Program socijalnog uključivanja i uključivanja na tržište rada za liječene ovisnike
Program socijalnog uključivanja i uključivanja na tržište rada za liječene ovisnike www.zajednica-susret.hr

Program socijalnog uključivanja i uključivanja na tržište rada za liječene ovisnike

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije ovisnost je duševno, a ponekad i tjelesno stanje koje nastaje međudjelovanjem živog organizma i sredstva ovisnosti. Obilježavaju ga ponašanje i drugi duševni procesi koji uvijek uključuju prisilu za povremenim ili redovitim uzimanjem sredstva ovisnosti u namjeri da se doživi njegov učinak na duševne procese ili da se izbjegne nelagoda zbog odsutnosti takvog sredstva.


Liječenje ovisnosti je dugotrajan proces i nikada nema garancije za izlječenje. Liječenje se dijeli na ambulantno (ovisnik svakodnevno dobiva supstitut na ruke i pije ga pred liječnikom opće prakse) i u zajednici (terapijski centar/komuna) zatvorenog tipa bez lijekova te uz rad. Tu ovisnik ostaje koliko god je potrebno da se stabilizira i da se oporavi.
Osobe s problemom ovisnosti, kao i beskućnici, posebna su skupina, stigmatizirana od strane društva, ostavljena, odbačena te prepuštena samima sebi. Tijekom godina ta skupina ljudi pada u začarani krug socijalne izoliranosti iz kojeg je bez dodatnih, strukturiranih poticaja sa strane, često teško izaći.
Upravo zbog ove problematike, Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“ pokrenula je projekt „Upoznaj me, nauči me, zaposli me!“. Projekt je financiran od strane Europskog socijalnog fonda – Operativni program učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., „Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina“. Trajanje projekta je 24 mjeseca (01.09.2018.-01.09.2020.), a vrijednost projekta je 1.499.276,58 HRK. Partneri na projektu su Udruga Vestigium i Hrvatska mreža za beskućnike. Cilj projekta je osnaživanje liječenih ovisnika i beskućnika za uključivanje u tržište rada, odnosno cilj je dodatno ih ojačati kako bi stekli kvalifikacije koje im nedostaju, odnosno kompetencije koje će ih izdvojiti na tržištu rada i učiniti konkurentnijima. Isto tako, kroz aktivnosti nastoji se ojačati kapacitete stručnog osoblja za rad s ciljanom skupinom i to kroz 3 seta edukacija.
S ciljem što uspješnijeg socijalnog uključivanja i konkuriranja na tržištu rada izrađen je Program socijalnog uključivanja i uključivanja na tržište rada za liječene ovisnike, koji služi kao svojevrstan vodič. Unutra Programa mogu se naći praktične smjernice za uključivanje na tržište rada kao što su: gdje tražiti informacije; popisi podružnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje; upoznavanje s projektom Resocijalizacije i mogućnostima koje proizlaze iz njega; kako napisati životopis i molbu za posao; kako se predstaviti poslodavcu i slično.

 

 

Lenta1Lenta2

Preuzimanje priloga:

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 25 Veljača 2019 09:30
(0 glasova)

Puni naziv: Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

Adresa: Zagreb II. Cvjetno naselje 17A

Skraćeni naziv:  Zajednica Susret

OIB: 57535412801

Žiro račun: Privredna banka Zagreb d.d., IBAN: HR80 2340 0091 1107 5539 2

e-mailzagreb@zajednica-susret.hr

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.