Program "Novi početak"

Program provodi Humanitarna organizacija Zajednica Susret u partnerstvu s Domom za ovisnike Zajednica Susret, Split. Financijsku potporu dalo: Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku a temeljem Natječaja za prijavu programa udruga u području prevencije ovisnosti, suzbijanja zlouporabe droga i smanjenja šteta za dodjelu financijskih sredstava iz dijela prihoda od igara na sreću u Republici Hrvatskoj za 2019. godinu.

Ugovor je potpisan na period od 01.12.2019. do 30.11.2020. a program će se provoditi do 30.11.2022. dok će za svaku godinu provedbe Ugovor o dodjeli financijskih sredstava biti potpisan zasebno.

Cilj programa

Program Novi početak namijenjen je ovisnicima i bivšim ovisnicima te članovima njihovih obitelji, a cilj mu je poboljšanje provedbe projekta resocijalizacije, smanjenje stigmatizacije te što uspješnija reintegracija u društvenu zajednicu te obiteljsko funkcioniranje.

Opis programa

Kada promatramo cjelokupni problem ovisnosti, resocijalizacija je logičan i sastavni dio u procesu psihosocijalne rehabilitacije u terapijskoj zajednici, penalnom sustavu i zdravstvenoj ustanovi, odnosno nakon boravka u istima.

Ako promatramo obitelj osobe s problemom ovisnosti jasno su vidljive posljedice – narušeni interpersonalni odnosi koji dovode do disfunkcionalnosti obitelji u cjelini (narušeni emotivni odnosi, komunikacija unutar obitelji, ali i obitelji i šire društvene zajednice). Upravo iz tog razloga u aktivnosti našeg programa, osim samih osoba s problemom ovisnosti, uključeni su i članovi njihovih obitelji.

Ovisnici kao specifična skupina korisnika se nakon tretmana u terapijskim zajednicama, bolničkim odjelima, održavanjem apstinencije ili pridržavanjem prepisane liječničke terapije i dalje suočavaju s brojnim problemima i iskušenjima, kako u socijalnoj sredini tako i sa samim sobom. Često marginalizirani na svim područjima socijalnog funkcioniranja, odbačeni i od strane bližnjih, bez dodatne podrške, postoji opasnost od recidiva. Na temelju iskustva došli smo do zaključka da je za uspješnu resocijalizaciju potrebno osnažiti korisnika kroz psihosocijalnu podršku, razne radionice i edukacije te informirati ga o njegovim pravima vezanim uz zasnivanje radnog odnosa.

Specifični ciljevi ovog programa su pružanje savjetodavne pomoći i podrške korisnicima,

Poslijednja izmjena dana Petak, 07 Veljača 2020 09:18
(0 glasova)

Puni naziv: Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

Adresa: Zagreb II. Cvjetno naselje 17A

Skraćeni naziv:  Zajednica Susret

OIB: 57535412801

Žiro račun: Privredna banka Zagreb d.d., IBAN: HR80 2340 0091 1107 5539 2

e-mailzagreb@zajednica-susret.hr

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.