person_outline
search
  • Objavljeno
  • Pročitano 22 puta

Edukacija ručne izrade suvenira od drva u TC Cista Velika

Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“ od 17.02.2020. godine, u Terapijskom centru Cista Velika, započela je edukaciju korisnika o izradi suvenira i ostalih predmeta od drva. Riječ je o aktivnosti u sklopu EU projekta „Upoznaj me, nauči me, zaposli me!“ (kodni broj: UP.02.1.1.06.0005) koji provodimo od rujna prošle godine.

Drvo je jedan od najstarijih tradicionalnih materijala, pa smo zbog toga odlučili korisnicima Terapijskog centra Cista Velika organizirati edukaciju o izradi suvenira i ostalih predmeta od drva. Edukaciju za 15 korisnika, provodi jedan od naših operatera koji ima iskustva u izradi predmeta od drva. Edukacija u trajanju od 40 sati završena je 28.02.2020., a korisnici su između ostalog upoznati sa svojstvima drva i načinima odnosno vrstama predmeta koji se mogu izrađivati.

Naš edukator je sudionike upoznao sa zahtjevnom obradom drva, gdje se od debla tesanjem odstranjuje višak i potom oblikuje. Na koncu se obrađuje njegova površina do željenog oblika, teksture i po želji boje.

Drvorezbarstvo je tehnika ukrašavanja drva plitkim ili dubokim rezom, koje dolazi do izražaja napose pri izradi predmeta umjetničkog obrta (škrinje, klupe, ormari i dr.).

Završetkom edukacije 15 korisnika je steklo znanje potrebno za izradu suvenira i ostalih predmeta od drva. Nastalo je 30-ak predmeta koji će biti izloženi na sajmu koji se održava u lipnju ove godine u Zagrebu u sklopu projekta „Upoznaj me, nauči me, zaposli me!“

Korisnici su izuzetno zadovoljni novim saznanjima te su se izjasnili kako bi htjeli češće edukacije poput ove. Edukacija je rezultirala kreativnom energijom iz koje su proizašle nove ideje. Ponosni su na svoje uratke te će nova znanja i vještine primjenjivati i dalje u kroz izradu suvenira.

Poslijednja izmjena dana Petak, 06 Ožujak 2020 12:04
(0 glasova)

Lenta2

Ovaj je projekt odobren u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., u okviru poziva Podrška socijalno uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina. i financiran iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.499.276,68 kuna, a koji traje od 01.09.2018. do 01.09.2020. Cilj projekta „Upoznaj me, nauči me, zaposli me!“ je povećati razinu znanja, vještina i kompetencija 30 nezaposlenih liječenih ovisnika o drogama kako bi im se olakšao pristup tržištu rada, smanjila socijalna isključenost i povećala zapošljivost, te ojačati kapacitete 20 stručnjaka za pružanje sustavne podrške liječenim ovisnicima o drogama prilikom uključivanja na tržište rada. Tijekom projekta Zajednica će redovito obavještavati o provedbi projektnih aktivnosti putem društvenih mreža i službene stranice www.zajednica-susret.hr.

 

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.