Zajednica Susret

Zajednica Susret

email Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Projekt “Nisi sam” stars

Humanitarna organizacija “Zajednica Susret” u partnerstvu s Domom za ovisnike ZAJEDNICA SUSRET provodit će do kraja 2021. godine projekt “Nisi sam” koji je usmjeren na prevenciju i suzbijanje bolesti ovisnosti. Projekt je  odobren na javnom natječaju za projekte udruga iz područja socijalne skrbi, zdravstvene zaštite  i demografije u okviru raspoloživih sredstava Grada Splita za 2021. godinu. 

S obzirom na specifičnost korisničke skupine, aktivnosti projekta su usmjerene prema područjima koja su se dosadašnjim radom udruge i partnera pokazala najtraženijim uslugama Savjetovališta.

Očekujemo da će se u projekt uključiti minimalno 35 korisnika s područja grada Splita i 15 stručnih suradnika. Kroz individualne razgovore pružit ćemo pomoć i podršku svim korisnicima u prevenciji i suzbijanju ovisnosti, ojačati ih za bolje i uspješnije rješavanje problema s kojima se suočavaju  bilo da su ti problemi vezani uz vlastitu ovisnost ili ovisnost člana obitelji. Kroz obiteljske razgovore nastojat ćemo poboljšati obiteljsku koheziju. Korisnike ćemo informirati i educirati o njihovim pravima i mogućnostima na tržištu rada, u području obrazovanja i u drugim područjima, te ćemo im pružiti pomoć prilikom ostvarivanja prava i korištenja drugih potencijala u lokalnoj zajednici. Kroz projekt očekujemo i suradnju s 15 stručnih suradnika koji se bave problematikom ovisnosti, kao i onima koji mogu pomoći našim korisnicima pri ostvarivanju njihovih prava i mogućnosti, a osobito stručnim osobama u centrima za socijalnu skrb, zavodima za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti, probacijskim uredima, zavodom za zapošljavanje i dr.

Uočili smo da članovi obitelji naših korisnika ne znaju puno činjenica vezanih uz ovisnost, bez obzira koliko dugo su njihovi najbliži u problemu, te ćemo tijekom trajanja projekta održavati grupe roditelja i drugih članova obitelji na kojima će se održati i radionice na temu različitih vrsta ovisnosti i roditeljstva  kroz koje će dobiti više informacija  i znanja o problemu ovisnosti, metodama prevencije, znakovima prepoznavanja, kao i o tretmanu bolesti, ali i o vještinama i izazovima roditeljstva. Također očekujemo da ćemo minimalno 10 korisnika s područja grada Splita tijekom projekta pripremiti i uputiti na tretman u terapijsku zajednicu.

Objavama u medijima, kao i na mrežnim i Facebook stranicama nastojat ćemo senzibilizirati širu javnost za problem ovisnosti, izvještavati ih o novim (stručnim) saznanjima iz područja ovisnosti te pružati informacije o provedbi samog projekta.

Novi EU projekt Zajednice Susret - „Povećanje dostupnosti izvaninstitucijskih socijalnih usluga za ovisnike“ stars

Dom za ovisnike ZAJEDNICA SUSRET u partnerstvu s Humanitarnom organizacijom „Zajednica Susret“  dobio je europski projekt  pod nazivom „Povećanje dostupnosti izvaninstitucijskih socijalnih usluga za ovisnike“ (UP.02.2.2.12.0006.) Razvoj, širenje i unaprjeđenje kvalitete izvaninstitucijskih socijalnih usluga kao podrška procesu deinstitucionalizacije). Projekt je vrijedan  3.020.098,48 kuna, a financira ga u stopostotnom iznosu Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali. Provodit će se iduće dvije godine s početkom od 1. srpnja 2021. godine.

Cilj projekta je pružiti izvaninstitucijske socijalne usluge psihosocijalne podrške, savjetovanja i pomaganja te organiziranog stanovanja za 50 osoba s problemima ovisnosti, ojačati kapacitete i znanja 15 stručnjaka koji rade s ovisnicima u svrhu unapređenja kvalitete izvaninstitucijskih socijalnih usluga te osvijestiti javnost o važnosti pružanja socijalnih usluga u zajednici.

Aktivnostima ovog projekta bit će obuhvaćen sjever i jug Hrvatske kroz djelovanje u dva centra - u Zagrebu i Splitu.

Kroz projekt će se osigurati izmještaj korisnika iz Doma za ovisnike ZAJEDNICA SUSRET u stambenu zajednicu. Dio postojećih korisnika smještaja izmjestit će se iz institucijskog oblika skrbi i pružit će im se usluga organiziranog stanovanja, uključujući i usluge psihosocijalne podrške i savjetovanja i pomaganja. Budući da je prijelaz korisnika s institucijske skrbi na život u zajednici složen proces koji zahtijeva  angažman samih ovisnika, bliže okoline, a posebno stručnjaka koji rade s ciljanom skupinom, u okviru projekta će se održati edukativne aktivnosti za stručnjake kako bi se dodatno unaprijedili njihovi kapaciteti i znanja.

Ostanak u zajednici korisnicima ujedno daje mogućnost  zapošljavanja i dodatnog obrazovanja, što ne bi mogli ostvariti ako se nalaze u institucijama.  

Prema podacima bivšeg Ureda za suzbijanje zlouporabe droga, na području RH prisutno je 8 terapijskih zajednica s 32 terapijske kuće koje pružaju institucionalni tretman i psihosocijalnu rehabilitaciju ovisnicima o drogama. Kako bi se smanjio recidiv među korisnicima koji su nekada bili korisnici institucionalnih usluga i prevenirala institucionalizacija ovisnika potrebno je razvijati pružanje socijalnih usluga u izvaninstitucionalnim uvjetima, što će se osigurati kroz novi projekt Zajednice Susret.

Projektne aktivnosti osigurat će im  usluge psihosocijalne podrške, savjetovanja i pomaganja te organiziranog stanovanja, kako bi se spriječila njihova ponovna institucionalizacija i osigurala veća dostupnost socijalnih usluga koje se pružaju u zajednici. Opremit će se i adaptirati prostor gdje će se pružati usluge psihosocijalne podrške i savjetovanja.

U sklopu projekta provest će se i javna kampanja s ciljem osvještavanja šire javnosti o potrebama razvoja izvaninstitucijskih socijalnih usluga.

Iako se hrvatski sustav pružanja socijalnih usluga u velikoj mjeri oslanja na pružanje socijalnih usluga u institucijama, sve je veća potreba za deinstitucionalizacijom, prevencijom institucionalizacije i pružanjem socijalnih usluga u zajednici.  Deinstitucionalizacijom socijalnih usluga omogućuje se smanjivanje broja ulazaka u institucije, povećanje broja izlazaka iz institucija u nove oblike skrbi u zajednici, a istovremeno se širi mreža različitih socijalnih usluga, s naglaskom na programe prevencije institucionalizacije. Također, cilj je u zajednici stvoriti uvjete za integraciju i rehabilitaciju, čime se dodatno razvijaju  izvaninstitucionalni oblici pružanja socijalnih usluga.

„Benjamin“ kroz radionice i stručni skup u lipnju stars

Kao i svaki mjesec, i u lipnju smo odradili radionice u Caritasovoj kući „Emaus“ i Kući za mlade „Da život imaju“.

Tema koju smo odrađivali na radionici u Caritasovoj kući „Emaus“ bila je „Štetnost nikotina“. Djeca su na zabavan i kreativan način, izradom plakata, imala priliku naučiti koliko je pušenje duhana štetno i na koje sve načine djeluje na njihovo zdravlje.

U Kući za mlade „Da život imaju“ tema radionice je bila „Sposobnost prepoznavanja i iskazivanja emocija“. Sudionici radionice su se podijelili u dvije grupe, a svaka grupa je dobila po dvije emocije s kojima su se morali bolje upoznati te prodiskutirati na koji način kod sebe prepoznaju prisutnost navedene emocije, kako je iskazuju, kako se mogu „sprijateljiti“ s tom emocijom i prihvatiti je u svom životu.

Ovaj mjesec smo u suradnji s partnerom na našem programu, Udrugom sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež održali stručni sastanak na temu „Postupanje prema djeci u sukobu sa zakonom u vezi s njihovom ovisnošću“ preko platforme „Zoom“. Stručni sastanak je održan povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, a na sastanku je sudjelovalo 66 stručnjaka iz različitih područja (sudstvo, socijalni rad, socijalna pedagogija, zdravstvo…) koji rade s djecom i mladima s problemima ovisnosti. Moderator skupa bila je dr.sc.Lana Petö Kujundžić, predsjednica USZM, a među uvodničarima su, uz predstavnike Zajednice Susret bile dr. sc. Jadranka Ivandić Zimić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Lucija Lamešić, socijalna pedagoginja s Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta i Dijana Rizvić, sutkinja za mladež Općinskog kaznenog suda u Zagrebu.  

Dr.sc. Ivandić-Zimić u izlaganju istaknula važnost znanstveno utemeljenih programa te međuresorne suradnje u postupcima koji su vezani uz mlade konzumente opojnih sredstava. Lucija Lamešić je  predstavila znanstveno istraživanje vezano uz problem ovisnosti kockanja kod mladih te psihosocijalni tretman za mlade ovisnike o kocki pod nazivom „Ulažem u sebe“. Dijana Rizvić, sutkinja za mladež OKS Zagreb, objasnila je mogućnost djelovanja unutar pravosudnog sustava na drugačiji način, diverzijom uz retroaktivan pristup.

U lipnju smo također provodili i individualna i obiteljska savjetovanja, kao i dvije radionice roditeljskih vještina za roditelje djece od 14 do 23 godine koja imaju problem ovisnosti, u riziku su za razvoj problema ovisnosti ili su rizičnih ponašanja. Na radionicama roditeljskih vještina odrađujemo mnogobrojne teme bliske roditeljima, unaprjeđujemo njihova znanja i roditeljske kompetencije. Ovaj mjesec održali smo dvije radionice na temu „Roditeljski stilovi“ i „Rješavanje sukoba u obitelji“.

Sa zadnjim danom lipnja završeno je prvo polugodište druge godine provedbe programa „Benjamin“. U drugom polugodištu nastavljamo s predviđenim aktivnostima.

"Novi početak" kroz lipanj 2021. stars

U lipnju smo održali četiri grupe psiholoških i sociopedagoških grupa i grupa samopomoći za korisnike te organizirali iste grupe samopomoći za roditelje i druge članove obitelji naših korisnika.

Kroz srpanj i kolovoz slijedi ljetna stanka, a aktivnost se nastavlja na jesen. Bez obzira na stanku u održavanju grupa, nastavljamo rad  tijekom srpnja i kolovoza kroz provođenje individualnih i obiteljskih savjetovanja.

Ovaj mjesec smo također održali i „Družionicu“ s korisnicima, koju smo organizirali u našem savjetovalištu u Zagrebu, gdje smo se  na zadovoljstvo svih družili uz hranu i piće. Našim korisnicima je „Družionica“ najdraža aktivnost „Novog početka“ na koju se uvijek rado odazovu.

U srpnju nastavljamo s aktivnostima „Novog početka“ koje su predviđene planom.

„Novi početak“ je namijenjen ovisnicima i bivšim ovisnicima te članovima njihovih obitelji, a cilj mu je poboljšanje provedbe projekta resocijalizacije, smanjenje stigmatizacije te što uspješnija reintegracija u društvenu zajednicu i obitelj.

Uspješno ga provodimo od 2012. godine uz financijsku potporu ondašnjeg Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku,današnjeg Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.  

Pretplati se na ovaj RSS feed

Puni naziv: Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

Adresa: Zagreb II. Cvjetno naselje 17A

Skraćeni naziv:  Zajednica Susret

OIB: 57535412801

Žiro račun: Privredna banka Zagreb d.d., IBAN: HR80 2340 0091 1107 5539 2

e-mailzagreb@zajednica-susret.hr

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.