person_outline
search
  • Objavljeno
  • Pročitano 1630 puta

Izrada košara kao motivacija i terapija

Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“, u sklopu projekta „Upoznaj me, nauči me, zaposli me!“ (kodni broj: UP.02.1.1.06.0005), započela je s edukacijom izrade predmeta od pruća. Od 20. veljače 2020. godine, u Terapijskom centru Ivanovac, edukacija se počela provoditi kroz aktivnost pletenja košara od vrbove šibe.

U aktivnosti je sveukupno sudjelovalo 16 korisnika, a edukacija je završila radionicom održanom 15.05.2020.

Korisnici su pod vodstvom mentora upoznali sve faze izrade košara , od pripreme i vrste materijala i alata potrebnih za pletenje, do same izrade dna i stranica košare te završetka pletenja odnosno izrade košara kao konačnog proizvoda.

Budući da korpari kažu kako je korparstvo posao u kojem moraš biti uporan te kako šiba zahtijeva da ono što danas radiš, danas i završiš, plan provođenja aktivnosti nam je nalagao da se ona odrađuje u kontinuitetu kako bi i naši korisnici stekli rutinu koja im je prijeko potrebna u svakodnevnom životu.

Njihov boravak u terapijskoj zajednici upravo je obilježen postavljanjem i održavanjem rutine te usmjeravanjem i ohrabrivanjem u odrađivanju zadanih aktivnosti, kako u održavanju kućanstva tako i u provođenju slobodnog vremena. Ovo je za naše korisnike izuzetno bitan proces koji će im nakon izlaska iz terapijske zajednice dati bitan okvir za daljnji život. Korparstvo ih uči upravo tome, da ustraju i izvršavaju započeto onako kako je i planirano, kako bi se posao koji je danas započet istog dana i završio.

S pojavom epidemije bolesti Covid-19 i preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, zbog zaštite zdravlja korisnika i djelatnika bili smo primorani na kratko zaustaviti provođenje planiranih aktivnosti. Tako se zadnja radionica, prije provođenja uputa Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske, održala početkom ožujka 2020., a nastavljena je početkom svibnja. U ovom razdoblju korisnici su sami vježbali, pod mentorstvom zaposlenika ono što im je provoditelj aktivnosti pokazao te su na taj način održavali rutinu i odrađivali dodijeljene im zadatke.

Pokazalo se da sama aktivnost ima višestruku dobit za naše korisnike. Sudjelovanjem u ovoj aktivnosti stekli su novu vještinu, a kreativna energija, nove ideje, mašta, druženje i međusobno poticanje i hrabrenje samo se neke od dobiti proizašle njihovim sudjelovanjem. S druge pak strane, vještina koju su korisnici stekli može im pomoći u daljnjem razvoju kroz sam program terapijske zajednice te im po izlasku pružiti mogućnost pletenja košara za vlastite potrebe ili za daljnju prodaju.

Ova aktivnost obogatila je ne samo njihove živote, nego i živote svih prisutnih, kako kroz sudjelovanje u samoj aktivnost tako i s ustrajanjem u odrađivanju aktivnosti i nošenjem s emocijama tijekom situacije u kojoj smo bili primorani promijeniti način rada zbog pojave epidemije bolesti Covid-19.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 20 Svibanj 2020 10:17
(1 Glasaj)

Lenta2

Ovaj je projekt odobren u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., u okviru poziva Podrška socijalno uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina. i financiran iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.499.276,68 kuna, a koji traje od 01.09.2018. do 01.09.2020. Cilj projekta „Upoznaj me, nauči me, zaposli me!“ je povećati razinu znanja, vještina i kompetencija 30 nezaposlenih liječenih ovisnika o drogama kako bi im se olakšao pristup tržištu rada, smanjila socijalna isključenost i povećala zapošljivost, te ojačati kapacitete 20 stručnjaka za pružanje sustavne podrške liječenim ovisnicima o drogama prilikom uključivanja na tržište rada. Tijekom projekta Zajednica će redovito obavještavati o provedbi projektnih aktivnosti putem društvenih mreža i službene stranice www.zajednica-susret.hr.

 

Izradu internetske stranice sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj ove web stranice isključiva je odgovornost Humanitarne organizacije „Zajednica Susret“

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.