person_outline
search
  • Objavljeno
  • Pročitano 951 puta

Uzgoj bilja kao terapija

Nakon završene edukacije o Uzgoju bilja u zaštićenim prostorima u sklopu projekta Humanitarne organizacije „Zajednica Susret“, „Upoznaj me, nauči me, zaposli me!“ (kodni broj: UP.02.1.1.06.0005), naši korisnici iz Terapijskog Centra Cista Velika nastavili su kroz ožujak, travanj i svibanj sa sadnjom i brigom o povrću.

Osim same sadnje, korisnici se svakodnevno brinu o navodnjavanju, kako bi povrće imalo što bolje uvjete za rast i razvoj, odstranjivanju korova i prehranjivanju tla gnojidbom. Povremeno se kroz ovaj period provela i zaštita od nametnika kako bi se spriječilo propadanje samog povrća.

S obzirom na situaciju epidemije bolesti Covid-19, korisnici su svoje slobodno vrijeme posvetili brizi o povrću u sigurnom okruženju što je, sigurni smo, imalo učinak i na njegov rast i razvoj.
Budući da je sezona radova u punom jeku, korisnici su brinuli o rajčicama, krastavcima, blitvi, peršinu, paprikama, tikvicama i ostalom povrću, a plodove svoga rada uskoro će imati priliku isprobati i u samoj terapijskoj zajednici kroz svakodnevne zajedničke obroke.
Vrtlarenje i briga o povrću je aktivnost koja blagotvorno djeluje na um i tijelo. Osim fizičke dobrobiti, bitnija je ona očuvanja mentalnog zdravlja. Budući da je to osnova programa koju naši korisnici prolaze, briga o povrću pokazala se kao dobitna kombinacija. Svaki dan, kroz aktivnosti u plasteniku, korisnici rade na smanjivanju stresa, briga o bilju daje im zadovoljstvo, opuštaju se i popravljaju si raspoloženje. Sve ovo bit će im od izuzetne koristi za nastavak programa u terapijskoj zajednici.

Uskoro očekujemo berbu i nadamo se isprobati slasne zalogaje pune ljubavi koja je u njih uložena.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 27 Svibanj 2020 10:28
(0 glasova)

Lenta2

Ovaj je projekt odobren u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., u okviru poziva Podrška socijalno uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina. i financiran iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.499.276,68 kuna, a koji traje od 01.09.2018. do 01.09.2020. Cilj projekta „Upoznaj me, nauči me, zaposli me!“ je povećati razinu znanja, vještina i kompetencija 30 nezaposlenih liječenih ovisnika o drogama kako bi im se olakšao pristup tržištu rada, smanjila socijalna isključenost i povećala zapošljivost, te ojačati kapacitete 20 stručnjaka za pružanje sustavne podrške liječenim ovisnicima o drogama prilikom uključivanja na tržište rada. Tijekom projekta Zajednica će redovito obavještavati o provedbi projektnih aktivnosti putem društvenih mreža i službene stranice www.zajednica-susret.hr.

 

Izradu internetske stranice sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj ove web stranice isključiva je odgovornost Humanitarne organizacije „Zajednica Susret“

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.