• Objavljeno
  • Pročitano 2133 puta

Sazetak 2020. godina

U razdoblju od 1.12.2019. do 30.11.2020. u program se uključilo 58 korisnika (38 muškaraca i 20 žena) od čega su njih 34 resocijalizanti, a 24 roditelji ili drugi članovi obitelji.

Tijekom cijelog razdoblja pružane su usluge savjetovanja i psihosocijalne podrške, usluge usmjerene na programe samopomoći (za ovisnike u resocijalizaciji, ali i za roditelje ovisnika), radionice unaprjeđenja roditeljskih znanja i vještina ovisnika koji su roditelji, organiziranje slobodnog vremena, usluge vezane za pružanje pomoći oko aktivnog uključivanja na tržište rada, usluge vezane uz organiziranje pratnje pri zdravstvenim pregledima i ostvarivanju socijalnih usluga, upoznavanje korisnika partnera s mogućnostima uključivanja u program po izlasku iz terapijskog centra te usluge usmjerene na podizanje kvalitete i kulture življenja. Ova godina bila je specifična po tome što su, zbog pandemije virusa COVID-19, neke od aktivnosti provedene putem telefona, WhatsApp grupe i online.

U ovom razdoblju provedena su individualna savjetovanja za 34 korisnika u resocijalizaciji. Ukupno je bilo 160 individualnih razgovora s resocijalizantima i 138 individualnih razgovora s njihovim roditeljima ili drugim članovima obitelji. Održano je 20 grupa samopomoći za korisnike u resocijalizaciji te 20 grupa samopomoći za roditelje. U razdoblju od travnja do lipnja održane su radionice za unaprjeđenje roditeljskih vještina ovisnika koji su roditelji – 5 radionica u savjetovalištu u Zagrebu i 5 u Terapijskom centru Cista Velika. Kroz cijelo godišnje razdoblje održano je i 17 „Družionica“, ponajviše kroz odlaske u kino, kazališta te kreativne radionice. Kroz rujan i listopad održane su tri radionice vezane uz aktivno uključivanje na tržište rada, a bazirale su se na pisanju životopisa, molbi za posao te predstavljanju na razgovorima za posao. Na godišnjoj razini održano je i 6 radionica „Velikih vijesti“ koje služe za razvijanje kritičkog mišljenja, a neke od tema bile su: COVID-19, Terorizam na Markovom trgu i Američki izbori 2020. Organizirano je i 7 filmskih večeri gledanja filmova s tematikom ovisnosti i oporavka.

Dom za ovisnike ZAJEDNICA SUSRET, partner na ovom programu, ove godine informirao je svoja 104 korisnika o mogućnostima uključivanja u Projekt resocijalizacije nakon izlaska iz terapijskog centra.
O navedenim aktivnostima redovno je izvještavano na web i facebook stranici. U Mjesecu borbe protiv ovisnosti, točnije 20.11.2020. organiziran je online Okrugli stol na temu „Resocijalizacija ovisnika u vrijeme epidemije bolesti COVID-19“ na kojem su sudjelovali stručnjaci iz Službe za suzbijanje zlouporabe droga pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, stručnjaci s Hrvatskog Zavoda za zapošljavanje, iz zatvorskog sustava – Sektora za probaciju, Centra za socijalnu skrb Zagreb te Doma za ovisnike ZAJEDNICA SUSRET.

Ove godine u program su bile uključene dvije volonterke koje su sudjelovale u provedbi projektnih aktivnosti kao pomoć u pripremi i vođenju radionica, kao suvoditeljice grupa samopomoći za korisnike i članove obitelji, pomoć u pripremi korisnika u uključivanje na psihosocijalni tretman te u provedi projektnih aktivnosti korisnika u fazi resocijalizacije kao i ostalih aktivnosti.

Kod korisnika u resocijalizaciji koji sudjeluju u ovom programu uočene su pozitivne promjene u psihosocijalnom funkcioniranju, usvajanju socijalnih vještina, roditeljskih vještina, kao i u kritičkom razmišljanju te također i aktivnije uključivanje u život svojih obitelji.

 

Poslijednja izmjena dana Petak, 11 Prosinac 2020 21:28
(0 glasova)

Puni naziv: Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

Adresa: Zagreb II. Cvjetno naselje 17A

Skraćeni naziv:  Zajednica Susret

OIB: 57535412801

Žiro račun: Privredna banka Zagreb d.d., IBAN: HR80 2340 0091 1107 5539 2

e-mailzagreb@zajednica-susret.hr

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.