person_outline
search
  • Objavljeno
  • Pročitano 1226 puta

Mogućnosti i izazovi (do)školovanja i zapošljavanja liječenih ovisnika i beskućnika

U sklopu projekta Humanitarne organizacije „Zajednica Susret“ pod nazivom Upoznaj me, nauči me, zaposli me! koji je započeo s realizacijom 01. rujna 2018. godine organizirali smo u petak, 17. svibnja 2019. g. Okrugli stol na temu „Mogućnosti i izazovi u procesu (do)školovanja i zapošljavanja te poticaji za dugotrajno nezaposlene osobe – beskućnike i liječene ovisnike“.

Cilj Okruglog stola je procjena zapošljivosti liječenih ovisnika i beskućnika, osposobljavanje, educiranje i radne pripreme za uključivanje na tržište rada. O problematici su govorili relevantni sudionici: Marija Šimac Penava, voditeljica Službe za zaštitu i promicanje prava socijalno osjetljivih skupina u MDOMSP, Ljiljana Špoljarić, rukovoditeljica Odsjeka za aktivne politike zapošljavanja u HZZ, Ivana Nikčević iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Iva Hrvačić, voditeljica Prihvatilišta za beskućnike Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, predsjednica Udruge Vestigium Irena Borovina, Zdenka Malter, socijalna radnica iz CZSS Dubrava, predstavnici Doma za ovisnike Zajednica Susret, te predstavnici organizatora Humanitarne organizacije „Zajednica Susret“.

Bivši ovisnici i beskućnici su specifična marginalizirana skupina koju karakterizira duga odvojenost od tržišta rada, nedostatak radnog iskustva i praktičnih vještina što ih čini posebno ranjivom skupinom na tržištu rada te im prijeti dugotrajna nezaposlenost. Iako postoji opće prihvaćen stav kako ih treba integrirati u zajednicu, poslodavci im vrlo rijetko pružaju priliku za zaposlenje. Zaključak je to održanog Okruglog stola na kojem su iznijeti i konkretni podaci. Posredstvom Hrvatskog Zavoda za zapošljavanje prošle godine zaposleno su 33 bivša ovisnika, dok ih je 6 uključeno u razne obrazovne aktivnosti. Samo u Zajednici Susret od 2012. godine mjera javnih radova iskorištena 12 puta, zaposleno je 6 bivših ovisnika na radnim mjestima asistenta na projektu i koordinatora projektnih aktivnosti, a njih dvoje je zaposleno za stalno.

Zaključno su svi sudionici podržali aktivnosti udruga civilnog društva svjesni da njihovo uključivanje u projekte rasterećuje državu ionako preopterećenu potrebama marginaliziranih skupina u sustavu socijalne skrbi. Gotovo 6 i pol milijuna kuna MDOMSP izdvaja samo za usluge smještaja, izjavila je gđa. Penava Šimac. Jedna od poruka Okruglog stola jest kako prva adresa radno sposobnima, uključujući i bivše ovisnike i beskućnike, treba biti Zavod za zapošljavanje, a ne Centar za socijalnu skrb. Kroz projekt „Upoznaj me, nauči me, zaposli me!“ koji provodi „Zajednica Susret osnovana su dva Radna centra, u Zagrebu i Splitu u kojima se trenutno nalazi 9 korisnika, od kojih je jedan uspješno zaposlen u kratkom vremenu. Još 9 korisnika obrazuje za računalnog operatera, 64 korisnika su tijekom trajanja projekta prošla raznolike radionice osnaživanja za tržište rada. U oba centra prošli su procjene zapošljivosti, vježbe pisanja životopisa i popratnih dokumenata, razgovora za posao, radionice raspolaganja plaćom i slično….

Zaključak Okruglog stola jest i da društvo moramo senzibilizirati za potrebe marginaliziranih skupina zbog čega su projekti poput „Upoznaj me, nauči me, zaposli me!“ i te kako dobrodošli i pozdravljeni u relevantnim institucijama.

 

Poslijednja izmjena dana Petak, 06 Rujan 2019 09:13
(0 glasova)

Lenta2

Ovaj je projekt odobren u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., u okviru poziva Podrška socijalno uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina. i financiran iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.499.276,68 kuna, a koji traje od 01.09.2018. do 01.09.2020. Cilj projekta „Upoznaj me, nauči me, zaposli me!“ je povećati razinu znanja, vještina i kompetencija 30 nezaposlenih liječenih ovisnika o drogama kako bi im se olakšao pristup tržištu rada, smanjila socijalna isključenost i povećala zapošljivost, te ojačati kapacitete 20 stručnjaka za pružanje sustavne podrške liječenim ovisnicima o drogama prilikom uključivanja na tržište rada. Tijekom projekta Zajednica će redovito obavještavati o provedbi projektnih aktivnosti putem društvenih mreža i službene stranice www.zajednica-susret.hr.

 

Izradu internetske stranice sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj ove web stranice isključiva je odgovornost Humanitarne organizacije „Zajednica Susret“

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.