Zajednica Susret

Zajednica Susret

email Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Javna tribina "Multidisciplinarni pristup u zaštiti dobrobiti djece" programa "Benjamin"

Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mlade uz Zajednicu Susret organizirala je javnu tribinu, stručni skup na temu:Multidisciplinarni pristup u zaštiti dobrobiti djecekoja je održana 7.prosinca 2021. godine, od 13,00 do 14,30 sati u Tribini Grada Zagreba, Kaptol 27,  u živo i putem platforme ZOOM. 

Suradnja stručnjaka u zaštiti najboljeg interesa djece je nužna, jer je pomoć djeci potrebna s različitih strana (obrazovnog, socijalnog, zdravstvenog, pravosudnog i drugih ), a ugrožavanje dobrobiti djece ima posljedice na razvoj svakog pojedinog djeteta. Djeca i njihovi roditelji imaju niz potreba, koje se mogu ostvariti uključivanjem institucija iz različitih resora. Stoga ćemo progovoriti o smjernicama za međuresorsku suradnju, o suradnji zdravstva, socijalne skrbi i pravosuđa te  očekivanju obiteljskih sudaca od osnivanja obiteljskih odjela i provođenju programa Benjamin.

1. dr.sc. Marina Ajduković, psihologinja prof. Studijskog centra socijalnog rada, Pravnog fakulteta u Zagrebu, Sveučilišta u Zagrebu

2. Tijana Kokić, predsjednica Obiteljskog odjela, Općinskog građanskog suda u Zagrebu

3. Doc. dr. sc. Bruna Profaca, klinička psihologinja Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba

4. Amenadris Rožanković, socijalna radnica – stručna suradnica Humanitarne organizacije „Zajednica Susret“ 

Moderator okruglog stola bila je: dr. sc. Lana Peto Kujundžić, sutkinja Visokog kaznenog suda RH uz pozdravni govor Miroslave Rožanković, dipl.politologinje, predsjednice HO „Zajednica Susret“.

Odazvali su se putem platforme stručnjaci i zainteresirana javnost kao i u samoj tribini, sveukupno preko 70 zainteresiranih. Suradnja među resorima ne smije biti samo napisani protokol već stvarna suradnja stručnjaka, a radi  zaštite najboljeg interesa djeteta. Posebno je istaknuta potreba stalnog usavršavanja stručnjaka koji rade s djecom i multidisciplinarni pristup u radu s djecom.  Obiteljski sudovi i sudovi za mladež trebali bi biti osnovani sa sucima koji  moraju imati izraženu sklonost za odgoj, potrebe i probitke mladeži te vladati osnovnim znanjima s područja kriminologije, socijalne pedagogije, psihologije mladih i socijalnog rada za mlade osobe.  Politike ove zemlje trebaju omogućiti zapošljavanje stručnih suradnika nepravne struke u sudovima te stalnu edukaciju sudaca i stručnih suradnika, psihologa, socijalnih radnika i socijalnih pedagoga.

"Novi početak" u 2021. godini

"Novi početak" je program resocijalizacije bivših ovisnika financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. "Novi početak" je trogodišnji program, a 2021. godina je bila druga godina provedbe programa.

U 2021. godini je kroz naš program prošlo ukupno 19 direktnih korisnika resocijalizacije koji su sudjelovali u individualnim razgovorima, grupama samopomoći, družionicama, filmskim večerima, "Velikim vijestima" te radionicama aktivnog uključivanja na tržište rada. U programu je također sudjelovalo 32 roditelja/ drugih članova obitelji koji su koristili usluge individualnih/ obiteljskih razgovora te grupa samopomoći za roditelje/ druge članove obitelji korisnika. 

U ovoj godini smo održali 10 sastanaka projektnog tima u kojima smo dogovarali načine provedbe programa, kao i druge stvari značajne za provedbu programa. Također smo ostvarili suradnju s lokalnim dionicima, točnije sa 7 stručnjaka Centara za socijalnu skrb, a kontinuirano smo u komunikaciji i s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Hrvatskim crvenim križem... 

U ovoj godini je održano 20 organiziranih psiholoških i sociopedagoških grupa i grupa samopomoći za korisnike i 22 organizirane psihološke i sociopedagoške grupe i grupe samopomoći za roditelje i druge članove obitelji korisnika. 

Naš partner na programu, Dom za ovisnike "Zajednica Susret" je u PTC Cista Velika održao 5 radionica roditeljskih vještina za ovisnike koji su roditelji, na kojima su korisnici učili nova ili utvrđivali postojeća znanja i vještine potrebne za kvalitetno roditeljstvo. Partner je također održao i aktivnost "Upoznavanje korisnika Doma za ovisnike Zajednica Susret o mogućnostima uključivanja u program po izlasku" na kojoj je informirao ukupno 105 korisnika Doma za ovisnike o mogućnostima uključivanja u program resocijalizacije po izlasku iz Doma.

U sklopu programa je održano 14 "Družionica" na kojima smo posjetili izložbu "Bodies 2.0", bili u kinu na projekcijama: "Mauritanac", "Za smrt ima vremena", "A bili smo vam dobri", "Južni Vetar: Ubrzanje" i "Duhovi tame", družili se uz hot dogove, tortilje, roštilj na Jarunu... Održali smo i 7 filmskih večeri, a neki od naslova filmova su bili: "Bohemian Rhapsody" i "The Flight", oba s tematikom ovisnosti. Održane su i 3 radionice aktivnog uključivanja na tržište rada na kojima su korisnici učili vještine koje su im potrebne kako da dobiju, tako da i zadrže zaposlenje. Također je održano i 6 radionica "Velikih vijesti", na kojima je naš suradnik, Mladen Zimić, s korisnicima raspravljao o trenutno gorućim temama poput pandemije virusa Covid19, cijepljenja, potresa, izbora za novog gradonačelnika i sl.

Povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“ organizirala je Okrugli stol na temu resocijalizacije: "Što poslije terapijske zajednice?/Motivacija korisnika za ulazak u program resocijalizacije" na kojem je sudjelovalo ukupno 23 osobe.

Sudjelovanjem u našem programu resocijalizacije "Novi početak" korisnici imaju priliku usvojiti potrebna znanja, vještine i alate kojima će, i nakon prestanaka sudjelovanja u programu, biti u mogućnosti samostalno prepoznati potencijalno opasne situacije (okidače), naučit će se kako na socijalno prihvatljiv način reagirati na iste te na druge nenadane životne okolnosti, ali i gdje potražiti adekvatnu pomoć i podršku ako dođu u situaciju koju ne znaju kako samostalno riješiti.

Korisnici se nakon programa osjećaju spremniji za suočavanje s problemima i izazovima koji im se pojavljuju u ovoj fazi života. Vještine koje stječu pomažu im u osobnom razvoju i utječu na poboljšanje obiteljskih i roditeljskih odnosa. Raznovrsne aktivnosti koje su ponuđene utječu na njihovo generalno zadovoljstvo samim sobom.

 

Čestitka stars

Pretplati se na ovaj RSS feed

Puni naziv: Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

Adresa: Zagreb II. Cvjetno naselje 17A

Skraćeni naziv:  Zajednica Susret

OIB: 57535412801

Žiro račun: Privredna banka Zagreb d.d., IBAN: HR80 2340 0091 1107 5539 2

e-mailzagreb@zajednica-susret.hr

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.