Logo
Ispiši ovu stranicu
Uzgoj bilja kao terapija
  • Objavljeno
  • Pročitano 208 puta

Uzgoj bilja kao terapija

Nakon završene edukacije o Uzgoju bilja u zaštićenim prostorima u sklopu projekta Humanitarne organizacije „Zajednica Susret“, „Upoznaj me, nauči me, zaposli me!“ (kodni broj: UP.02.1.1.06.0005), naši korisnici iz Terapijskog Centra Cista Velika nastavili su kroz ožujak, travanj i svibanj sa sadnjom i brigom o povrću.

Osim same sadnje, korisnici se svakodnevno brinu o navodnjavanju, kako bi povrće imalo što bolje uvjete za rast i razvoj, odstranjivanju korova i prehranjivanju tla gnojidbom. Povremeno se kroz ovaj period provela i zaštita od nametnika kako bi se spriječilo propadanje samog povrća.

S obzirom na situaciju epidemije bolesti Covid-19, korisnici su svoje slobodno vrijeme posvetili brizi o povrću u sigurnom okruženju što je, sigurni smo, imalo učinak i na njegov rast i razvoj.
Budući da je sezona radova u punom jeku, korisnici su brinuli o rajčicama, krastavcima, blitvi, peršinu, paprikama, tikvicama i ostalom povrću, a plodove svoga rada uskoro će imati priliku isprobati i u samoj terapijskoj zajednici kroz svakodnevne zajedničke obroke.
Vrtlarenje i briga o povrću je aktivnost koja blagotvorno djeluje na um i tijelo. Osim fizičke dobrobiti, bitnija je ona očuvanja mentalnog zdravlja. Budući da je to osnova programa koju naši korisnici prolaze, briga o povrću pokazala se kao dobitna kombinacija. Svaki dan, kroz aktivnosti u plasteniku, korisnici rade na smanjivanju stresa, briga o bilju daje im zadovoljstvo, opuštaju se i popravljaju si raspoloženje. Sve ovo bit će im od izuzetne koristi za nastavak programa u terapijskoj zajednici.

Uskoro očekujemo berbu i nadamo se isprobati slasne zalogaje pune ljubavi koja je u njih uložena.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 27 Svibanj 2020 10:28
(0 glasova)

Izradu internetske stranice sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj ove web stranice isključiva je odgovornost Humanitarne organizacije „Zajednica Susret“