Zaposleno 12 bivših ovisnika kroz EU projekt Zajednice Susret

Zaposleno 12 bivših ovisnika kroz EU projekt Zajednice Susret

Dvanaest bivši ovisnika zaposleno je zahvaljujući europskom projektu „Upoznaj me, nauči me, zaposli me“ koji provodi Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“. Rezultati su iznijeti na Okruglom stolu održanom na Međunarodni dan obilježavanja borbe protiv ovisnosti u Humanitarnoj organizaciji „Zajednica Susret“ u Zagrebu.
Projekt je osmišljen kako bi olakšao zapošljavanje liječenih ovisnika i beskućnika, odobren je u sklopu ESF natječaja namijenjenog podršci socijalnog uključivanja i zapošljavanja marginaliziranih skupina u iznosu od 1.499.276,68 kuna. Provodi se dvije godine u Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, Splitsko-dalmatinskoj županiji i Brodsko-posavskoj županiji. Partneri u projektu su i Hrvatska mreža za beskućnike i Udruga Vestigium.


U okviru ovog projekta bivši ovisnici i beskućnici stekli su kvalifikacije koje će ih na tržištu rada učiniti konkurentnijima i uglavnom su zaposleni kao pomoćno osoblje u trgovačkom centru i ugostiteljskim objektima, na održavanju željeznica, u obrtu za varenje, te preko javnih radova.

Kroz projekt je osnovan Radni centar za procjenu zapošljivosti nezaposlenih liječenih ovisnika, individualno savjetovanje, osposobljavanje, educiranje i radne pripreme za uključivanje na tržište rada u Zagrebu i Splitu.

Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“ kao nositelj projekta još uvijek provodi edukacije za 30 korisnika koji će u preostala 2 mjeseca do kraja projekta, završiti i edukaciju za računalnog operatera što će im se upisivati i u radnu knjižicu, a dosad su stekli vještine rada s keramikom, uzgojem bilja, izrade predmeta od drva i pruća. Proizvodi će se u srpnju ove godine predstaviti na Sajmu rukotvorina gdje će sudjelovati i poduzetnici, a održat će se u Zagrebu.
U okviru projekta odrađene su i edukacije za 20 stručnjaka koji rade s liječenim ovisnicima i beskućnicima kroz radionice o tehnikama motivacije, posttretmanskom prihvatu i mentalnom zdravlju, a kroz projekt je prošlo stotinjak korisnika.

Na Okruglom stolu sudjelovali su predstavnici Hrvatske mreže za beskućnike, Službe za suzbijanje zlouporabe droga pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo,Caritasa Zagrebačke Nadbiskupije, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom - Grad Zagreb, Doma za ovisnike ZAJEDNICA SUSRET.
Jadranka Ivandić Zimić iz Službe za suzbijanje zlouporabe droga pri HZJZ istaknula značaj projektnih aktivnosti koje doprinose povećanju zapošljivosti bivših ovisnika napominjući kako se to naslanja na projekt resocijalizacije koju nekadašnji Vladin ured za droge, danas pri HZJZ, provodi već 13 godina.
Psihologinja Maja Šimić iz Prihvatilišta za beskućnike Caritasa zagrebačke nadbiskupije pohvalila je project prepoznavši u Zajednici Susret mogućnost spasa za posrnule u ovisnosti. Također je napomenula potrebu suradnje s liječnicima psihijatrima koji su najčešće zadnja adresa s koje se ovisnike upućuju u terapijske zajednice.

Sudionici Okruglog stola suglasni su u zaključku da je provođenjem ovog projekta Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“ značajno doprinijela smanjenju nezaposlenosti i siromaštva te socijalnom uključivanju ovisnika i beskućnika kao marginalizirane skupine.

 

Više u medijima:

Laudato.hr; Resocijalizacija bivših ovisnika: Njih 12 zaposleno kroz europski projekt

Nacional.hr; Kroz EU projekt Zajednice Susret zaposleno 12 bivših ovisnika

 

 

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 02 Srpanj 2020 14:47
(0 glasova)

Puni naziv: Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

Adresa: Zagreb II. Cvjetno naselje 17A

Skraćeni naziv:  Zajednica Susret

OIB: 57535412801

Žiro račun: Privredna banka Zagreb d.d., IBAN: HR80 2340 0091 1107 5539 2

e-mailzagreb@zajednica-susret.hr

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.