremeno ih se educirati o štetnosti sredstava ovisnosti i svim drugim oblicima ovisnosti.

Pojedinac/obitelj koja je uključen/a u tretman, bit će uključen/a i u radionice jednom mjesečno, a s obzirom na korisničku skupinu kojoj pripada/ju, a s ciljem jačanja životnih vještina i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena.

Program Benjamin je integriran s drugim aktivnostima Udruge sukladno operativnom planu Udruge te je kreiran prema logičnom modelu.

Poslijednja izmjena dana Petak, 07 Veljača 2020 09:15
(0 glasova)

Puni naziv: Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

Adresa: Zagreb II. Cvjetno naselje 17A

Skraćeni naziv:  Zajednica Susret

OIB: 57535412801

Žiro račun: Privredna banka Zagreb d.d., IBAN: HR80 2340 0091 1107 5539 2

e-mailzagreb@zajednica-susret.hr

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.