person_outline
search
  • Objavljeno
  • Pročitano 736 puta

Završen drugi ciklus edukacije i Uzgoju bilja u zaštićenim prostorima

Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“, u sklopu projekta „Upoznaj me, nauči me, zaposli me!“ (kodni broj: UP.02.1.1.06.0005), završila je s drugim ciklusom edukacije o uzgoju bilja u zaštićenim prostorima koja je trajala od 02. ožujka 2020. do 19. ožujka 2020. godine u Terapijskom centru Cista Velika.

Petnaest korisnika prošlo je edukaciju kroz teoriju, praktični dio pripreme vanjskog otvorenog zemljišta kao najvažnijeg čimbenika za daljnji rast bilja, te oranje i prehranjivanje tla.

Sadnja bilja u zaštićenom prostoru moguća je tijekom cijele godine, namijenjena je uzgoju povrća, cvijeća, aromatičnog bilja i presadnica u vrijeme kada ih nije moguće uzgajati na otvorenom polju.

Staklenik je višegodišnji ili trajni tip zaštićenog prostora za uzgoj bilja koji je uvjetima i opremom potpuno prilagođen uzgoju povrtlarskih i cvjećarskih kultura. U njemu je moguće potpuno kontrolirati hranidbene, klimatske i ostale uvjete potrebne za rast i razvoj kulture. Uz to, staklenici omogućavaju berbu kvalitetnog cvijeća i povrća tijekom cijele godine, s višestruko većim prinosom od uzgoja na otvorenom.

Prije nego što su korisnici počeli praktičnu sadnju, sudjelovali su u edukaciji o načinu navodnjavanja pod stručnim vodstvom. Prošli su dva načina navodnjavanja, a to su kap po kap putem umjetnog sustava te navodnjavanje na oranicama kroz prirodni prinos vode.

Nakon naučenog, korisnici su prošli sadnju na oranicama i povrtnjaku gdje su kroz pripremu sadnica i sadnju savladali tehnike same sadnje, a upućeni su i u provedbu zaštite od nametnika, prihranjivanju i odstranjivanju korova. Objašnjeno im je kada se navodnjavanje biljaka provodi, a sve ovisno o vremenskim uvjetima i o dobu dana.

Korisnici su bili izuzetno zadovoljni sudjelovanjem u projektnoj aktivnosti te ponosni i zadovoljni nakon odrađenog posla. Sudjelovanje u ovoj projektnoj aktivnosti će im i ubuduće koristiti za daljnji nastavaka rada u poljoprivredi. Uzgojeno povrće će koristiti i za prehranu u terapijskoj zajednici što im je dodani osjećaj svrsishodnosti i zadovoljstva zbog plodova njihovog rada.

Također, kroz projektnu aktivnost te brigu o biljkama radili su na uspostavljanju odgovornosti, timskom duhu te tjelesnom i psihičkom zdravlju.

Sve navedeno je idealna podloga za daljnji rad na sebi u samoj terapijskoj zajednici, ali i u daljnjem životu nakon izlaska iz terapijske zajednice iz koje će naši korisnici izaći spremniji, hrabriji i željni novih promjena.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 20 Svibanj 2020 13:37
(0 glasova)

Lenta2

Ovaj je projekt odobren u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., u okviru poziva Podrška socijalno uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina. i financiran iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.499.276,68 kuna, a koji traje od 01.09.2018. do 01.09.2020. Cilj projekta „Upoznaj me, nauči me, zaposli me!“ je povećati razinu znanja, vještina i kompetencija 30 nezaposlenih liječenih ovisnika o drogama kako bi im se olakšao pristup tržištu rada, smanjila socijalna isključenost i povećala zapošljivost, te ojačati kapacitete 20 stručnjaka za pružanje sustavne podrške liječenim ovisnicima o drogama prilikom uključivanja na tržište rada. Tijekom projekta Zajednica će redovito obavještavati o provedbi projektnih aktivnosti putem društvenih mreža i službene stranice www.zajednica-susret.hr.

 

Izradu internetske stranice sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj ove web stranice isključiva je odgovornost Humanitarne organizacije „Zajednica Susret“

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.