Projekt "OLDIM"

Od kolovoza 2016. godine Humanitarna organizacija "Zajednica Susret" sudjeluje u EU projektu OLDIM, Older drug addicts in motivational process, pod vodstvom organizacije AWO, KLinik Deerth iz Hagena, Njemačka.

 

Projekt traje od 01.08.2016. do 31.08.2018. godine.

Uz Njemačku, koja je voditelj projekta partneri u projektu su još i Danska, Austrija, Slovačka i Hrvatska. Projekt OLDIM je nastao na temelju iskustva iz projekta OLDI, također eu projekta gdje je sudjelovala Zajednica Susret. Na temelju iskustva iz projekta OLDI nastala je potreba za novim projektom gdje bi partneri europskih zemalja razmjenjivali iskustva o načinu jačanja motivacije za uključivanje starijih ovisnika u terapijske programe. Projektni partneri vjeruju da se ciljana skupina može aktivirati u dovoljnoj mjeri u smislu društvene integracije i poboljšanje kvalitete života primjerene dobnoj skupini.

Prvi sastanak partnera održan je  od 28.10. do 01.11.2016. gdje su definirani zadaci za svakog pojedinog partnera i daljnje mobilnosti. Sastanak je održan u Njemačkoj, Hagen u prostorijama nositelja projekta AWO, KLinik Deerth, a koordinator projekta je gđa Marion Wassermann., Više na linku

Drugi sastanak partnera održan je u Österreich,Payerbach od  08.03.2017. do 11.03.2017.

Treći sastanak partnera održan je u Slowakei, Holíč u periodu od  07.05.2017. do 10.05.2017.

Zajednica Susret bila je domaćin, četvrtog susreta koji se održao u Splitu, Hrvatska u periodu od 20.09.2017. – 23.09. 2017.

Četrvrti sastanak održan je u u Danskoj, Tønder u periodu od 04.04.2018. do 07.04.2018. Više na linku

Šesti i zadnji susret organizirao je nostitelj projekta u AWO, KLinik Deerth, Hagen, Njemačka u periodu od 06. do 09.06.2018. Više na linku

Tema projekta OLDIM je „Motivacija ovisnika starije životne dobi“ a koja se intenzivno obrađivala kroz cijelo trajanje projekta. Partneri su kroz mobilnosti prezentirali i usvajali znanja, tehnike, načine rada i radnu klimu partnera. Kada je riječ o motivaciji korisnika za uključivanje, prezentirane su aktivnosti i načini rada kojima se korisnicima pruža zanimljiv, ali i edukativan sadržaj tijekom procesa rehabilitacije. Rad na motiviranju, sažeo se u šest faza:

  1. Savjetovanje i tretman su proces razumijevanja.
  2. Ne možemo promijeniti osobu.
  3. Ne možemo biti neutralni.
  4. Upotrebljavamo trenutni razum kako bismo razumjeli.
  5. Sustav borbe protiv ovisnosti se ne mijenja sam od sebe.
  6. Naš posao je „tehniciranje“.

Austrijanci su naglasili i važnost emocija u procesu, ali i važnost pitanja „Kako motivirati sebe za rad?“. Od metoda su prezentirali motiviranje putem doživljaja prirode, sportske aktivnosti te kreativnost.

Hrvatska je predstavila svoj način rada, podsjetila na specifičnosti tretmana prema filozofiji „Projekt Čovjek“ te predstavila motivaciju kroz terapiju životinjama, terapijsko bubnjanje i kreativne aktivnosti.

Danci su naglasili njihovu specifičnost – prevladavanje ambulantnog pristupa uz mali broj hospitalizacija korisnika. Kroz ambulantni rad primjenjuju MI (motivacijski intervju), CTI (Critical Time Intervention), FIT (Feedback Informed Treatment) i druge tehnike.

Njemačka je svoj rad predstavila kroz sport kojem je cilj pripremiti korisnike da po izlasku izdrže u savladavanju prepreka i postizanju životnih ciljeva. Korisnici se uključuju u individualne i grupne sportske aktivnosti uz nadzor stručnog tima. Uz motivaciju kroz sportske aktivnosti, predstavili su metode koje koriste kroz razgovor s korisnicima.

Slovačka, kao zemlja sa specifičnom situacijom, nije predstavljala metode motivacije, već su imali znanstveno-istraživački zadatak. Oni su proveli anketu među studentima socijalnog rada, a vezano uz poznavanje problematike ovisnosti i motivacije starih ovisnika, a čiji rezultati govore da studenti ne slušaju takve kolegije te samim time ne poznaju literaturu i teorijsku podlogu što dovodi do nepripremljenosti za direktan rad s korisnicima. Pozitivno je što su kroz provođenje istraživanja zainteresirali nadležne institucije da se nešto učini po tom pitanju.

Kao produkt projekta, nastala je mrežna stranica sa svim prezentiranim tehnikama i načinima motiviranja.

 

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 28 Siječanj 2019 11:16
(0 glasova)

Puni naziv: Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

Adresa: Zagreb II. Cvjetno naselje 17A

Skraćeni naziv:  Zajednica Susret

OIB: 57535412801

Žiro račun: Privredna banka Zagreb d.d., IBAN: HR80 2340 0091 1107 5539 2

e-mailzagreb@zajednica-susret.hr

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.