Vijesti

OLDIM u Austriji

Objavljeno: 09. Oujak 2017.

U nastavku suradnje u kojoj Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“ sudjeluje u projektu OLDIM (older drug addicts imn motivational proces),    naši su predstavnici  posjetili  Austriju od 8. do 11. ožujka 2017. godine.

Nositelj projekta je Njemačka (Arbeiterwohlfahrt, Unterbezirk Hagen-Märkischer Kreis, Klinik Deerth), partneri su Austrija, Slovačka, Danska i Hrvatska.

Ciljana skupina ovog projekta su stariji ovisnici koji imaju ograničenja u pogledu sposobnosti za rad, zdravlja, kognitivnih sposobnosti, društveno su isključeni ili im prijeti isključenje.

Svi partneri u projektu imaju iskustvo rada s ovisnostima, stručni su i iskusni u provođenju projekata. Za posjeta Austriji, u dva radna dana, partneri su sudjelovali u aktivnostima austrijskog domaćina u njihovoj privatnoj kući Therapiesalon in Wald  učeći tehnike motivacije koje se koriste u njihovom radu te njihove učinke na pacjente s problemima ovisnosti i psihičkim poteškoćama.

Tijekom trajanja projekta očekuje se od svakog partnera da proširi iskustvo sudjelovanja u projektu među lokalnom zajednicom i među suradnicima i korisnicima. Kao učinak projekta očekuje se profesionalno usavršavanje, ali i razmjena iskustava među partnerima. Razmjena uspješnih strategija će dovesti do poboljšanog razumijevanja učinkovitih intervencija, optimizaciji u primjeni i povećanoj profesionalnosti. Ukupan učinak je povećanja svijesti o specifičnoj situaciji starijih ovisnih ljudi.

Posjetom Austriji odrađena je druga mobilnost u projektu, a iduća se održava u Slovačkoj od 7. do 10. svibnja ove godine.