Završena edukacija Uzgoj bilja u zaštićenim prostorima

Kako uzgajati povrće u zaštićenim prostorima? Bila je tema edukacije koja je sastavni dio našeg projekta Upoznaj me, nauči me, zaposli me! (kodni broj: UP.02.1.1.06.0005) održane od 17.06. do 17.07.2019. godine u terapijskom centru Cista Velika.

U projektu je sudjelovalo 20 korisnika PTC Cista Velika, a prema onome što su mogli čuti od predavača, zaštićeni prostori su svi načini zaštite bilja od nepovoljnih utjecaja okoliša. To su prostori za uzgoj bilja, ograđeni i natkriveni svjetlopropusnim materijalom u kojima je moguća proizvodnja vrtlarskih ili drugih kultura u određenom prostoru i u određenom vremenu. Kao što se moglo čuti, u zaštićenim prostorima je moguće više ili manje mijenjati vegetacijske čimbenike (toplinu, svjetlo, vlagu zraka i tla, sastav zraka i tla) zbog čega su posebno korisni. Svrha edukacije je da korisnici steknu određene teorijske i praktične vještine u radu s biljem u zaštićenom prostoru (plasteniku).

Projektne aktivnosti vezane uz sadnju bilja u plasteniku, te vještine kojima su ovladali, korisnicima će u daljnjem životu koristiti za rad u poljoprivredi, a do kraja projekta korisnici će imati priliku od uzgojenih plodova pripremati i konzumirarati različita jela. Osim toga, vrtlarenje kao terapijsko okupacijska aktivnost ima pozitivne učinke na tjelesnom, psihičkom, društvenom i duhovnom polju. Vrtlarenjem se potiče, razvija i njeguje odgovornost, samopouzdanje, inicijativnost, timski rad, strpljivost, pamćenje, praćenje i koncentracija. Uz navedeno usvajaju se znanja o pojedinim biljkama, načinima obrade i njege biljaka, razvijaju se vještine rada s biljkama. Upravo kroz projekt Upoznaj me, nauči me, zaposli me! te kroz izgradnju plastenika koji će korisnicima omogućavati da duži dio godine brinu o bilju, a sve kroz vodstvo iskusnih poljoprivrednika, nastoje se postići pozitivne promjene.

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 29 Srpanj 2019 11:56
(0 glasova)

Puni naziv: Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

Adresa: Zagreb II. Cvjetno naselje 17A

Skraćeni naziv:  Zajednica Susret

OIB: 57535412801

Žiro račun: Privredna banka Zagreb d.d., IBAN: HR80 2340 0091 1107 5539 2

e-mailzagreb@zajednica-susret.hr

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.