• Objavljeno
  • Pročitano 3016 puta

"Novi početak" u 2021. godini

"Novi početak" je program resocijalizacije bivših ovisnika financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. "Novi početak" je trogodišnji program, a 2021. godina je bila druga godina provedbe programa.

U 2021. godini je kroz naš program prošlo ukupno 19 direktnih korisnika resocijalizacije koji su sudjelovali u individualnim razgovorima, grupama samopomoći, družionicama, filmskim večerima, "Velikim vijestima" te radionicama aktivnog uključivanja na tržište rada. U programu je također sudjelovalo 32 roditelja/ drugih članova obitelji koji su koristili usluge individualnih/ obiteljskih razgovora te grupa samopomoći za roditelje/ druge članove obitelji korisnika. 

U ovoj godini smo održali 10 sastanaka projektnog tima u kojima smo dogovarali načine provedbe programa, kao i druge stvari značajne za provedbu programa. Također smo ostvarili suradnju s lokalnim dionicima, točnije sa 7 stručnjaka Centara za socijalnu skrb, a kontinuirano smo u komunikaciji i s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Hrvatskim crvenim križem... 

U ovoj godini je održano 20 organiziranih psiholoških i sociopedagoških grupa i grupa samopomoći za korisnike i 22 organizirane psihološke i sociopedagoške grupe i grupe samopomoći za roditelje i druge članove obitelji korisnika. 

Naš partner na programu, Dom za ovisnike "Zajednica Susret" je u PTC Cista Velika održao 5 radionica roditeljskih vještina za ovisnike koji su roditelji, na kojima su korisnici učili nova ili utvrđivali postojeća znanja i vještine potrebne za kvalitetno roditeljstvo. Partner je također održao i aktivnost "Upoznavanje korisnika Doma za ovisnike Zajednica Susret o mogućnostima uključivanja u program po izlasku" na kojoj je informirao ukupno 105 korisnika Doma za ovisnike o mogućnostima uključivanja u program resocijalizacije po izlasku iz Doma.

U sklopu programa je održano 14 "Družionica" na kojima smo posjetili izložbu "Bodies 2.0", bili u kinu na projekcijama: "Mauritanac", "Za smrt ima vremena", "A bili smo vam dobri", "Južni Vetar: Ubrzanje" i "Duhovi tame", družili se uz hot dogove, tortilje, roštilj na Jarunu... Održali smo i 7 filmskih večeri, a neki od naslova filmova su bili: "Bohemian Rhapsody" i "The Flight", oba s tematikom ovisnosti. Održane su i 3 radionice aktivnog uključivanja na tržište rada na kojima su korisnici učili vještine koje su im potrebne kako da dobiju, tako da i zadrže zaposlenje. Također je održano i 6 radionica "Velikih vijesti", na kojima je naš suradnik, Mladen Zimić, s korisnicima raspravljao o trenutno gorućim temama poput pandemije virusa Covid19, cijepljenja, potresa, izbora za novog gradonačelnika i sl.

Povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“ organizirala je Okrugli stol na temu resocijalizacije: "Što poslije terapijske zajednice?/Motivacija korisnika za ulazak u program resocijalizacije" na kojem je sudjelovalo ukupno 23 osobe.

Sudjelovanjem u našem programu resocijalizacije "Novi početak" korisnici imaju priliku usvojiti potrebna znanja, vještine i alate kojima će, i nakon prestanaka sudjelovanja u programu, biti u mogućnosti samostalno prepoznati potencijalno opasne situacije (okidače), naučit će se kako na socijalno prihvatljiv način reagirati na iste te na druge nenadane životne okolnosti, ali i gdje potražiti adekvatnu pomoć i podršku ako dođu u situaciju koju ne znaju kako samostalno riješiti.

Korisnici se nakon programa osjećaju spremniji za suočavanje s problemima i izazovima koji im se pojavljuju u ovoj fazi života. Vještine koje stječu pomažu im u osobnom razvoju i utječu na poboljšanje obiteljskih i roditeljskih odnosa. Raznovrsne aktivnosti koje su ponuđene utječu na njihovo generalno zadovoljstvo samim sobom.

 

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 17 Veljača 2022 16:04
(0 glasova)

Puni naziv: Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

Adresa: Zagreb II. Cvjetno naselje 17A

Skraćeni naziv:  Zajednica Susret

OIB: 57535412801

Žiro račun: Privredna banka Zagreb d.d., IBAN: HR80 2340 0091 1107 5539 2

e-mailzagreb@zajednica-susret.hr

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.